Οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά ακόμη κι αν οι χώρες του ΟΠΕΚ μειώσουν την παραγωγή τους στα τέλη του μήνα, εκτιμά ένας από τους αναλυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά.
Ο Gary Ross, διευθύνων σύμβουλος της Pira Energy Group, δηλώνει πως υπάρχει «ανισορροπία» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που θα αναγκάσει τις τιμές να κινηθούν πτωτικά ανεξάρτητα από οιαδήποτε μείωση της παραγωγής ανακοινωθεί στη σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 27 Νοεμβρίου.
«Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να επωμιστεί τον πόνο που απαιτείται για να διορθώσει την ανισορροπία» δήλωσε.
Και άλλοι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές. Ο Philip Verleger, οικονομολόγος για θέματα ενέργειας που έγραψε το σαββατοκύριακο ότι αναμένει την τιμή μετρητοίς του πετρελαίου Brent να υποχωρήσει στα 70 δολ. ανά βαρέλι ή ακόμη χαμηλότερα.
Η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια παράδοσης του επόμενου μήνα διαμορφώνεται περίπου στα 81,01 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 25% από τα πρόσφατα υψηλά του Ιουνίου.
Ο κ. Pira συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως, τόσο ιδιωτικών όσο και κρατικά ελεγχόμενων, καθώς και με κρατικές υπηρεσίες και με επιχειρήσεις άλλων κλάδων σε περίπου 60 χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Κίνα. Γενικά όμως, τηρεί πολύ πιο χαμηλό προφίλ από ότι πολλοί ανταγωνιστές του.
Ο κ. Ross βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο επειδή ήταν μεταξύ εκείνων που από το καλοκαίρι προέβλεπαν υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου. Λίγο μετά ξεκίνησε η απότομη πτωτική πορεία.
Δήλωσε ότι άρχισε να γίνεται πολύ απαισιόδοξος το καλοκαίρι κυρίως λόγω των κινήσεων της Σαουδικής Αραβίας με τη μείωση των τιμών της στην αγορά της Ασίας. «Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας το καλοκαίρι ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να κρατήσουν τους όγκους πωλήσεων που ήδη έχουν στην Ασία» δήλωσε.
Καθώς ανακάμπτουν οι εξαγωγές της Λιβύης, το παλιρροϊκό κύμα της αμερικανικής σχιστολιθικής παραγωγής πετρελαίου δεν αντισταθμίζεται από μείωση παραγωγής κάπου αλλού. «Οι παραγωγοί πετρελαίου ήταν τυχεροί που ο αντίκτυπος από την αμερικανική παραγωγή είχε αντισταθμιστεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τύχη τους όμως, εξαντλήθηκε» δήλωσε ο κ. Ross.
Παράλληλα, η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνεται με τη βιομηχανική ζήτηση για diesel στην Κίνα να αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών. Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ υπήρξε άντληση 31 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο του 2013, ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια αυτό τον Οκτώβριο.
Πρόσφατες δηλώσεις υπουργών του ΟΠΕΚ υποδεικνύουν πως το καρτέλ είναι διχασμένο ως προς το εάν απαιτείται μείωση παραγωγής. Ο Αλί αλ-Ομαϊρ, υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν αναμένει απόφαση για μείωση της παραγωγής σε αυτή τη σύνοδο του ΟΠΕΚ.
Ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ κλείσει την στρόφιγγα, οιαδήποτε πιθανή μείωση παραγωγής από το καρτέλ δεν θα είναι αρκετή για να ανακόψει την πτωτική πορεία του Brent κάτω από τα 80δολ. και του αμερικανικού West Texas Intermediate κάτω από τα 70 δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2015, δηλώνει ο κ. Ross.
Μακροπρόθεσμα όμως, παραμένει «αισιόδοξος» για τις τιμές του πετρελαίου. Εκτιμά πως με την πάροδο του χρόνου, οι χαμηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ζήτησης και αποδυνάμωση της προσφοράς, καθώς πολλοί πετρελαιοπαραγωγοί ανά τον κόσμο θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις γεωτρήσεις.
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation