ALAPIS: Απάντηση σε επιστολή του Χ.Α.

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του «Euro2day.gr» υπό τον τίτλο «Λαυρεντιάδης: Καυτό χρήμα και εταιρείες-σφραγίδες» και σε συνέχεια της από 08/08/2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 3774 επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της από 08/08/2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 18797 επιστολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Alapis ΑΒΕΕ (εφεξής η «ALAPIS» ή η «Εταιρεία») γνωστοποιεί τα κάτωθι που αφορούν σε αυτήν:

1. H ALAPIS ξεκίνησε από το 2008 τη δραστηριότητα στην Έρευνα και Ανάπτυξη (εφεξής «R&D») καινοτόμων γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων (generic plus), η οποία της έδωσε τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να προσφέρει στους πελάτες της, ασθενείς, επαγγελματίες της Υγείας καθώς και τρίτες εταιρείες, φαρμακευτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ειδικότερα, η Alapis, κατά το 2010, διαχειρίστηκε την ανάπτυξη 20 συνολικά σκευασμάτων, ενώ ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη 10 φακέλων generic plus και προχώρησε στην κατάθεση των 5 εξ αυτών στις αρμόδιες τοπικές και Ευρωπαϊκές αρχές. Τα προϊόντα αφορούν διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές στους τομείς του κεντρικού νευρικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και της οφθαλμολογίας, όπου έχει σωρευτεί υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Τονίζοντας τη διαρκή παρουσία στο χώρο, η ALAPIS προωθεί την ανάπτυξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στον τομέα του licensing-out (δηλ. διαχείριση/εκμετάλλευση δικαιωμάτων) προϊόντων ιδίας ανάπτυξης και της παροχής υπηρεσιών σε τρίτους αλλά και γενικότερα, την εξεύρεση στρατηγικών εταίρων για την ανάπτυξη από κοινού προϊόντων βελτιστοποιώντας έτσι την σχέση κόστους/οφέλους. Ταυτόχρονα, υλοποιείται ένας σημαντικός αριθμός συμφωνιών παραχώρησης χρήσης δικαιωμάτων (licensing agreements) σε καταξιωμένες στο χώρο Ελληνικές ή/και πολυεθνικές εταιρείες (MNCs) για την διάθεση των προϊόντων στην τοπική και Ευρωπαϊκή αγορά.

2. Για να μπορέσει να συμπιέσει αυτό το κόστος των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της αλλά και το κόστος της συνεχούς επίβλεψης όλων των υφιστάμενων φακέλων για τα προϊόντα που έχει η Εταιρεία στο όνομά της, το Δεκέμβριο του 2010, η ALAPIS σύναψε συμφωνία με την εταιρία AKOLAB ΑΕ (εφεξής “AKOLAB”), η οποία, εξ’ όσων η ALAPIS είναι σε θέση να γνωρίζει, είναι συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνου Χριστοδούλου, σύμφωνα με την οποία (συμφωνία) η ΑΚΟΛΑΒ ανέλαβε έναντι αμοιβής (i) την παροχή υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης για ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα (γενόσημα) για λογαριασμό της ALAPIS, και (ii) την ολοκλήρωση της ανάπτυξης 32 υφιστάμενων φακέλων γενόσημων προϊόντων της Εταιρείας. Σε καμία περίπτωση η εν λόγω συμφωνία δεν ανακόπτει την συνέχιση της δραστηριότητας της ALAPIS που αφορά στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων γενόσημων προϊόντων με σκοπό είτε την ιδιόχρηση είτε τη μεταπώληση τους σε άλλους πελάτες της Εταιρείας με παραχώρηση χρήση δικαιώματος (licencing) ή παρεμφερών συμβάσεων.

3. To Σεπτέμβριο του 2010, η ALAPIS συμφώνησε να πωλήσει στην εταιρεία ΜΑΚ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ (εφεξής «ΜΑΚ»), η οποία, εξ’ όσων η ALAPIS είναι σε θέση να γνωρίζει, είναι συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Ηλία Μακρή, τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της που αφορά στην παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών σκευασμάτων που προορίζονται κυρίως για νοσοκομειακή χρήση, μετά των σχετικών υποχρεώσεων. Η εν λόγω συναλλαγή, αν και έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους (καθυστέρηση αλλαγής δικαιούχου κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων). Μέχρι να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, η ALAPIS εξακολουθεί να πωλεί τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό τις υπηρεσίες της ΜΑΚ έναντι αμοιβής. Από τη συμφωνία με την ΜΑΚ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενουςδύο μήνες, η ALAPIS θα συνεχίσει να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη αφού:

α) θα παράγει για λογαριασμό της ΜΑΚ τα γενόσημα προϊόντα της τελευταίας, όπως παράγει φάρμακα και για άλλες 27 εταιρείες, και

β) μαζί με τα εμπορευόμενα προϊόντα της ΜΑΚ, η ALAPIS θα παρέχει στη ΜΑΚ υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας (logistics) καθώς και υπηρεσίες που περιλαμβάνουν λήψη παραγγελιών, αποθήκευση, διανομή, εισπράξεις και πιστωτικό έλεγχο για την μεταπώληση των προιόντων της ΜΑΚ σε χονδρεμπόρους (pre-wholesaling), όπως κάνει για άλλες περίπου 29 εταιρείες.

Επισημαίνεται ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2010, η ALAPIS έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να περιορίσει τις πωλήσεις της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η εξυπηρέτηση από τη ΜΑΚ του συγκεκριμένου τμήματος των δραστηριοτήτων της Εταιρείας ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική, η οποία δεν αφορά στη διακοπή δραστηριοτήτων της ALAPIS, αφού η πώληση φαρμάκων δεν διακόπτεται, αλλά, τουναντίον, επικεντρώνεται στις πωλήσεις δικών της γενόσημων φαρμάκων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες στα νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία διατίθενται κυρίως σε δημόσια νοσοκομεία χωρίς αυτό να αποκλείει τη διάθεση τους και στον ιδιωτικό τομέα.

4. Το Νοέμβριο 2010, η ALAPIS συμφώνησε να πωλήσει στην εταιρεία ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕ (εφεξής «ΕΞΕΛΙΞΗ»), η οποία, εξ’ όσων η ALAPIS είναι σε θέση να γνωρίζει, φέρεται να ελέγχεται από την εταιρεία ESCADO INVESTMENTS LTD, το τμήμα της δραστηριότητάς της που αφορά στην παραγωγή και εμπορία διαφόρων προϊόντων (πλην φαρμάκων) πωλούμενων σε φαρμακεία, μετά των σχετικών υποχρεώσεων. Ήδη αρκετοί από τους προμηθευτές της εν λόγω δραστηριότητας έχουν συναινέσει σε αυτή τη συναλλαγή, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τους υπόλοιπους. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η ALAPIS σκοπεύει να επικεντρωθεί σε προϊόντα τα οποία θα έχουν στο μέλλον σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων και συγκεκριμένα σε φάρμακα όπου η ζήτηση είναι ανελαστική. Η αγορά των γενόσημων προϊόντων αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να αποτελεί δηλαδή το 40-50% της συνολικής αγοράς έναντι λιγότερο από 10% που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όπως με την ΜΑΚ έτσι και με την ΕΞΕΛΙΞΗ, η Εταιρεία αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη συνεργασία της με την ΕΞΕΛΙΞΗ, αφού η πρόθεση και των δύο εταιρειών είναι να συνεργαστούν τόσο στην παραγωγή facon των προϊόντων της ΕΞΕΛΙΞΗ αλλά και μέσω του δικτύου 7 φαρμακαποθηκών που διαθέτει ο όμιλος της ALAPIS να αναλάβει τόσο τη διοικητική μέριμνα (logistic) όσο και τη διανομή (distribution) των προϊόντων της ΕΞΕΛΙΞΗ, και με αυτόν τον τρόπο η Εταιρεία αναμένεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα διάθεσης και αποθήκευσης.

5. Οι ανωτέρω συναλλαγές και επιμέρους συμφωνίες με τις ΜΑΚ, AKOLAB και ΕΞΕΛΙΞΗ αντανακλούν την εκπεφρασμένη πολιτική της Διοίκησης της Εταιρείας σχετικά με το επιχειρησιακό μοντέλο του ομίλου της ΑLAPIS, και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη διακοπή ή την αποχώρηση από κάποια υπάρχουσα δραστηριότητα της Εταιρείας.

Υπογραμμίζεται ότι η διάθεση των ως άνω αναφερόμενων σκευασμάτων εντάσσεται στα πλαίσια της συνήθους λειτουργίας μιας φαρμακευτικής επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει την απόκτηση, διάθεση ή/και ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων στα πλαίσια της στρατηγικής marketing και προϊοντικού μίγματος αυτής στις επιμέρους θεραπευτικές κατηγορίες, στοιχεία τα οποία καθορίζονται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της εγχώριας και διεθνούς φαρμακευτικής αγοράς (λήξη πατεντών, νέες τεχνολογίες, νέες κλινικές μελέτες κτλ.)

Με βάση τα ανωτέρω και σύμφωνα και με τους καταστατικούς σκοπούς της Εταιρείας αποτελούν συνήθεις δραστηριότητές η πώληση φακέλων-σημάτων φαρμακευτικών σκευασμάτων και επ’ ουδενί δεν αποτελεί διακοπτόμενη δραστηριότητα η πώληση φακέλων, σημάτων και η εκχώρηση συμβάσεων στις εταιρείες ΜΑΚ, ΕΞΕΛΙΞΗ και AKOLAB.

Κατά συνέπεια, οι ως άνω αναφερόμενες τρεις συναλλαγές δεν αποτελούν κάποιο έκτακτο ή ασυνήθιστο ουσιώδες γεγονός έξω από τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου της ALAPIS, ώστε να ενεργοποιείτο σχετική υποχρέωση γνωστοποίησης/ανακοίνωσης.

Με εξαίρεση την φερόμενη συμμετοχή της εταιρείας ESCADO INVESTMENTS LTD στην ΕΞΕΛΙΞΗ, η ALAPIS δηλώνει ότι δεν είχε στο παρελθόν και εξακολουθεί να μην έχει μέχρι και σήμερα κανενός είδους σχέση ή συμφωνία με αυτήν την εταιρεία.

Τέλος, ο δανεισμός της ALAPIS από την τράπεζα Proton Bank κατά την χρήση του 2010 ήταν μηδενικός, ενώ η Εταιρεία έλαβε δάνειο από αυτήν στις αρχές της τρέχουσας χρήσης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις δημοσιευμένες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της ALAPIS για την περίοδο 01.01-31.3.2011 και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v