Ανησυχητικά και θετικά σινιάλα από την πτώση στα crypto

Γιατί η Fed είναι βασικός υπεύθυνος για την βουτιά στα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Τι σήμα στέλνει η εικόνα τώρα σε Bitcoin, Ethereum, Solana και BNB.

Ανησυχητικά και θετικά σινιάλα από την πτώση στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναστάτωση παρατηρείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με βασικό υπεύθυνο… την Fed. Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά σε όλες τις αγορές, όπως των μετοχών και των ομολόγων, επειδή υποψιάζονταν πως στην καλύτερη περίπτωση η αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα αργήσει, ενώ στην χειρότερη αναμένονται ακόμα και αυξήσεις επιτοκίων.

Χθες ήταν η ώρα της αλήθειας. Τελικά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών, με 5,25% και 5,5%. Ωστόσο όλοι επικεντρώθηκαν στις δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερομ Πάουελ που ακολούθησαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Ο Πάουελ δεν διαφώτισε ιδιαίτερα την κατάσταση. Τα μηνύματα ήταν μάλλον διφορούμενα, αλλά τουλάχιστον καθησύχασε τις ανησυχίες της αγοράς για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. 

Αρχικά ανάφερε ότι ο πληθωρισμός έχει καταγράψει σημαντική επιβράδυνση το τελευταίο έτος αλλά παραμένει αρκετά υψηλός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόοδος στη μείωσή του προς τον στόχο του 2%. Προειδοποίησε ότι το μονοπάτι παραμένει αβέβαιο. Παρόλα αυτά, ισχυρίστηκε πως η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων της σταθερότητας των τιμών και της πλήρους απασχόλησης.

«Το οικονομικό outlook είναι αβέβαιο» παραδέχτηκε. Δεν γνωρίζει ακόμα αν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αρκετά ώστε να οδηγήσει στην απόφαση για μείωση επιτοκίων. Πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος καιρός από ότι αναμενόταν. Σημείωσε βέβαια ότι μια αναπάντεχη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων.

Τουλάχιστον, όπως αναφέραμε, καθησύχασε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. «Πιστεύω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι μια αύξηση. Θα έλεγα ότι είναι απίθανο», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου. Για να αυξήσει η Fed τα επιτόκια θα πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις ότι η νομισματική της πολιτική δεν είναι αρκετά περιοριστική.

Επίσης επιχείρησε να καθησυχάσει και τις ανησυχίες ότι η οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Υποστήριξε ότι δεν βλέπει τέτοιες ενδείξεις. Παράλληλα, αποφασίστηκε να χαλαρώσει ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται τα ομόλογα στον ισολογισμό της Fed, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως τα πρώτα διερευνητικά βήματα προς την σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η εικόνα της αγοράς

Η αναστάτωση για τις προοπτικές των επιτοκίων αποτυπώθηκε και στα διαγράμματα, όπου η υποχώρηση ήταν αρκετά έντονη. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin, το επίπεδο στήριξης στις 61.000 δεν άντεξε, καταγράφοντας πτώση μέχρι και 11% από την Δευτέρα. Η επόμενη ισχυρή στήριξη βρίσκεται στις 52.000 και αυτή την ώρα η τιμή του Bitcoin βρίσκεται μετέωρη στις 58.000 δολάρια.

Η πτώση δεν θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση και στα ETFs του Bitcoin, με το IBIT BlackRock να σημειώνει την πρώτη ημέρα όπου οι εκροές ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν καθαρές εκροές περίπου 37 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για τα υπόλοιπα Bitcoin ETF το ποσό ανήλθε συλλογικά στα 526 εκατομμύρια δολάρια. Τις μεγαλύτερες απώλειες δέχτηκε το ETF της Fidelity με 191 εκατομμύρια και ακολούθησε της Grayscale με 167 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ethereum αν και από την αρχή της εβδομάδας έφτασε να σημειώνει πτώση μέχρι και 15%, εμφανιζει καλύτερη εικόνα. Κι αυτό επειδή η στήριξη των 2.850 δολαρίων άντεξε, τουλάχιστον για την ώρα.

Στο Solana η εικόνα είναι παρόμοια με του Ethereum. Η βασική στήριξη των 123 δολαρίων όχι μόνο άντεξε, αλλά ήταν το σημείο όπου ξεκίνησε… η αντεπίθεση των ταύρων. Για την ώρα η τιμή συσσωρεύει δυνάμεις αναποφάσιστη μεταξύ των 130 και των 135 δολαρίων.

Την μεγαλύτερη αντοχή από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα βάσει κεφαλαιοποίησης, την δείχνει το BNB. Όχι μόνο η υποχώρηση από την αρχή της εβδομάδας ήταν η μικρότερη, με 10%, αλλά και δεν πλησίασε καν την βασική στήριξη των 520 δολαρίων. Αυτή την ώρα βρίσκεται στα 560 δολάρια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v