Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Χαμηλότερα τα ελληνικά yields, σε αντίθεση με την άνοδο των ευρωπαϊκών. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 1,549%, ενώ του 5ετούς, με πτώση κατά 4 μονάδες βάσης, είναι στο 0,88%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Υποχωρεί το ελληνικό κόστος δανεισμού στο trading της Πέμπτης και φτάνει σε νέο χαμηλό ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς κινείται 2,6 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,549%, ενώ του 5ετούς με πτώση κατά 4 μονάδες βάσης διαμορφώνεται επίσης σε ιστορικό χαμηλό, στο 0,88%.

Η κίνηση έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας μας. Την άποψη ότι οι στόχοι 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή», εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Του 10ετούς Bund ενισχύεται κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,65%, ενώ του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου, με ίδια κίνηση, φτάνει στο -0,35%.

Ενισχύονται και οι αποδόσεις στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Του ιταλικού 10ετούς κατά 2,9 μονάδες βάσης, στο 0,85%, ενώ του ισπανικού 10ετούς με μεγαλύτερη άνοδο, κατά 4,1 μονάδες βάσης, στο 0,20%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury σημειώνει άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης, στο 1,50%, ενώ του 2ετούς, με παρόμοια κίνηση (+3,6 μονάδες βάσης) φτάνει στο 1,47%.

Ενισχύεται το κλίμα ρίσκου και οι επενδυτές φεύγουν από τα ασφαλή καταφύγια, καθώς ξεκινάει νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα και μειώνεται ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθούν οι συνομιλίες τους για το εμπόριο σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον «τις προσεχείς εβδομάδες».

Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, με σκοπό να συναφθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο «στις αρχές Οκτωβρίου», στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στη Βρετανία δεν πέρασε από το κοινοβούλιο ούτε η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ενώ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για παράταση του Brexit.

Στους παράγοντες που ενισχύουν το κλίμα και η έγκριση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v