Münchau: Κόλαση του Δάντη το σχέδιο των δανειστών

Το δημοψήφισμα ήταν η μόνη λογική απόφαση που μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση καθώς το πρόγραμμα των πιστωτών θα έφερνε ολική οικονομική καταστροφή. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξει η ΕΚΤ και αν η ευρωζώνη διαθέτει σχέδιο χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης.

  • του Wolfgang Münchau
Münchau: Κόλαση του Δάντη το σχέδιο των δανειστών

Η σημαντικότερη είδηση αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε δημοψήφισμα. Είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση διάσωσης των πιστωτών της. Ως εκ τούτου, το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η Ελλάδα θα είναι χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στην αγορά από την Τετάρτη.

Όπως έχω υποστηρίξει και κατά το παρελθόν, αυτή ήταν η μόνη λογική απόφαση που μπορούσε να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που προτάθηκε από τους πιστωτές θα παρέτεινε την ελληνική ύφεση για αρκετά χρόνια. Το Grexit, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είχε πιο αρνητικές οικονομικές συνέπειες βραχυπρόθεσμα.

Τουλάχιστον όμως θα υπήρχε κάποιο ανοδικό περιθώριο μελλοντικά για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των πιστωτών ήταν μια οικονομική εκδοχή της Κόλασης του Δάντη. Θα έφερνε την ολική οικονομική καταστροφή της Ελλάδας.

Και τώρα τι πρέπει να γίνει; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το δημοψήφισμα δεν θα έχει νόημα. Ακόμα και ένα «ναι» δεν θα ξαναφέρει πίσω το πρόγραμμα. Και δεν μπορώ να δω μια πολιτική πλειοψηφία σε όλες τις πιστώτριες χώρες για ένα νέο πρόγραμμα. Οι Γερμανοί δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και θα υπάρξει χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ πριν τα μέσα της εβδομάδας.

Η υπόθεσή μου είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει τώρα να μειώνει την ρευστότητα προς την Ελλάδα, τον επονομαζόμενο ELA. Όπως το αντιλαμβάνομαι η ΕΚΤ ήδη πιέζει τα νομικά όρια αυτού που μπορεί να πράξει. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε μετά την αναγκαστική επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, την οποία θα ακολουθήσει η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος που θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αν η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν βρουν έναν γρήγορο τρόπο για να διευθετήσουν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα μπορεί στο τέλος να αναγκαστεί να εισάγει εθνικό νόμισμα.

Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να το αντιστρέψει αυτό. Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει δημοψήφισμα πριν την λήξη του προγράμματος, θα ήταν διαφορετικά. Όμως ο τρόπος που το έκανε αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενός Grexit. Το δημοψήφισμα θα είναι για μια πρόταση που πλέον δεν υφίσταται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει λήξει. Από το δράμα αναδύεται μια φάρσα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η ΕΚΤ θα τραβήξει την σκανδάλη. Και αν το κάνει, θα το κάνει τη Δευτέρα, την Τετάρτη ή μετά το δημοψήφισμα; Θα έχει η ευρωζώνη ένα σχέδιο χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος; Μαντεύω πως η απάντηση στο δεύτερο είναι «όχι».

Έτσι φαίνεται πως οδεύουμε προς ρήξη. Δεν θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Ούτε όμως είναι το χειρότερο αποτέλεσμα.

Αλλά για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης τώρα αρχίζει.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v