Μπορεί να βρισκόμαστε στην εποχή της μεγάλης μετακύλισης των επενδυτών από τα ομόλογα προς τις μετοχές, μπορεί και όχι. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε στην εποχή της μεγάλης μετακύλισης από τον χρυσό στο ρευστό, στις μετοχές, στα ομόλογα και ίσως ακόμη και στα... Bitcoins.
Ο χρυσός κινείται κοντά στα 1.245 δολάρια ανά ουγκιά, και αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει το 25% της αξίας του σε ένα 12μηνο και πάνω από το ένα τρίτο σε σχέση με το ζενίθ του δύο χρόνια πριν.
Την ίδια ώρα τα Bitcoins -η ηλεκτρονική εναλλακτική επιλογή έναντι του χρυσού για όσους ψάχνουν για ένα νόμισμα απρόσβλητο από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις- αποκτούν παραβολικές διαστάσεις. Η τιμή ενός Bitcoin στο ανταλλακτήριο Mt Gox ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια για πρώτη φορά έχοντας 5πλασιαστεί σε έναν μήνα. Η συνολική αξία όλων των Bitcoins έχει ανέλθει από τα 131 εκατ. δολ. στα 12 δισ. δολ. μέσα σε έναν χρόνο.
Στο παρασκήνιο δεν βρίσκονται μόνο κερδοσκόποι που εγκαταλείπουν το πολύτιμο μέταλλο για κάποιο άλλο πανάκριβο επενδυτικό ενεργητικό. Ο χρυσός έχει κι άλλους λόγους που πέφτει.
Πρώτον, ο κόσμος μοιάζει πιο ασφαλής. Η Ουάσιγκτον απέφυγε τη χρεοκοπία, η ευρωζώνη κρατιέται ενωμένη και το Ιράν διαπραγματεύεται.
Δεύτερον, το κόστος διακράτησης του χρυσού αυξάνεται. Το να υπάρχει ένα απόθεμα χρυσού είναι φθηνή λύση, αν τα λεφτά δεν έχουν μεγάλη απόδοση αλλού. Αλλά το ευκαιριακό κόστος ανεβαίνει καθώς ανεβαίνουν τα πραγματικά επιτόκια - και η τιμή του χρυσού είναι επί μακρόν αντιστρόφως ανάλογη των πραγματικών επιτοκίων, όπως προσμετρώνται στα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ομόλογα.
Τέλος, πληθωρισμός, που οι αγοραστές χρυσού φοβούνταν ότι θα ενσκήψει εξαιτίας του μαζικού τυπώματος χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, δεν υπήρξε – μάλιστα έγινε το αντίθετο. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ο πληθωρισμός έχει πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Οι μετοχές κάνουν ράλι ελπίζοντας σε περισσότερη υποστήριξη και οι επενδυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν που ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημαίνει χαμηλότερη εταιρική κερδοφορία.
Το να κρατάς χρυσό επειδή φοβάσαι τον υπερπληθωρισμό είναι σήμερα αντίστοιχο με το να έχεις ένα καταφύγιο γεμάτο κονσέρβες φαγητό και 20.000 δεσμίδες σφαίρες.
Υπάρχει όμως μια ελπίδα. Ο χρυσός κινείται ύποπτα στενά με τα τελευταία μεγέθη για τον πληθωρισμό (τόσο ο χρυσός όσο και ο αμερικανικός πληθωρισμός έφτασαν σε ζενίθ τον Σεπτέμβριο του 2011.) Στη δεκαετία του 1970 αποδείχθηκε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μεταβληθεί δραστικά μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. Οι λάτρεις του χρυσού προφανώς προσεύχονται γι' αυτό.
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation