Πού πρέπει να επενδύσετε το 2014

Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν και τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές. Οι επιλογές σε χρηματιστήρια, ομόλογα και εμπορεύματα. Γιατί η ΕΚΤ έχει γίνει η πιο σημαντική κεντρική τράπεζα του πλανήτη. Πώς επηρεάζουν FED και... Κίνα.

  • Jay Pelosky
Πού πρέπει να επενδύσετε το 2014

Με την αστάθεια στα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη, το 2014 αναδεικνύεται σε έτος καμπής για την παγκόσμια ανάκαμψη. Για επενδυτές και αξιωματούχους τα πράγματα είναι πλέον πιο δύσκολα.

Η εργασία των Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρτ στις τραπεζικές κρίσεις υποδεικνύει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 8 χρόνια για να ανακτήσει μία χώρα τα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η τρέχουσα αισιοδοξία ανάπτυξης έχει κάποια ισχύ.

Μία άλλη άποψη, ωστόσο, είναι πως σε έναν κόσμο χωρίς κινητήριο δύναμη, όπου μάλιστα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Κίνα -οι δύο αστείρευτες πηγές μετά την κρίση- μειώνουν την παρεχόμενη ρευστότητα, αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι άτοπο.

Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές ισχύει ως επενδυτικό story, αλλά από το 2020. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις συγκεκριμένες οικονομίες δεν είναι καλές καθώς τα νομίσματά τους υποχωρούν και τα επιτόκια εκτινάσσονται. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν την ορμή για ανάκαμψη που να βασίζεται σε βιώσιμη καταναλωτική ζήτηση, καθώς υποφέρουν από υψηλά ποσοστά ανεργίας και στασιμότητα στους μισθούς.

Στις ΗΠΑ υπάρχει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που βασίζεται σε δαπάνες υποδομών και κεφαλαιουχικών επενδύσεων, αλλά ποτέ δεν απέσπασε πολιτική στήριξη. Τα καλά νέα είναι πως οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα – που υπερβαίνει το 1,5 τρισ. δολ. στους ισολογισμούς μόνο των αμερικανικών επιχειρήσεων και επιπλέον 5,5 τρισ. δολ. στους ισολογισμούς μη αμερικανικών επιχειρήσεων. Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις προτιμούν να δαπανούν αυτήν τη ρευστότητα σε επαναγορές κεφαλαίων και μερίσματα, αλλά πλέον εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τεράστιες πολιτικές πιέσεις για να «δαπανηθούν τα χρήματα».

Πώς θα πρέπει να κατανείμουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι επενδυτές με βάση αυτά τα δεδομένα;

Η απάντηση είναι οι επενδύσεις στις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ευελιξία πολιτικής. Οι ΗΠΑ, που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ευελιξία την περίοδο 2008-09, τώρα είναι από τις λιγότερο ευέλικτες κι η δημοσιονομική πολιτική τους βρίσκεται σε φάση αναμονής μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ η νομισματική πολιτική διανύει περιοριστική τροχιά.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να είναι ένα σίγουρο στοίχημα καθώς όλα τα τμήματα της κοινωνίας ενωμένα παλεύουν ενάντια στον αποπληθωρισμό. Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης της ρευστότητας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα τυπώσει περισσότερο χρήμα για να περιορίσει την άνοδο του γεν. Η Βρετανία από την πλευρά της, είτε κινείται σε διαφορετική τροχιά είτε ανοίγει το δρόμο για τους άλλους. Η ανάπτυξή της βελτιώθηκε περισσότερο  και ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η Ευρώπη βρίσκεται σε θέση ισχύος, γιατί πλέον δεν είναι η λιγότερο ευέλικτη, αλλά η περισσότερο ευέλικτη καθώς χαλαρώνει η λιτότητα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αναλάβει δράση (με συνέπειες για το ευρώ).

