Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση για το Bitcoin

Τηλεοπτικό σποτ που παροτρύνει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τον χρυσό και να επιλέξουν το Bitcoin δημιούργησε η Grayscale. Η αντίδραση του World Gold Council. Πτωτικά σήμερα τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση για το Bitcoin
  • Του Βασίλη Παζόπουλου

Θυμάστε που αναφέραμε πως ο ανταγωνισμός των θεσμικών θα ευνοήσει το Bitcoin; Ότι θα μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία, στις οποίες θα εκθειάζουν το Bitcoin και τα πλεονεκτήματά του; Τελικά κάναμε λάθος. Δεν θα γίνει. Έχει ξεκινήσει ήδη. Το μέλλον είναι εδώ.

Η Grayscale έχει εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς παίκτες του χώρου, με μια σειρά διορατικών κινήσεων. Η πρώτη είναι πως κατάφερε έγκαιρα να προσφέρει αξιόπιστη λύση σε όποιον επιθυμεί να αγοράσει έμμεσα Bitcoin από παραδοσιακά χρηματιστήρια. Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC) είναι ένα fund που έχει επενδύσει σε Bitcoin και διαπραγματεύεται κανονικά σαν μετοχή στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Η Grayscale λοιπόν είχε την πρωτοβουλία να βγάλει ένα τηλεοπτικό spot, με το οποίο παρότρυνε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τον χρυσό και να αγοράσουν Bitcoin.

Η διαφήμιση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλέσει συζήτηση, όπως είπαν από την ίδια την Grayscale. Για το ότι πέτυχε τον σκοπό της δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την αντίδραση του ίδιου του World Gold Council. Θορυβημένοι δημοσίευσαν το άρθρο «Τα κρυπτονομίσματα δεν αντικαθιστούν τον χρυσό».

Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη. Από τον αντιπραγματισμό περάσαμε στον χρυσό, μετά στο χαρτί και τώρα στην άυλη μορφή. Ωστόσο ο μέσος άνθρωπος, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας, δυσκολεύεται να αποδεχτεί πως κάτι εντελώς ψηφιακό έχει αξία. Η δυσπιστία τους είναι δικαιολογημένη. Αφού μπορώ να κάνω copy paste οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο με χαρακτηριστική ευκολία, γιατί να μην αντιγράψω ψηφιακά χρήματα; Από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να έχουν ψηφίσει κάποιο νόμο ή αστυνομία που να το απαγορεύει;

Είναι δύσκολο να εξηγηθεί ο μηχανισμός που να αποτρέπει την αντιγραφή των χρημάτων. Αυτή είναι η «μαγεία» του blockchain. Ότι, δηλαδή, ανακάλυψε τον τρόπο που εμποδίζει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα ξανά και ξανά.

Αντίθετα, κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει γιατί ο χρυσός είναι πολύτιμος. Πρόκειται για μια απλή στη σύλληψη έννοια, που έχουμε αποδεχτεί ως φυσιολογική. Ο χρυσός απολαμβάνει την εμπιστοσύνη περισσότερο από τη συμβατική μορφή νομισμάτων, γιατί όσο και να θέλουν οι κυβερνήσεις ή οι Κεντρικές Τράπεζες, δεν μπορούν να αποφασίσουν να διπλασιάσουν ή να δεκαπλασιάσουν την ποσότητα που υπάρχει.

Η διαφορά του Bitcoin με τα άλλα νομίσματα δεν είναι επειδή είναι ψηφιακό. Ψηφιακό είναι και το 98,5% των κυκλοφορούντων ευρώ. Αν η καινοτομία τους ήταν απλά η ψηφιακή μορφή τους, δεν θα είχαν αξία. Γιατί; Επειδή τέτοια υπάρχουν ήδη. Το Bitcoin είναι μοναδικό, γιατί δεν μπορεί να φτιαχτεί από το τίποτα. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν την άδεια να δημιουργούν χρήματα κατά το δοκούν. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι ξέρουν τι κάνουν ή ότι κοιτάνε το κοινό καλό και όχι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες; Τι μας διαβεβαιώνει πως αύριο στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη δεν θα είναι κάποιος ανίκανος ή διεφθαρμένος ή απλά θα λάβει τις λάθος αποφάσεις;

Ο χρυσός και το ασήμι θεωρούνταν χρήμα εδώ και χιλιάδες χρόνια, γιατί υπάρχουν σε περιορισμένη ποσότητα. Χρειαζόταν προσπάθεια, κόπος, χρόνος, έξοδα, για να μπορέσει να φτάσει στα χέρια σου. Να ανακαλύψεις πού έχει κοίτασμα, να σκάψεις στο έδαφος, να το διυλίσεις, να το κάνεις όμορφο.

Το Bitcoin είναι και αυτό περιορισμένης ποσότητας. Θέλει έξοδα και κόπο για να φτιαχτεί, αλλά είναι πιο περίπλοκο. Για την ώρα όμως. Στη γενιά που από 10 ετών έχει κινητό και αγοράζει άυλα πράγματα, όπως εφαρμογές σε smartphones, θα φαίνεται αυτονόητο να αποδεχτούν τις άυλες, ψηφιακές αξίες. Δεν αναγνωρίζει ως μοναδική διέξοδο τον χρυσό σε δύσκολες συνθήκες πολέμου ή υπερπληθωρισμού.

Το χρήμα είναι πίστη, αλλά είναι ταυτόχρονα και εμπόρευμα. Υπακούει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, αυξάνεται και η αξία του. Όταν η ζήτηση πέφτει, πέφτει και η τιμή. Όπως η ομορφιά, διαφέρει ανάλογα την οπτική του επενδυτή.

Ο Keynes είχε αναφέρει πως αν θέλουμε να προβλέψουμε την έκβαση του διαγωνισμού ομορφιάς, να κοιτάξουμε τους κριτές, όχι τις διαγωνιζόμενες. Άποψη που μέχρι και σήμερα παραμένει επίκαιρη. Αυτή τη φορά γνωρίζουμε κάτι βασικό για τους κριτές. Ότι είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν γαλουχηθεί με την αξία του χρυσού, αλλά σταδιακά αντικαθιστώνται με νεότερους. Και όμως, η διείσδυση των κρυπτονομισμάτων είναι πάνω από όλα θέμα δημογραφικό. (https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/1680088/ta-hasma-ton-geneon-kai-pos-apotyponetai-sto-bitco.html)

Η αγορά σήμερα

Τον τίτλο της ταινίας του Θόδωρου Aγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» θυμίζει η τιμή του Bitcoin. Στέκεται αναποφάσιστη μπροστά στην προοπτική να κατευθυνθεί προς τις 10.000 ή τις 6.000 δολάρια. Μπορεί να μην ξέρουμε προς τα πού θα πάει, αλλά ξέρουμε κάτι άλλο: πως όταν το αποφασίσει, θα το πραγματοποιήσει με μεγάλη ταχύτητα.

Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 7.669 δολάρια, υποχωρώντας 2,92% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή του. Παρόμοια εικόνα, περιορισμένης πτώσης, έχουμε και στα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Αξιοσημείωτο των τελευταίων ημερών είναι πως το Litecoin έχει βρεθεί και πάλι στην 4η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, καθώς πλησιάζει η προγραμματισμένη ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί το halving, δηλαδή οι «εξορύκτες» θα αμείβονται με τα μισά νομίσματα για την ίδια ώρα παραγωγής. Συνεπώς το κόστος παραγωγής του κάθε νέου νομίσματος να ανέβει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v