Ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι το ράλι στα ομόλογα της ευρωζώνης κινδυνεύει να λήξει άδοξα αφού οι επενδυτές χρηματοδοτούν τώρα τις κυβερνήσεις υπό την προϋπόθεση ότι η επιστροφή της περιοχής σε υγιή κατάσταση θα είναι ανεμπόδιστη. Η αισιοδοξία των επενδυτών για την Ευρώπη ενισχύεται γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψή της αποκτά δυναμική μετά την πολυετή οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση που έφερε το οικοδόμημά της στα πρόθυρα της καταστροφής.
Η αισιοδοξία πυροδότησε μείωση στο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, καθώς η Αθήνα εξασφάλισε τον προηγούμενο μήνα απόδοση μικρότερη του 5% σε έκδοση 5ετών ομολόγων 3 δισ. ευρώ. Ο Jose Viñals, διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, δήλωσε στους Financial Times ότι η έκδοση ομολόγων «ήταν σίγουρα πολύ καλή είδηση καθώς οι ελληνικές αρχές μπήκαν πάλι στις αγορές». Προειδοποίησε, όμως, ότι η Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες «μπορεί να υποπέσουν ξανά σε εφησυχασμό» και συμβούλευσε τους αξιωματούχους στην ευρωζώνη ότι «είναι πολύ σημαντικό να αποδώσει η πολιτική σε όλα τα μέτωπα».
«Στις χρηματαγορές βλέπουμε πολύ κάτι που θα χαρακτήριζα προεξόφληση της τελειότητας, με το οποίο εννοώ ότι προεξοφλούνται σενάρια που είναι πραγματικά πολύ καλά. Υπάρχει ο κίνδυνος το αποτέλεσμα να μην είναι τέλειο. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για απογοήτευση» δήλωσε.
Ο κ. Viñals είπε πως πιστεύει ότι το 10ετές κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε για τις ΗΠΑ. Το tapering από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ωθήσει υψηλότερα τις αποδόσεις στην ευρωζώνη, ενώ η καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ιστορικά χαμηλά επίπεδα «για παρατεταμένη περίοδο» θα επηρεάσει τα επιτόκια μόνο βραχυπρόθεσμα.
«Δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά βάσει ιστορικών στοιχείων μπορεί να πει κάποιος πως όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται σημαντικά στις ΗΠΑ το ίδιο γίνεται και για τα μακροπρόθεσμα σε άλλες προηγμένες οικονομίες και στην Ευρώπη» ανέφερε.
Ο κ. Viñals βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη για μία εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δήλωσε ότι μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες μεταρρύθμισης στην ευρωζώνη είναι η διαδικασία εξέτασης των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ, η αποκαλούμενη συνολική αξιολόγηση που αρχίζει από τώρα και εκτείνεται έως τον Οκτώβριο.
Στόχος της άσκησης ήταν να αποδειχθεί ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι νόμιζαν οι επενδυτές. «Εάν κάναμε αυτήν τη συζήτηση προ δύο ή τριών ετών, θα σας έλεγα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ακόμη πολλά να κάνουν. Ευτυχώς, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ-πολύ καλύτερη» δήλωσε ο κ. Viñals και συμπλήρωσε: «Υπήρξε πολύ σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης και ενίσχυση της ρευστότητας».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επανέλαβε το αίτημα που διατύπωσε η Christine Lagarde, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τις πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό άμεσα, ώστε να αποτραπεί αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν χρόνια στασιμότητα.
«Το πρόβλημα με τον χαμηλό πληθωρισμό είναι η επιμονή του… Εάν ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι επίμονος τότε γίνεται πρόβλημα επειδή είναι το αντιστάθμισμα της χαμηλής ανάπτυξης» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να γλιτώσει κανείς από αυτήν την παγίδα χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης τώρα».
Ο κ. Viñals υποστήριξε πως είναι κρίσιμο να περάσουν οι κυβερνήσεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χαμηλής ανάπτυξης. Αν και δεν θέλησε να προδικάσει εάν οι νομισματικές αρχές θα πρέπει ή όχι να προχωρήσουν σε ποσοτική χαλάρωση, υποστήριξε τις προσπάθειες για αναβίωση της αγοράς τιτλοποιημένων προϊόντων ABS.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αδυναμία στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η στήριξη της ανάπτυξης ασφαλέστερων τιτλοποιήσεων θα μπορούσε να είναι κάτι σημαντικό σε αυτό το μέτωπο» δήλωσε.
Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης να τελειώσει το θέμα με την αποκατάσταση των επιχειρηματικών ισολογισμών. «Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στην εξυπηρέτηση των χρεών τους. Δεν είναι κακό μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την οικονομία. Σταματά τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί ορισμένες φορές να παρέμβουν στις συνομιλίες αναδιάρθρωσης αυτών των χρεών «ώστε να εξασφαλίσουν λύσεις που να λειτουργούν και για την οικονομία».
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation