Πλησιάζει η «D-Day» για Ελλάδα και δανειστές

Η στιγμή ζωής ή θανάτου για την Ελλάδα και τους δανειστές μπορεί να είναι πολύ κοντά. Η άμεση ανάγκη για αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας, το τεστ στην Bundestag και η δύσκολη αποστολή για ένα τρίτο πακέτο. Οι κρίσιμες ημερομηνίες ως τις 30 Ιουνίου.

  • του Peter Spiegel
Πλησιάζει η «D-Day» για Ελλάδα και δανειστές

Έχουν υπάρξει τόσο πολλές στιγμές «ζωής ή θανάτου» από τότε που η κρίση χρέους της Ελλάδας προκάλεσε κραδασμούς στις αγορές, πριν από πέντε χρόνια, που είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε τα πράγματα οδηγούνται πραγματικά σε διάλυση.

Αλλά ένα είναι σίγουρο: αν η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της δεν έρθουν σύντομα σε συμφωνία για να κλείσει το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. ευρώ, ώστε μετά να καταλήξουν γρήγορα σε νέα διάσωση, η Αθήνα θα στερέψει σύντομα από χρήματα και θα χρεοκοπήσει. Αυτό θα την οδηγήσει επικίνδυνα κοντά σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Με μόλις επτά εβδομάδες να έχουν απομείνει προτού ολοκληρωθεί το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα κάνει πρώτος πίσω.

Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα δεχτεί νέες σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το πρόγραμμα, ξαναγεμίζοντας τα άδεια ταμεία της; Ή οι όλο και πιο διαιρεμένοι πιστωτές της θα υποκύψουν στους φόβους του Grexit και θα την... περάσουν;

Την επόμενη εβδομάδα…

Αξιωματούχοι αντιμετώπιζαν την επόμενη εβδομάδα ως πιθανή ημερομηνία συνθηκολόγησης. Οι 19 υπουργοί της ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για τη μηνιαία τους συνάντηση, όπου συνήθως εγκρίνονται οι συμφωνίες διάσωσης. Την επόμενη ημέρα, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διάφοροι παράγοντες εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα. Από τη μιά πλευρά, η Ελλάδα φαίνεται να έχει για άλλη μία φορά συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να αποφύγει την ημέρα της κρίσης. Ερωτώμενος την Πέμπτη αν θα αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είπε: «Φυσικά και θέλουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ. Σκοπεύουμε να πληρώσουμε όλους τους πιστωτές».

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος στις διαβουλεύσεις παραμένει πολύ αργή. Αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε αυτές λένε πως η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί: οι διαπραγματευτές ασχολούνται πλέον με ουσιαστικές διαφορές, αντί να μάχονται με θέματα όπως ποιος θα παρευρεθεί. Αλλά δεν έχει επέλθει ουσιαστική σύγκλιση. Ορισμένοι παράγοντες και από τα δύο στρατόπεδα ήλπιζαν ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα παρήγαγε τουλάχιστον μια ανακοίνωση, η οποία θα αναγνώριζε την πρόοδο. Όμως ακόμα και αυτό φαίνεται μακρινό ενδεχόμενο.

Με μια τέτοια αναγνώριση, η Αθήνα ήλπιζε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αύξανε το όριο για την ποσότητα των εντόκων που μπορεί να εκδώσει η κυβέρνηση, μια καθοριστική βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα χαλάρωνε, τουλάχιστον προσωρινά, την οξύτατη κρίση ρευστότητας. Όμως πλέον δεν αναμένεται η ανακούφιση αυτή. 

Τον επόμενο μήνα…

Χωρίς να επίκειται σύντομα μια συμφωνία, η καταληκτική ημερομηνία γίνεται πιο νεφελώδης. Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιο και οι αξιωματούχοι αρχίζουν να εξετάζουν το ημερολόγιο για να δουν τη στιγμή «ζωής ή θανάτου» όπου πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεκαθαριστούν όλα τα προαπαιτούμενα και να φτάσει η δόση στην Αθήνα ως τις 30 Ιουνίου.

«Υπολογίζοντας προς τα πίσω από το τέλος Ιουνίου, όταν το πρόγραμμα θα έχει λήξει, χρειαζόμαστε χρόνο για τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, την ελληνική εφαρμογή, μια έκθεση συμμόρφωσης και στη συνέχεια την προετοιμασία των εκταμιεύσεων» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Οι περισσότεροι παράγοντες πιστεύουν ότι η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, αφήνοντας έναν ολόκληρο μήνα στα κοινοβούλια της ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένης και της αυξανόμενα εχθρικής γερμανικής Bundestag- να εγκρίνουν τη συμφωνία και στην Ελλάδα να περάσει και να εφαρμόσει τους νόμους.

Μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τότε; Οι διαφορές στα βασικά σημεία -στις περικοπές στις συντάξεις, στην απελευθέρωση των αγορών απασχόλησης, στην αύξηση στον ΦΠΑ- παραμένουν το ίδιο μεγάλες όσο ήταν και πριν ξεκίνησε η αντιπαράθεση πριν από τρεις μήνες.

Και η επιμονή της Ελλάδας να διενεργηθούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες αντί στην Αθήνα έχει περιπλέξει την αποστολή. Μόλις τη Δευτέρα έφτασε στις Βρυξέλλες ολόκληρη η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, λένε αξιωματούχοι.

Και μετά…

Το σκοτεινό σύννεφο που βρίσκεται πάνω από τις τρέχουσες συζητήσεις έχει να κάνει με το ότι ακόμα και αν επιτευχθεί μια συμφωνία το πιο δύσκολο έργο βρίσκεται στις ημέρες που θα ακολουθήσουν: στη συμφωνία ενός ακόμα πακέτου διάσωσης.

Τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία της Αθήνας, να πληρωθούν οι καθυστερούμενες οφειλές και να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες οι αποπληρωμές χρέους μέσα στον Ιούνιο.

Αλλά δεν υπήρχε ποτέ ο στόχος να χρησιμοποιηθούν για τα 6,7 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για την αποπληρωμή ομολόγων που έχει η ΕΚΤ. Για αυτά και όλα τα μελλοντικά χρέη και τα ελλείμματα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο.

Ο Luis De Guindos, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, έχει υπολογίσει ότι το ποσό μπορεί να είναι από 30 ως 50 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν πριν από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, που πολλοί πιστεύουν ότι θα επιστρέψει στα ελλείμματα και σε ένα τεράστιο χρέος. Αυτό με τη σειρά του έχει παρακινήσει το ΔΝΤ να θέσει το ερώτημα αν οι δανειστές της ευρωζώνης θα χρειαστεί να διαγράψουν μέρος των δανείων διάσωσης.

«Το τρίτο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καταστεί διαπραγματεύσιμο από ό,τι η τρέχουσα αξιολόγηση» είπε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης του Eurasia Group risk consultancy. «Μιλάμε για περισσότερα χρήματα, οπότε και για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες εγχώριες πολιτικές παράπλευρες απώλειες και όλα σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα».

Αν η ευρωζώνη δεν θέλει να παίξει με την ίδια φωτιά που παραλίγο να προκαλέσει κανονικό τραπεζικό πανικό στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο -η τελευταία φορά που η χώρα κόντεψε να μείνει χωρίς την κάλυψη ευρωπαϊκής διάσωσης-, ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ως το τέλος Ιουνίου. Δύο ντιλ σε επτά εβδομάδες. Η στιγμή «ζωής ή θανάτου» μπορεί να είναι εδώ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v