O Beppe Grillo, ο ηγέτης του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία Πέντε, εξαπέλυσε μια ολομέτωπη επίθεση στο ευρώ, λέγοντας ότι η Ρώμη θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτόν τον «αντι-δημοκρατικό ζουρλομανδύα», όπως το αποκάλεσε.Ο κ. Grillo, το κόμμα του οποίου είναι δεύτερο στην Ιταλία, ζήτησε από την κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα «σχέδιο Β» για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα ώστε να «πάρει πίσω τη νομισματική μας κυριαρχία».
Ο Ιταλός κωμικός εμφανίζεται ολοένα και πιο επικριτικός έναντι του ευρώ, σε μια περίοδο ανόδου του ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας, κάτι που έχει εν μέρει προκληθεί από την Ελλάδα και τις εναγώνιες κι επώδυνες συζητήσεις για τη διάσωσή της.
Αλλά η επίθεσή του Grillo στο ενιαίο νόμισμα σε μία εκτεταμένη ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ήταν παρόλ' αυτά αξιοσημείωτη ως προς την οξύτητά της. Δείχνει επίσης πως ο κ Grillo, στον απόηχο της αποδοχής από την Ελλάδα των αυστηρότατων όρων για το τρίτο πακέτο διάσωσης, βλέπει μια πολιτική ευκαιρία για επίρρωση του μηνύματός του κατά του ευρώ .
Η επίθεσή του συνιστά επίσης ένα σημάδι πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, ή και επαλήθευσης των ανησυχιών ότι οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορεί να κερδίσουν από την ελληνική κρίση.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις από τον Μάρτιο. Συγκεντρώνει πλέον την υποστήριξη σχεδόν του 25% των Ιταλών ψηφοφόρων κλείνοντας την ψαλίδα με το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi.
Ο κ. Grillo ήταν ιδιαίτερα καυστικός με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, πριν από την επίτευξη της τελευταίας συμφωνίας, έλεγε πως θαύμαζε.
«Θα ήταν δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού χειρότερα από ό, τι το έκανε ο κ. Τσίπρας», έγραψε ο κ. Grillo. «Η άρνησή του να βγει από το ευρώ ήταν και η θανατική του καταδίκη. Ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να σπάσει το "γάμο" μεταξύ του ευρώ και της λιτότητας, αλλά κατέληξε να παραδώσει τη χώρα του στα χέρια της Γερμανίας, σαν κάποιος υποτακτικός».
Για να αποφύγει αυτή τη μοίρα, ο κ Grillo είπε ότι η Ιταλία πρέπει να χρησιμοποιήσει βαρύ φορτίο του χρέους της - αξίας άνω των € 2 τρισ., ή 130% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - ως απειλή. «[Το χρέος] είναι ένα πλεονέκτημα που μας επιτρέπει να είμαστε επιθετικοί σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση, δεν είναι κάποιος μπαμπούλας που θα πρέπει να μας κάνει να υποχωρήσουμε σε οποιοδήποτε αίτημα των πιστωτών μας», είπε.
Σε συνέντευξή του στους FT αμέσως μετά τη συμφωνία των πιστωτών με την Ελλάδα, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Grillo έδειξε προσεκτικός στα συμπεράσματά του. Υπήρχαν ανάμικτα συναισθήματα εντός του Κινήματος Πέντε Αστέρων για την γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε.
Η επίθεση του κ Grillo εναντίον του ευρώ έρχεται σε αντίθεση με την πιο συγκρατημένη στη στάση της Λέγκα του Βορρά, που αποτελεί το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα της Ιταλίας. Ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, έχει και αυτός υποστηρίξει πως η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά προσθέτει πως αυτό δεν πρέπει να συμβεί «μονομερώς».
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει εις βάρος των λαϊκιστικών ομάδων, δείχνοντας πόσο οικονομικά ζημιογόνος στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι μια χρεοκοπία και μία έξοδος από το ευρώ.
Στην ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ο κ. Grillo φαινόταν πάντως ιδιαίτερα οργισμένος με τη Γερμανία, κατηγορώντας για «ολοφάνερο ναζισμό» στις σχέσεις της με τις λεγόμενες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλώντας μάλιστα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, «Αδόλφο».
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation