Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιο sell off ομολόγων, πάνω από το 4,5% το 10ετές Treasury

Πρώτη φορά από τον Νοέμβρη ξεπερνά το 4,5% η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ. Ο πιο ισχυρός από τον αναμενόμενο πληθωρισμός ενισχύει την άποψη ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια.

Παγκόσμιο sell off ομολόγων, πάνω από το 4,5% το 10ετές Treasury

Το ομόλογα στην Ασία σημείωσαν πτώση αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου και ενισχύθηκε η άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σκαρφάλωσαν κατά περισσότερες από 10 μονάδες βάσης. Η απόδοση του αντίστοιχου ιαπωνικού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ανέκαμψαν ελαφρώς μετά το ξεπούλημα της Τετάρτης, που ανέβασε την απόδοση του 10ετούς πάνω από το 4,5% για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.

Ένας δείκτης παγκόσμιων ομολόγων υπέστη τη χειρότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2023 την Τετάρτη, ενώ ένας δείκτης Treasuries παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2022.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο -έφτασε νωρίτερα στο 2,995%.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύεται τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,47%, όπως και του αντίστοιχου γαλλικού, στο 2,96%. Ιδια άνοδος και για τις αποδόσεις του 10ετούς ιταλικού και ελληνικού, με την πρώτη στο 3,84% και τη δεύτερη στο 3,47%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v