Γιατί το ευρώ αρνείται να... πέσει

Ποιοι παράγοντες στηρίζουν το ευρώ. Πώς επηρεάζεται η ευρωζώνη, ο τουρισμός και η οικονομία. Οι κινήσεις των κεφαλαίων και ο ρόλος της αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές. Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές για το ενιαίο νόμισμα.

  • Delphine Strauss
Γιατί το ευρώ αρνείται να... πέσει

Οι τουριστικοί πράκτορες έσπευσαν να διαφημίσουν τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται από την πρόσφατη αναταραχή στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών για τους Ευρωπαίους τουρίστες που έχουν κάποια μετρητά. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης όμως, η αναταραχή των τελευταίων μηνών στις γειτονικές χώρες  θέτει ένα δίλημμα.

Η αντοχή του ευρώ έναντι του δολαρίου -καθώς επιμένει να είναι διαπραγματεύσιμο στην περιοχή του 1,20 - 1,40 δολ.  τα τελευταία δύο χρόνια- έχει διαψεύσει τους επενδυτές και έχει περιπλέξει το καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απωθήσει τον αποπληθωρισμό.

Επιτέλους, τώρα το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 1,6% από τις αρχές Ιανουαρίου λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του έτους ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώνει τα έκτακτα προγράμματα ρευστότητας.

Το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται επίσης σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του γεν. Ενώ, όμως, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν, η εμπορικά σταθμισμένη αξία του ευρώ -η οποία υπολογίζεται από την ΕΚΤ- έχει αλλάξει ελάχιστα την ίδια περίοδο.

Η αποδυναμωμένη τουρκική λίρα συνεπάγεται νέες πιέσεις στα τουριστικά έσοδα για χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου η ισχύς του ευρώ ήδη αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην εύθραυστη ανάπτυξη. Ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαπιστώσει ότι το κόστος εισαγωγής ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από την ανατολική Ευρώπη μειώνεται, χάρη στην υποχώρηση του πολωνέζικου ζλότι και των σχετικών κινήσεων από τους αξιωματούχους της Τσεχίας.

«Η υποχώρηση των νομισμάτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα δημιουργήσει αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη και αυτό είναι σημαντικό ζήτημα» εξηγεί ο Κρίστιαν Λόρενς, της Radobank.

Αν μη τι άλλο είναι παράγοντας που έχει τροφοδοτήσει τα σενάρια για νέα δράση από την ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αυτός και μάλιστα από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι επενδυτές. Αφορμή ήταν τα στοιχεία για μείωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 0,7% τον Ιανουάριο, επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που οδήγησε στην αιφνιδιαστική πτώση επιτοκίων τον Νοέμβριο.

«Θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τη βούληση της ΕΚΤ για προληπτικά χτυπήματα» υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, της ING. Ο ίδιος συμπληρώνει, όμως, ότι τα  τελευταία στοιχεία θα μπορούσαν να πείσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να αναβάλουν τις αποφάσεις για αντισυμβατικά μέτρα μέχρις ότου έχουν ανανεωμένες προβλέψεις για την οικονομία, αλλά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστήριου της Γερμανίας για το πρόγραμμα ΟΜΤ.

Στο παρελθόν τα hedge funds κάηκαν στοιχηματίζοντας ενάντια στο ευρώ και δεν είναι σαφές εάν τώρα είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε μεγάλα στοιχήματα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Commodity Trading Futures Commission δείχνουν πως οι κερδοσκόποι στοιχημάτισαν υπέρ του ευρώ ενάντια του δολαρίου την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιανουαρίου, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν πως και άλλοι επενδυτές δημιούργησαν θέσεις long για το ευρώ.

Προς ώρας, το ενιαίο νόμισμα στηρίζεται από τις επίμονες εισροές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - οι αναλυτές της Credit Suisse έχουν εντοπίσει εισροές από Ιάπωνες επενδυτές και νέα στροφή κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές προς την Ευρώπη. Στηρίζεται επίσης και από το πλεόνασμα που καταγράφει η ευρωζώνη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και από τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού της ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα φθηνά δάνεια που έλαβαν στο αποκορύφωνα της ευρωκρίσης.

«Είμαστε επιφυλακτικά αρνητικοί για το ευρώ» δηλώνει ο Roger Hallam, της JPMorgan Asset Management και συμπληρώνει: «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί τελικά να χαλαρώσει κι άλλο την πολιτική της… αλλά δεν είμαστε και τόσο απαισιόδοξοι για το ευρώ».

Οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να θέτουν πιο θεμελιώδη ερωτήματα για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, ενώ παράλληλα τα στοιχεία για την ευρωζώνη δείχνουν ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

«Για να αποδυναμωθεί το ευρώ σε επίπεδα κατώτερα από την τρέχουσα δακύμανση χρειάζεται να δούμε επιβράδυνση των ροών κεφαλαίου, χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού ή και μεγαλύτερη βελτίωση των αμερικανικών στοιχείων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο» γράφει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, της Bank of America Merrill Lynch.

Ο Richard Cochinos της Citigroup δηλώνει ότι οι πελάτες του δεν αναμένουν άμεση δράση από την ΕΚΤ. «Περιέργως, όλοι εκτιμούν ότι το επόμενο σοκ για την ευρωζώνη θα προέλθει από τις ΗΠΑ. Εάν τα αμερικανικά στοιχεία αρχίσουν να εκπλήσσουν πτωτικά ή εάν βρεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να περιμένουν ότι και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v