Η Ελλάδα τράβηξε γραμμή στη πολυετή επώδυνη οικονομική αναδιάρθρωση, επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη.Η Αθήνα αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τα σχέδιά της για ένα πενταετές ομόλογο από το οποίο θα μπορούσε να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, την ίδια ημέρα που τα εργατικά συνδικάτα πραγματοποιούν πανελλαδική απεργία κατά της λιτότητας, κλείνοντας σχολεία και προκαλώντας προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές.
Η επιστροφή της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου νωρίτερα από το αναμενόμενο σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής από τότε που η καταχρεωμένη χώρα διεσώθη για πρώτη φορά το 2010, και δίνει ένα θετικό σήμα για τη γενικότερη τύχη της ευρωζώνης, η οποία πλησίασε στην κατάρρευση πριν από δύο χρόνια καθώς τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας πυροδότησαν μια ευρωπαϊκή κρίση.
Κίνητρο για την επιστροφή αυτή στάθηκε η μείωση του κόστους δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τους επενδυτές διεθνώς να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα με ανώτερες αποδόσεις.
Όταν η Ιρλανδία επέστρεψε στις κεφαλαιαγορές τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά από τότε που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσής της, η έκδοση 10ετούς ομολόγου της υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 4 φορές.
Οι αποδόσεις, που κινούνται αντίστροφα από τις τιμές των ομολόγων, έχουν υποχωρήσει από τότε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, με τη βοήθεια των αυξανόμενων εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να καταπολεμήσει τους αποπληθωριστικούς κινδύνους αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.
Η πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ χθες, με επιτόκιο 3,01%, το χαμηλότερο από τότε που ξέσπασε η κρίση, ήρθε να αυξήσει την αισιοδοξία της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός της Αντώνης Σαμαράς, θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι πλέον επαρκώς οικονομικά σταθερή ώστε να δανειστεί χρήματα ανεξάρτητα από την τρόικα, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Όμως η χώρα έπρεπε να χτίσει γέφυρες με τους επενδυτές μετά τη χρεοκοπία του 2012.
Κορυφαίοι αγοραστές για το νέο πενταετές ομόλογο πιθανότατα θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και ορισμένοι διεθνείς επενδυτές που θα μπουν σε πειρασμό από την απόδοση, σύμφωνα με strategist του τομέα σταθερού εισοδήματος ευρωπαϊκής τράπεζας.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να ισοδυναμεί με σχεδόν 180% του ΑΕΠ φέτος, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με πολλές χώρες των αναδυόμενων αγορών. Επενδυτές διεθνώς που περιορίζονται από τους δείκτες θα περιορίζονται επίσης κι από το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα έγινε η μοναδική χώρα που υποβαθμίστηκε από το status της ανεπτυγμένης αγοράς σε αναδυόμενη από την MSCI.
Εν όψει της πώλησης, τραπεζίτες λένε πως ένα καλό αποτέλεσμα για τη χώρα θα ήταν ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 5,25%.
Την τελευταία φορά που η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε πενταετές ομόλογο στη διεθνή αγορά, τον Ιανουάριο του 2010, πλήρωσε 6,1%. Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος δήλωσε πως θα αποτελούσε σημαντική νίκη για τη χώρα αν τα κόστη δανεισμού διαμορφώνονταν χαμηλότερα από αυτά τα προ κρίσης επίπεδα.
Ωστόσο, τα κόστη αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερα από το 2,65% και το 1,75% των πορτογαλικών και των ισπανικών 5ετών ομολόγων.
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation