Η Celsius, η πλατφόρμα κατάθεσης και δανεισμού κρυπτονομισμάτων που μεσουρανούσε στην αγορά των crypto και πτώχευσε λίγο μετά την κατάρρευση του Terra, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν και στην FTX. Εδώ βέβαια τίθεται ένα ζήτημα για το ποιος αντιγράφει ποιον, καθώς χρονικά προηγήθηκε η Celsius.
Από ό,τι φανερώνεται, οι ενέργειες από πλευράς διοικητικών στελεχών που ακολουθήθηκαν πριν την πτώχευση εξακολουθούν να εκπλήσσουν τους εκκαθαριστές. Γιατί, όπως ήταν αναμενόμενο, και σε αυτή την περίπτωση διορίστηκε ανεξάρτητος ερευνητής για να διαλευκάνει την υπόθεση, καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι ο ιδρυτής και CEO της Celsius, Αμερικανός ουκρανικής καταγωγής Alex Mashinshky, εμπλέκεται σε απάτη.
Μια από τις κοινές πρακτικές που εφάρμοσαν Celsius και FTX ήταν πως χρησιμοποιούσαν το ίδιο λογιστικό πρόγραμμα, το Quickbooks. Ωστόσο το Quickbooks μπορεί να είναι εξαιρετικό εργαλείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι όμως για πολύπλοκές εταιρικές δραστηριότητες, δεκάδες χιλιάδες πελάτες και τζίρους δισεκατομμυρίων.
Συγκεκριμένα για τη Celsius, η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Shoba Pillay αναφέρει πως παρακολουθούσαν τα διαφορετικά τμήματα της εταιρείας σε 15 ξεχωριστά αρχεία, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Η ενοποίηση των λογιστικών καταστάσεων έγινε για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, με το χέρι! Πολλά μάλιστα από αυτά τα αρχεία δημιουργήθηκαν αναδρομικά, για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ελεγκτών!
Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, από τη Celsius είχαν υποσχεθεί στους πελάτες τους ανταμοιβές στο δικό τους νόμισμα, το token CEL. Μέχρι εδώ, τίποτα το μεμπτό, από τη στιγμή που οι χρήστες τις πλατφόρμας δέχονταν να πληρωθούν με αυτό το νόμισμα. Γιατί δέχονταν να ρισκάρουν να πληρωθούν σε CEL και όχι με Bitcoin ή δολάρια; Επειδή η ονομαστική απόδοση ήταν μεγαλύτερη. Η Celsius πρόσφερε μεγαλύτερο επιτόκιο σε CEL και για αυτό θεωρούσαν ότι αξίζει τον κόπο να ρισκάρουν.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι άνθρωποι της Celsius χρησιμοποίησαν δολάρια, πολλά δολάρια, για να χειραγωγήσουν και να φουσκώσουν την αξία του CEL. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε μία περίπτωση δαπανήθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να διογκωθεί η τιμή του. Η συνολική υποχρέωση που είχε δημιουργηθεί σε 4 χρόνια ήταν της τάξης του 1,36 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η χειραγώγηση ωφέλησε όσους είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους, συμπεριλαμβανομένου βέβαια του Alex Mashinsky. Σύμφωνα με την έκθεση του Pillay, ο Mashinsky κατάφερε να αποκομίσει κέρδη από αυτή την παράνομη δραστηριότητα 68,7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Celsius ήταν από τους ωφελημένους παίκτες της πανδημίας Covid-19. Μέσα σε 24 μήνες, η εταιρεία πραγματοποίησε μια εκρηκτική άνοδο. Οι πελάτες στην πλατφόρμα αυξήθηκαν, όπως και οι καταθέσεις. Όλα έδειχναν πως είχαν εξασφαλίσει μια σταθερή πελατειακή βάση. Μέσα σε αυτό το ευμενές κλίμα, έδειχνε λογικό να ανθήσει η τιμή του CEL.
Ωστόσο, από ό,τι φάνηκε από την έρευνα, η αύξηση της τιμής του ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα χειραγώγησης. Μια πληροφορία που φυσικά απέφυγαν να τη συζητήσουν με τους πελάτες τους. Ακόμα χειρότερο ήταν πως τα χρήματα που δαπανήθηκαν προκειμένου να φουσκώσουν την τιμή του CEL ήταν από τις καταθέσεις των πελατών της Celsius.
Σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου εκκαθαριστή που βγήκε στη δημοσιότητα, το επιχειρηματικό μοντέλο της Celsius που παρουσιάστηκε και διαφημίστηκε στους πελάτες του δεν ήταν το πραγματικό. Στα παρασκήνια, οι δραστηριότητες της εταιρείας διεξάγονταν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ο Mashinsky φέρεται να εξαπάτησε και παραπλάνησε τους πελάτες του, αποκρύβοντας την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, η οποία σήμερα οφείλει στους πελάτες και τους πιστωτές 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άλλο ένα νέο στοιχείο που προέκυψε, είναι πως ενώ η Celsius υπέστη απώλεια μόνο 30 εκατομμυρίων δολαρίων από τα 990 εκατομμύρια δολάρια που κατείχε σε UST, το stablecoin της Terra. Ωστόσο υπήρξε απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα του Celsius να καλύψει τις καταθέσεις των πελατών.
Αυτό ήταν που ανάγκασε την εταιρεία να παγώσει τις αναλήψεις, καθώς υπήρξαν μαζικά αιτήματα απόσυρσης χρημάτων αξίας 428 εκατ. δολ. Ένα ποσό που δεν μπορούσε να αντέξει, καθώς υπερέβαινε κατά πολύ τη διαθέσιμη ρευστότητα, σύμφωνα με τα αρχεία excel (!) που εξέτασε ο εξεταστής. Κατόπιν η κρίση ρευστότητας ενισχύθηκε από την απότομη πτώση του token CEL.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε από την έκθεση ήταν η διαπίστωση ότι τα προβλήματα της Celsius χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2020. Η εταιρεία χρειάστηκε να λάβει δάνεια για να κρατηθεί στη ζωή, «καταφέρνοντας» να χάνει χρήματα ακόμα και στη μεγάλη άνοδο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Παρ' όλα αυτά ο Mashinsky περιφερόταν στα οικονομικά κανάλια και δίκτυα ενημέρωσης ως ο γκουρού των crypto. Όπως ακριβώς και ο Sam Bankman-Fried.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Shoba Pillay μήνυσε τον ιδρυτή και πρώην CEO της Celsius, Alex Mashinshky.
* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.
Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα
Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.