Πώς το πάθημα της Αργεντινής γίνεται... μάθημα στην Ευρώπη

Τα λάθη της Αργεντινής και οι όροι των ομολόγων που την οδήγησαν σε νέο default. Tι πρέπει να αποφύγουν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις όταν εκδίδουν ομόλογα. Oι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας.

Πώς το πάθημα της Αργεντινής γίνεται... μάθημα στην Ευρώπη

Τις επιπτώσεις από τη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής τα τελευταία δεκατρία χρόνια αναλύει ο συντάκτης των Financial Times Joseph Cotterill, επισημαίνοντας τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους.

Όπως υποστηρίζει, η επιλογή του Μπουένος Άιρες να μην πληρώσει τα hedge funds θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποτίμηση του πέσο και να επηρεάσει αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη αργεντίνικη οικονομία.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η νέα περιπέτεια της Αργεντινής δεν αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό σοκ στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά τη χρεοκοπία του 2001 η έκθεση των τραπεζών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ περιορισμένη.

Ωστόσο, ο κ. Cotterill τονίζει πως τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να επανεξετάσουν τις νομικές δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση όπου προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους στο μέλλον και να διασφαλίσουν ότι τα hedge funds και οι κάτοχοι περιορισμένης αξίας ομολόγων δεν θα έχουν τόσο μεγάλη ισχύ.

Ο συντάκτης των F.T. φέρνει ως θετικό παράδειγμα τις αλλαγές που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις εκδόσεις ομολόγων, εισάγοντας ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses), που καθιστούν δεσμευτικές για όλους τους ομολογιούχους τις αποφάσεις αυξημένης πλειοψηφίας.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v