Η σύγχυση στην πολιτική των αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να δώσει τροφή για πολλά πρωτοσέλιδα κατά τη διάρκεια του έτους. Δεδομένου ότι πολλές από τις μεγάλες και μη ισορροπημένες (με μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών) οικονομίες έχουν φέτος εκλογικές αναμετρήσεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η βουτιά των νομισμάτων δεν θα είναι αυτονόητες επιλογές για τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι εστίες κινδύνου είναι πολλές, από τις ενεργειακές επιδοτήσεις της Τουρκίας, μέχρι τη φούσκα καταναλωτικού δανεισμού στην Ασία, την πιστωτική επέκταση στην Κίνα και τα σχεδόν άδεια αποθέματα της Αργεντινής.

Υπάρχει η δυνατότητα να κατευναστούν κάποιες από αυτές τις αναπτυξιακές ανησυχίες; Τρία είναι τα σημεία πολιτικής που χρήζουν παρατήρησης:

  • Πρώτον, η Fed θα μπορούσε να σταματήσει ή να ανατρέψει τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης.
  • Δεύτερον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση.
  • Τρίτον, η Κίνα θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα της πίστωσης.

Η ιστορία της Fed δείχνει ότι οι νέοι πρόεδροι δοκιμάζονται κατά το πρώτο εξάμηνο της θητείας τους, είτε με αυξήσεις επιτοκίων που καθοδηγούνται από την αγορά είτε μέσω χρηματιστηριακού sell off. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια αυτήν τη στιγμή κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στις ανησυχίες για πλεονάζουσα ανάπτυξη και στο δυσμενέστερο σενάριο όπου η Fed, με το tapering, οδηγεί την οικονομία σε πτωτική τροχιά και το χρηματιστήριο σε πτώση. Η πρώτη κατάθεση της Γέλεν αυξάνει τις πιθανότητες του χειρότερου σεναρίου. Έκπληξη θα είναι να μειωθούν τελικά τα επιτόκια αντί να αυξηθούν.

Η Ευρώπη έχει ελάχιστη ικανότητα να απορροφήσει αποπληθωρισμό καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι τριπλάσιοι του ΑΕΠ. Ο αποπληθωρισμός όμως, καραδοκεί καθώς επιβραδύνεται η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό κλάδο, ενώ τα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή απογοητεύουν. Η ΕΚΤ, που είναι υπεύθυνη τόσο για τα στρες τεστ των τραπεζών, όσο και για τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, έχει γίνει η πιο σημαντική κεντρική τράπεζα του κόσμου. Η έκπληξη θα ήταν να πρωτοστατήσει η Γερμανία τελικά σε μία ποσοτική χαλάρωση, καθώς τα στρες τεστ των Landesbanken θα αναγκάσουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει. Το ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ μπορεί να δράσει νωρίτερα.

Η Κίνα ενδεχομένως να αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη δοκιμασία. Και η ιστορία δείχνει ότι δύσκολα θα περάσει αυτήν τη δοκιμασία χωρίς απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Η απελευθέρωση των χρηματαγορών και παράλληλα ο περιορισμός του σκιώδους πιστωτικού συστήματος φανερώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική ηγεσία. Οι κίνδυνοι εφαρμογής είναι τεράστιοι.

Πώς δείχνει λοιπόν ο επενδυτικός χάρτης του 2014;

Κατά πρώτον, προετοιμαστείτε για περισσότερη αστάθεια από τα οικονομικά μεγέθη. Δεύτερον, κοιτάξτε τις αναπτυσσόμενες χρηματιστηριακές αγορές εκτός των ΗΠΑ. Τρίτον, η αναταραχή στις αναδυόμενες στηρίζει τη ζήτηση για χρυσό και μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Επενδύστε αναλόγως.

Τέλος, θεωρήστε ότι οι αποδόσεις των 10ετών Treasury των ΗΠΑ άγγιξαν υψηλό έτους στις αρχές Ιανουαρίου και τοποθετηθείτε σε μακροπρόθεσμους μη κρατικούς τίτλους εκ των οποίων πολλοί έχουν τιμές κοντά στα χαμηλά του καλοκαιριού.

Jay Pelosky είναι επικεφαλής της J2ZAdvisory.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v