Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το bull run θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Bitcoin

Ισχυροί καταλύτες σε πλήρη δράση και θεσμικές ανακατατάξεις φέρνουν στο προσκήνιο όσους δεν φοβούνται. Το παλιό κρατικό χρήμα φεύγει, οι οραματιστές έρχονται. Η αρχή του μεγάλου κύκλου και το αίνιγμα των μικρών crypto.

Γιατί το bull run θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το bull run που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων απ' ό,τι φαίνεται θα είναι πολύ δυνατό, γιατί ευνοείται από ισχυρούς καταλύτες. Ένας από αυτούς είναι οι μακροοικονομικές συνθήκες. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Δεν είναι τόσο θέμα βούλησης όσο συνθηκών. Ο φετινός προϋπολογισμός των ΗΠΑ προβλέπει δαπάνες ύψους 6,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 5 τρισεκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από που θα καλυφθεί αυτό το αστρονομικό ποσό; Από δανεισμό ή «τύπωμα». Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, θα διοχετευτούν τεράστιες ποσότητες χρημάτων στο σύστημα.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας που ευνοεί είναι τα ETFs, που δίνουν αυτό που έλειπε στο Bitcoin: Αποδοχή από τους θεσμικούς και ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο. Γίνονται η γέφυρα που ενώνει την παραδοσιακή επενδυτική κοινότητα, δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κατευθύνουν προς τα εκεί μέρος της κολοσσιαίας ποσότητας των κεφαλαίων τους.

Η ανάγκη εκπαίδευσης πάνω στο Bitcoin

Επιπλέον, η ώθηση της τιμής προς τα πάνω προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και του κοινού. Τους «αναγκάζει» να αρχίσουν να μαθαίνουν. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο, επειδή το 99% των παραδοσιακών επενδυτών έχει από ελάχιστη έως ελλιπή γνώση γύρω από τα χαρακτηριστικά και την λειτουργία του Bitcoin.

Εκεί οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η υψηλή μεταβλητότητα του Bitcoin. Αν έχεις αποκτήσει Bitcoin επειδή σου το πρότεινε κάποιος γνωστός σου ή διάβασες γι' αυτό στο Internet, γίνεσαι νευρικός επενδυτής. Δεν γνωρίζεις στην πραγματικότητα τίποτα για την αξία του. Είναι φυσιολογικό να τρομάζεις σε κάθε υποχώρηση της τιμής ή να σπεύδεις να ρευστοποιείς μόλις σημειώσεις ένα αξιόλογο κέρδος. Μην έχοντας γνώσεις και προσωπική άποψη, επηρεάζεσαι και αντιδράς εσπευσμένα, με βάση τις βραχυπρόθεσμες ειδήσεις ή ευκαιριακά συναισθήματα.

Είναι λογικό να μη γνωρίζουν οι άνθρωποι για το Bitcoin και να είναι δύσπιστοι. Οι νέες ανακαλύψεις στα πρώτα στάδια γίνονται αποδεκτές με καχυποψία και αντιμετωπίζονται εχθρικά από το κατεστημένο. Για να αναπτυχθούν, θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη γενιά των επιστημόνων. Οι παλαιότεροι δεν έχουν τη διάθεση να μάθουν, να απορρίψουν αυτά που μέχρι εκείνη τη στιγμή δούλευαν γι' αυτούς. Η φλόγα μένει ζωντανή από τους λίγους οραματιστές.

Το Bitcoin είναι μόλις 15 ετών. Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να σπουδάζει αυτή τη στιγμή οικονομικά στο πανεπιστήμιο και να είχε γεννηθεί όταν βγήκε το Bitcoin. Η εκπαίδευση που έχουν λάβει όλοι οι οικονομολόγοι είναι με το παλιό χρήμα, το κρατικό. Είναι τόσο εξοικειωμένοι που δεν αντιλαμβάνονται τα μειονεκτήματά του. Όπως δεν αντιλαμβανόταν κανείς τα μειονεκτήματα του ταχυδρομείου, πριν ανακαλυφθεί και διαδοθεί η μετάδοση του προσωπικού μηνύματος μέσα από το e-mail.

Οι σημερινοί νέοι έχουν παραστάσεις για το χρήμα σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακές. Πρόκειται για την πρώτη γενιά που δεν είναι τεχνοφοβική. Δεν φοβούνται να πάνε στο επόμενο άγνωστο στάδιο, όπως ένας μεγαλύτερης γενιάς δεν φοβάται να περάσει μπροστά από το ψυγείο.

Όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε μετανάστες της ψηφιακής τεχνολογίας. Έπρεπε να τη μάθουμε. Οι νέοι είναι γηγενείς, μεγάλωσαν μ' αυτήν. Δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο χωρίς κινητό, χωρίς Internet. Σ' έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Τα χαρακτηριστικά του νέου κύκλου

Ακόμα είμαστε στην αρχή του μεγάλου κύκλου. Για την ώρα, η αγορά ανεβαίνει κατά κύριο λόγο από τους παλιούς συμμετέχοντες. Ελάχιστοι νέοι επενδυτές έχουν μπει στο παιχνίδι και αυτοί κυρίως από τα ETFs.

Απόδειξη γι' αυτό είναι πως οι λογαριασμοί αυτών που θεωρούνται influencers, εκείνων δηλαδή που έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τη γνώμη μερίδας του κοινού, λόγω γνώσεων ή προνομιακής σχέσης που απολαμβάνουν από συγκεκριμένο κοινό, δεν έχουν ανέβει σημαντικά σε ακόλουθους.

Επίσης, ακόμα δεν έχουμε δει ευρεία κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο είναι θέμα χρόνου να υπάρξει. Αν, για παράδειγμα, φτάσει τις 100.000 δολάρια το Bitcoin, την είδηση θα την παίξουν ακόμα και site… μαγειρικής.

Πώς ερμηνεύονται αυτά τα σημάδια; Ότι βρισκόμαστε στην αρχή του κύκλου. Ενός κύκλου που θα εμπεριέχει το μαζικότερο bull run στην ιστορία. Τι χαρακτηριστικό θα έχει ο νέος κύκλος; Όλοι θα αρχίσουν να ψάχνουν για πληροφορίες. Όχι τόσο για το Bitcoin. Οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο θα το θεωρήσουν ακριβό. Ένα τρένο που έχασαν.

Θα ψάχνουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στα μικρότερα νομίσματα. Αυτού του τύπου τις πληροφορίες θα αναζητούν. Μήπως πετύχουν το «νέο Bitcoin». Η ιστορία έχει δείξει πως θα κάνουν λάθος. Στην κουβέντα για το Bitcoin υπάρχουν γενικά δύο συνθήκες που φαίνεται να ισχύουν κάθε φορά. Όλοι πάντα αισθάνονται ότι τώρα είναι αργά να αγοράσουν και όλοι εύχονταν να είχαν αγοράσει περισσότερα. Ωστόσο, οι νεότεροι δεν το γνωρίζουν αυτό. Θα το μάθουν, όπως όλοι. Με τον σκληρό τρόπο.

Όχι πως δεν μπορούν να υπάρξουν εντυπωσιακές αποδόσεις σε μικρότερα νομίσματα. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη περίπτωση ένα μικρότερο project να πολλαπλασιάσει την αξία του 100 φορές ή και παραπάνω. Γι' αυτό δεν είναι κακή ιδέα όποιος επιθυμεί να ρισκάρει να τοποθετήσει ένα μικρό κομμάτι του κρυπτο-χαρτοφυλακίου του σε meme coins. Απλά θέλει προσοχή, ψυχραιμία, γνώσεις και φυσικά τύχη, προκειμένου να επιλέξεις τα πιο αξιόλογα.

Ωστόσο πρέπει να γίνει σωστά. Θα το επαναλάβουμε κι ας γινόμαστε κουραστικοί, επειδή προτεραιότητά μας είναι να είμαστε χρήσιμοι. Πριν ασχοληθεί κάποιος με το κυνήγι του θησαυρού στα crypto, πρέπει να μάθει πρώτα για το Bitcoin. Πρώτα μπουσουλάς, μετά περπατάς και κατόπιν τρέχεις. Όσο δεν ακολουθείς αυτή τη σειρά, τόσο θα σκοντάφτεις.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v