Στέλεχος της UBS που βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου Libor δεν θα έρθει αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, καθώς οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να πείσουν το πάνελ των νομικών τους για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών εναντίον του.
Ο Παναγιώτης Κουτσογιάννης, ο οποίος ήταν γνωστός ως «Pete the Greek» από τους traders της UBS -συμπεριλαμβανομένου του Toμ Χέιζ, o oποίος βρέθηκε ένοχος για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor αυτή την εβδομάδα-, ήταν στο στόχαστρο της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) για ανέντιμη συμπεριφορά και θα μπορούσε να αποκλειστεί από το City, αν αποδεικνυόταν κάποιο παράπτωμά του.
Αλλά σε μια ηχηρή διάψευση για τη ρυθμιστική αρχή, η επιτροπή (RDC) που εξετάζει τις υποθέσεις προτού αναληφθεί οποιαδήποτε νομική δράση, αποφάσισε ότι η FCA δεν είχε αρκετές αποδείξεις κατά του κ. Κουτσογιάννη.
«Μετά από μια μακρά και ολοκληρωμένη εξέταση, είμαστε ικανοποιημένοι που ο πελάτης μας αθωώθηκε και η FCA αποφάνθηκε ότι δεν ήταν ούτε ανέντιμος ούτε επέδειξε έλλειψη ακεραιότητας», ανέφερε ο Μπεν Ρόουζ, δικηγόρος του κ. Κουτσογιάννη στη Hickman & Rose.
O κ. Κουτσιογάννης είναι ο πρώην επικεφαλής χρηματοδότησης για το τμήμα επιτοκίων της UBS, θέση που του χάρισε το παρατσούκλι «Pete the Greek», γιατί ο κ. Χέιζ και άλλοι traders δεν μπορούσαν να προφέρουν το όνομά του. Ο κ. Χέιζ, πρώην trader για παράγωγα σε γεν στη UBS και τη Citigroup, είναι το πρώτο πρόσωπο στον κόσμο που κρίθηκε ένοχος από σώμα ενόρκων για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου ή Libor.
Στη δίκη του κ. Χέιζ στο Σάουθγουορκ Κράουν Κορτ του Λονδίνου, οι ένορκοι άκουσαν ότι αυτός και ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκαν σε χειραγώγηση του Libor σε αρκετές συνομιλίες.
Σε συνομιλία τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Κουτσογιάννης ζήτησε «low fixing pls» (σ.σ. στήσιμο χαμηλά, παρακαλώ). Toν Ιούνιο του 2009 έγραψε σε έναν άλλο συνάδελφο: «ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ». O συνάδελφος απάντησε: «Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να μιλάμε δημόσια για στησίματα στις θέσεις μας».
Ο κ. Κουτσογιάννης, ο οποίος είναι εγκατεστημένος εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία κατά τη διάρκεια της δίκης. Αντίθετα, οι ένορκοι είδαν αντίγραφα συνεντεύξεων που είχε δώσει στη βρετανική ρυθμιστική αρχή και στην αντίστοιχη αρχή των ΗΠΑ, την Επιτροπή Προθεσμιακής Αγοράς Εμπορευμάτων.
Παρά τα πρόστιμα αξίας 9 δισ. δολαρίων σε τράπεζες για κατηγορίες σχετικές με το Libor, λίγες είναι οι υποθέσεις της FCA εναντίον ατόμων. Oρισμένες έχουν αναβληθεί, εν αναμονή των αποτελεσμάτων παράλληλων προκαταρκτικών ερευνών.
Εν τω μεταξύ, την επόμενη χρονιά θα τεθούν σε ισχύ πιο αυστηροί κανονισμοί για την ενίσχυση της λογοδοσίας και η FCA έχει προτείνει την επέκτασή τους και στις υπόλοιπες αγορές.
Η FCA αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση του κ. Κουτσογιάννη.
Ωστόσο, είναι η δεύτερη ήττα της ρυθμιστικής από την RDC αυτό το καλοκαίρι. Προηγουμένως ο Μπρούνο Ισκίλ, ο λεγόμενος και «London Whale» -ένας trader που βρέθηκε στο επίκεντρο των τεράστιων απωλειών της JP Morgan το 2012-, είχε ενημερωθεί από την FCA ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον του μετά από απόφαση της RDC.
Αυτό οδήγησε ορισμένους νομικούς εμπειρογνώμονες να αμφισβητήσουν τον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες για μεγάλες υποθέσεις από τη ρυθμιστική αρχή. Οι έρευνές της έχουν καταλήξει κατά κύριο λόγο σε βιαστικούς διακανονισμούς από τους εμπλεκόμενους θεσμούς -ακόμα και αν χρειάζεται να καταβάλλουν τεράστια πρόστιμα– ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις όποιες κατηγορίες.
«Οι αρνητικές αποφάσεις της RDC είναι αναμενόμενες, όταν η FCA βασίζεται σε έρευνες που διεξάγονται από δικηγόρους της τράπεζας», ανέφερε η Σάρα Τζορτζ, σύμβουλος στη νομική εταιρεία Stephenson Harwood. «Σε κανέναν άλλο τομέα εγκληματικής δράσης ο ύποπτος δεν θα είχε το δικαίωμα να ανακρίνει τον εαυτό του -το οποίο είναι το ανάλογο του να επιτρέπεις σε ένα διαρρήκτη να ψάχνει για δακτυλικά αποτυπώματα», πρόσθεσε.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation