Μέσω Αθήνας χτίζεται η Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Οι διαφορές Γερμανίας και Γαλλίας στο επόμενο βήμα της πορείας για «περισσότερη Ευρώπη». Πώς η κρίση της Ελλάδας αποκάλυψε τα προβλήματα. Γιατί απογοητεύει τους «ειδικούς» ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίσιμη αντιπαράθεση που άνοιξε στο Βερολίνο για τη λιτότητα.

Η πτώση του Χρηματιστήριου και των τραπεζικών μετοχών έρχεται να αναδείξει το γεγονός ότι πολλοί παραμένουν ιδιαίτερα σκεπτικοί για το εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση ακόμα και αν κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, διαπιστώνει ο δημοσιογράφος των Financial Times Quentin Peel και αναρωτιέται κατά πόσο η ελληνική κρίση απλώς αποκάλυψε τον δρόμο για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Οι πιθανότητες το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης να βάλει τη χώρα ξανά στο σωστό μονοπάτι είναι περιορισμένες, υποστηρίζει η Elga Bartsch, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Morgan Stanley. Οι στόχοι αναφορικά με τον προϋπολογισμό είναι αρκετά «φιλόδοξοι», ενώ η οικονομία ξεκινά από πολύ κακή βάση μετά τα capital controls.

Οι πιστωτές εστιάζουν σε συμπτώματα όπως το χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Το βασικό πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και σχετίζεται με το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, σημειώνει. Γι’ αυτό εμφανίζεται απογοητευμένη από τα έως τώρα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι ηγείται μιας νέας κυβέρνησης, σημειώνει ο Αγγελος Χρυσόγελος, Senior Fellow στο Chatham House. Ωστόσο, το DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατό με αυτό που θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ακόμα και τα θεωρούμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που κυβέρνησαν εμφάνισαν «μεταρρυθμιστική κόπωση» μετά από λίγα χρόνια στην εξουσία.

Και ενώ το Grexit δεν έχει βγει ακόμα από την ατζέντα, η Ελλάδα, αν μείνει στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για μεταρρυθμίσεις. Η ζώνη του ευρώ προχωρά προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, πεδίο στο οποίο υπάρχει ήδη αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Το Βερολίνο θέλει αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού και των στόχων. Η Γαλλία είναι περισσότερο ευέλικτη, αλλά ζητά μεγάλο ενιαίο προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα δείχνει άλυτο, σημειώνει ο Sony Kapoor του think tank Re-Define που αναλύει τις θέσεις Γερμανίας και Γαλλίας. Η Elga Bartsch επίσης βλέπει τη διαφορά στις θέσεις, αλλά σημειώνει ότι βήμα βήμα θα βρεθεί ο συμβιβασμός. Θέση με την οποία συμφωνεί ο Γερμανός οικονομολόγος Christian Odendahl. Ο ίδιος σημειώνει ότι στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη συζήτηση, την οποία ξεκίνησε η ελληνική κρίση, για το κατά πόσο το Βερολίνο θα πρέπει να είναι τόσο σκληρό στις απαιτήσεις του. Αυτή η συζήτηση ακόμα είναι ανοικτό ως προς το πού θα καταλήξει, τονίζει.

Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα ορατό, σημειώνει ο Quentin Peel. Το σίγουρο είναι ότι η πίεση για μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρώπη αυξάνει και δημιουργούνται οι προοπτικές για μια ένωση δυο ταχυτήτων, με τις χώρες του ευρώ να εντάσσονται στην πρώτη. Σε αυτό συμφωνούν Γαλλία και Γερμανία. Αυτό που ακόμα μένει να φανεί είναι το εάν η Αθήνα θα είναι στον σκληρό πυρήνα…

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v