Η αδύναμη πρεμιέρα για τα ETFs του Χονγκ Κονγκ και το πλήγμα για Bitcoin

Ξεκίνησαν σήμερα διαπραγμάτευση τα ETFs Bitcoin και Ethereum. Οι διαφορές με τις ΗΠΑ, οι προσδοκίες που δεν επιβεβαιώθηκαν και το μεγάλο ορόσημο.

Η αδύναμη πρεμιέρα για τα ETFs του Χονγκ Κονγκ και το πλήγμα για Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Χαμηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο όγκος συναλλαγών στο ντεμπούτο των ETFs Bitcoin και Ethereum στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Οι προσδοκίες για αρκετά υψηλότερα νούμερα δεν επιβεβαιώθηκαν. Η απογοήτευση αποτυπώθηκε στην τιμή του Bitcoin, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Στην αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας κοντά στις 65.000 δολάρια, αλλά κατόπιν υποχώρησε κάτω από τις 62.000.

Τα έξι συνολικά ETFs κρυπτονομισμάτων κατέγραψαν όγκο συναλλαγών 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα Bitcoin ETFs συγκέντρωσαν 8,5 εκατομμύρια δολάρια και του Ethereum 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερο από όλους απογοητεύτηκαν οι εκδότες των ETFs, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο αρχικός όγκος θα έφτανε ακόμα και τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα νούμερα τουλάχιστον δήλωναν στα τοπικά ΜΜΕ. Θεωρούσαν ότι θα ξεπεράσουν τα αμερικανικά στο ντεμπούτο τους, επειδή θα έσπευδαν κεφάλαια από Σιγκαπούρη και Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζουμε πως στη Wall Street την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης σημειώθηκε τζίρος 125 εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα και έτσι, η έναρξη διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων ETFs αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη ρυθμιζόμενων επενδυτικών προϊόντων, μετά την ιστορικής σημασίας κυκλοφορία των spot Bitcoin ETFs στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2024. Πλέον, ακόμα και στις παραδοσιακές αγορές, τα ETFs του Bitcoin θα διαπραγματεύονται όλο και πιο κοντά στο 24ωρο, όπως συμβαίνει στο «γυμνό» Bitcoin. Τα νέα ETF θα συμβάλουν στις τιμές των κρυπτονομισμάτων ενισχύοντας τη ρευστότητα και διευρύνοντας τη συμμετοχή στην αγορά.

Οι εκτιμήσεις των Ασιατών διαχειριστών κεφαλαίων θεωρούνταν υπερβολικές από το Bloomberg, καθώς επισήμαναν πως 125 εκατομμύρια για το Χονγκ Κονγκ ισοδυναμούσαν με 20 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Ένας ακόμα λόγος για τα χαμηλότερα νούμερα των Ασιατών συγκριτικά με τους Αμερικανούς είναι ότι δεν υπήρχε στο Χονγκ Κονγκ κάποιο fund που διαπραγματεύονταν ήδη, όπως το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Άρα δεν υπήρξαν εκροές, αλλά και δεν υπήρχαν ήδη κάτοχοι κάποιου τίτλου άμεσα συνδεδεμένου με το Bitcoin.

Μια διαφορά των αμερικανικών ETFs με τα ασιατικά είναι πως όσοι τα αγοράζουν, μπορούν να το κάνουν όχι μόνο με δολάρια, αλλά και με κρυπτονομίσματα, Bitcoin και Ethereum. Αντίθετα, οι πάροχοι ETF Bitcoin των ΗΠΑ επιτρέπεται επί του παρόντος να εκδίδουν μερίδια που δημιουργούνται σε μετρητά. Ένας προφανής λόγος για αυτό είναι πως οι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ επιθυμούσαν να διαφοροποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), όπως όλα δείχνουν, θα αρνηθεί τη διαπραγμάτευση των Ethereum ETFs τον Μάιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, η SEC σκέφτεται να θεωρήσει το Ethereum ως χρεόγραφο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων China Asset Management, Zhu Haokang, σε μια ερώτηση σχετικά με το πρώτο spot Ether ETF στον κόσμο και αν θα υπάρξει αντίκτυπο στο Χονγκ Κονγκ, εάν οι αμερικανικές αρχές το αξιολογήσουν ως χρεόγραφο, απάντησε: «Πιθανώς όχι, γιατί οι αποφάσεις των ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών του Χονγκ Κονγκ». Το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη έναν σαφή ορισμό του Ethereum και αυτός δεν είναι χρεόγραφο, όπως και το Bitcoin, πρόσθεσε.

Τρεις κινεζικές εταιρείες είναι οι εκδότες, με μεγαλύτερη την China Asset Management. Ακολουθούν οι Bosera Asset Management και Harvest Global Investments. Η China Asset Management είναι μια κρατική τράπεζα που ιδρύθηκε το 1998, εδρεύει στο Πεκίνο και διαθέτει 271 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η China AMC (θυγατρική της China Asset Management στο Χονγκ Κονγκ), διαθέτει 15 ETF, με συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα τα ETF του Χονγκ Κονγκ αντιπροσωπεύουν το 0,6% της αγοράς ETF των ΗΠΑ. Ωστόσο η ασιατική αγορά σε αριθμό χρηστών κρυπτονομισμάτων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί, επειδή είναι μεγαλύτερη από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης μαζί.

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v