Η Αυστραλία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της διεξαγωγής μιας ιδιαίτερα ακανθώδους συνόδου των χωρών του G20, καθώς αρχίζει η προεδρία της στην ομάδα των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη μαζί με την παγκόσμια υπουργική σύνοδο στο Σίδνεϊ.Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών θα ξεκινήσει με συζήτηση για τη διεθνή οικονομία και οι αξιωματούχοι του G20 πιστεύουν ότι το βασικό ζήτημα θα είναι η πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, που ακολουθεί την έναρξη της μείωσης των αγορών ομολόγων από την αμερικανική Federal Reserve.
Είναι βέβαιο πως θα είναι μια πολύ έντονη συζήτηση, καθώς οι φόβοι των αναδυόμενων οικονομιών για την ανάκληση ρευστότητας από τη Fed συνδυάζονται με την οργή για την άρνηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την αύξηση των ποσοστώσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι αυτό δυσκολεύει περισσότερο από ό,τι συνήθως την προοπτική το G20 να έχει μια συντονισμένη δράση για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Douglas Rediker, του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον, σχολιάζει ότι «είναι σαφές πως τα επίπεδα αντιπαράθεσης είναι μεγάλα» εξαιτίας της αποτυχίας προώθησης της αύξησης στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, όμως αυτό δεν θα αλλάξει τη συνολική δυναμική της συνόδου.
«Σε ευρύτερο επίπεδο, η μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές θα είναι το πρώτο και κεντρικό ζήτημα», τονίζει ο κ. Rediker. «Θα υπάρχουν κάποιοι που θα θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες στις αναδυόμενες χώρες, λέγοντας ότι δεν αναλαμβάνουν τις σωστές δράσεις στις εγχώριες οικονομίες, ενώ κάποιες αναδυόμενες αγορές θα αντιδράσουν».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Joe Hockey έδειξε τη γραμμή που πιθανότατα θα κρατηθεί έναντι των αναδυόμενων χωρών. Δήλωσε στους Financial Times ότι δεν προτίθεται να κάνει μαθήματα, αλλά ότι ορισμένες έχουν τα δικά τους εσωτερικά θέματα, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες συστημικό πρόβλημα από το tapering.
Η Janet Yellen, η νέα πρόεδρος της Fed, θα ταξιδέψει στο Σίδνεϊ και θα ακούσει τα παράπονα των αναδυόμενων αγορών από πρώτο χέρι. Τον περασμένο μήνα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας Raghuram Rajan προειδοποίησε ότι «η διεθνής χρηματοπιστωτική συνεργασία έχει διαλυθεί».
Οι υπουργοί Οικονομικών των περισσότερων χωρών του G20, μεταξύ των οποίων του Μεξικού και της Νοτίου Αφρικής, θα παραστούν στο Σίδνεϊ. Επίσης θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, αλλά θα απουσιάσει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.
Αρκετοί αξιωματούχοι του G20 δηλώνουν ότι θέλουν να ακούσουν αν ο κ. Rajan έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί ο συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένοι αναλυτές μιλούν για προσπάθειες ενίσχυσης των γραμμών ρευστότητας μέσω ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines), μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Όμως το πιο γενικό πρόβλημα για το G20 είναι ότι χωρίς κάποιο πιεστικό πρόβλημα προς επίλυση και με παγκόσμια ανάπτυξη, αν και μέτρια, είναι δύσκολο η σύνοδος να έχει αποτελέσματα καλύτερα από τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή.
Παράγοντες αναφέρουν ότι η Αυστραλία έχει προσπαθήσει να αναβαθμίσει ορισμένα ζητήματα, προσπαθώντας να κάνει μια διαφορά μετά τη χλιαρή προεδρία της Ρωσίας πέρσι. Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Mike Callaghan, πρώην εκπρόσωπος της Αυστραλίας στο G20, ζήτησε από την Αυστραλία να προσπαθήσει να εμφυσήσει νέα ζωή στη διεθνή ομάδα, επικεντρωνόμενη σε κάποια ζητήματα οικονομικής προτεραιότητας, ώστε να μη διασκορπάται η προσοχή των διεθνών ηγετών.
«Χρειάζεται ένας διακόπτης ασφαλείας. Το G20 πρέπει να ξεφύγει από την τρέχουσα προσέγγιση, όπου νέα ζητήματα της ατζέντας προστίθενται στην αυξανόμενη λίστα εκείνων που κληροδότησε η προηγούμενη προεδρία», λέει ο κ. Callaghan.
Ένα μεγάλο ζήτημα που θα προσπαθήσει να δουλέψει το G20 φέτος είναι η χρηματοδότηση για διεθνείς υποδομές, όπου επικρατεί μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα πολύ χαμηλά επιτόκια πολλών χωρών και στην έλλειψη βασικών πηγών ενέργειας, ύδρευσης και μεταφορικών υποδομών στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν κάνει τις παγκόσμιες τράπεζες να ανακαλέσουν τις χρηματοδοτήσεις έργων και το G20 θέλει να βρει νέους τρόπους σύνδεσης των κατασκευαστικών υποδομών με τους δανειστές.
Ο κ. Hockey έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα προωθήσει μια δέσμευση του G20 για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε χώρους όπως η εποπτεία και η απασχόληση, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ορισμένες χώρες έχουν αμφιβολίες για αυτό, όμως, ειδικά αν τεθούν ποσοτικοί στόχοι. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το θεωρούν «κάπως παρωχημένη μορφή οικονομικού σχεδιασμού» και είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σύμφωνα με όσα ακούγονται.
Σε άλλες συνεδρίες του G20 θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ - δίνοντας στον Αμερικανό υπουργό Jack Lew την ευκαιρία να εκτονώσει τις πιέσεις και να αποτυπώσει το μέγεθος των αντιδράσεων των συναδέλφων του από αναδυόμενες αγορές- καθώς και η χρηματοπιστωτική ρύθμιση και η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης.
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation