Η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας είναι απλή, αλλά γεμάτη. Οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ιαπωνίας (BoJ) και Αμερικής (Fed) βρίσκονται στο επίκεντρο. Ορισμένα ερωτήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους του FT είναι τα εξής:
Τι να περιμένουμε σχετικά με την πορεία του δείκτη S&P 500;
O S&P 500, ο πιο δημοφιλής χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, ενδεχομένως έχει σπάσει την καλοκαιρινή του «ανάπαυλα» με τρεις κινήσεις άνω του 1% κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Ωστόσο, αυτό έχει προσφέρει ελάχιστη ορατότητα για τη μελλοντική εικόνα ενός δείκτη που έχει ενισχυθεί λίγο περισσότερο από 4% φέτος και έχει σημειώσει αρκετά νέα ρεκόρ.
Οι κυκλικές μετοχές έχουν, εσχάτως, πάρει το προβάδισμα από τις υψηλού μερίσματος μετοχές αμυντικών κλάδων στην ώθηση της αγοράς υψηλότερα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον καθορισμό του ύψους των επιτοκίων την Τετάρτη είναι πιθανό να αποτελέσει το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας.
Αν η Fed αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων αλλά εκπέμψει ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομία, τότε ενδεχομένως να παραταθεί το ευνοϊκό σκηνικό για την αγορά μέχρι η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 3ο τρίμηνο του έτους μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τον Οκτώβριο.
Πόσο ευάλωτο είναι το αργό στην αυξανόμενη προσφορά;
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι traders παρακολουθούν στενά τα αυξανόμενα επίπεδα παραγωγής αργού πετρελαίου. Με το WTI, το διεθνές σημείο αναφοράς, να φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 45$ ανά βαρέλι, όντας όμως συνεχώς κάτω από το επίπεδο των 50$, αναρωτιούνται σε τι βαθμό θα επανέλθουν οι Λιβυκές και Νιγηριανές εξαγωγές πετρελαίου στην αγορά και ποια θα είναι η επίδραση που θα ασκήσουν στην τιμή.
Θα μετατραπεί η θύελλα των κρατικών ομολόγων σε έκρηξη;
Τα ομόλογα είναι αυτά που έδωσαν τον ρυθμό στις αγορές κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με την αύξηση των αποδόσεών τους να αναστατώνει τις αγορές των μετοχών.
Οι αποδόσεις κρατικού χρέους πολλών αναδυόμενων οικονομιών βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από το Brexit και μετά, καθώς ενισχύθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με το αν οι κεντρικές τράπεζες έχουν την όρεξη να διατηρήσουν τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας τα οποία έχουν «ηλεκτρίσει» τις αγορές των ομολόγων.
Καθώς τα yields σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία εκτοξεύτηκαν από 20 έως 30 μονάδες βάσης και τα yields των 10ετών γερμανικών τίτλων έχουν ξαναγίνει θετικά, οι εξειδικευμένοι αναλυτές στην Bank of America Merrill Lynch και JPMorgan επεσήμαναν ότι η μαζική τοποθέτηση σε μακροχρόνιο κρατικό χρέος προσιδιάζει στις συνθήκες του 2013 και της κρίσης από τον περιορισμό του QE (tapering)
Εντούτοις, μια σειρά από αδύναμα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας συνοδευόμενη από ένα πρόστιμο εις βάρος της Deutsche Bank το οποίο πίεσε τις μετοχές, έθεσε τις κύριες αγορές προϊόντων σταθερού εισοδήματος σε πιο σταθερή κίνηση μέχρι την Παρασκευή.
Τι θα κάνει ο Haruhiko Kuroda;
H Fed και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μονομαχήσουν για την προσοχή την Τετάρτη όταν και οι δύο ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την νομισματική πολιτική. Εκτός και αν η Fed ξαφνιάσει με αύξηση των επιτοκίων, είναι ο Haruhiko, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, θα είναι αυτός ο οποίος θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα την ώρα που θα αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας της.
Έχει σημειωθεί μια απότομη άνοδος στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας εξ αιτίας της προσδοκίας πως η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε αλλαγή στις πολιτικές που θα βοηθήσει στην προστασία των τραπεζικών κερδών.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation