Ο Obama «ανοίγει πόλεμο» με την ανισότητα

Έχοντας καταθέσει ομοβροντία προεδρικών διαταγμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύεται να πολεμήσει κατά της ανισότητας στην ομιλία προς το έθνος. Τι δήλωσε για την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου συμβασιούχων, τι ζητά από επιχειρήσεις.

  • του Richard McGregor (Ουάσιγκτον)
Ο Obama «ανοίγει πόλεμο» με την ανισότητα

Ο πρόεδρος Barack Obama υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κλιμάκωσης της ανισότητας στις ΗΠΑ, με μια ομοβροντία από διατάγματα που καλύπτουν όλο το φάσμα - από τους υψηλότερους μισθούς για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημοσίου, μέχρι νέους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς με την εγγύηση του κράτους.

Κατά την ετήσια ομιλία προς το έθνος, επιχείρησε να αντικρούσει την αίσθηση ότι η εξουσία του φθίνει, υπερθεματίζοντας για την απόφασή του να παρακάμψει τους Ρεπουμπλικανούς του κογκρέσου, με τους οποίους διεξάγει πικρές μάχες στο μεγαλύτερο διάστημα της προεδρίας του.

«Θέλω πολύ να συνεργαστώ με όλους σας», δήλωσε στα μέλη του κογκρέσου. «Αλλά η Αμερική δεν μένει ακίνητη και δεν θα μείνω ούτε εγώ». 

Ο Β. Obama θα πρέπει πάντως να συνεργαστεί πιο στενά με τους Ρεπουμπλικανούς για να περάσει η νομοθεσία σε ένα τουλάχιστον ζήτημα -τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος των ΗΠΑ- και φρόντισε να διασκεδάσει τις επικρίσεις που έχει κάνει στους αντιπάλους του πάνω σε αυτό.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα θα παρουσιάσει τις ερχόμενες ημέρες τις βασικές αρχές των θέσεών του για τη μετανάστευση. Η ανακοίνωση αυτή προβλέπεται να προκαλέσει έντονες διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο όσον αφορά το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης που έχει ήδη εγκρίνει η Γερουσία.

Ο Β. Obama προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο να εγκρίνει τη νέα εμπορική νομοθεσία που θα υποστηρίζει τις συνομιλίες με τα κράτη της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού και την Ευρώπη, αλλά τα σχόλιά του ήταν σύντομα και άνευρα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν πρόσθετη εμπορική απελευθέρωση.

Πάντως το πολιτικό επίκεντρο τέθηκε στα προεδρικά διατάγματα, με τα οποία στήριξε τη δέσμευσή του ότι το 2014 θα είναι έτος δράσης για τον Λευκό Οίκο.

Στα διατάγματα αυτά, περιλαμβάνεται η απόφαση αύξησης του ελάχιστου ωρομισθίου για τους συμβασιούχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά 40% στα 10,10 δολάρια. Επίσης, ο Β. Obama εισήγαγε νέο τύπο λογαριασμού συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, δεσμεύθηκε να αναβαθμίσει την τεχνολογία στα σχολεία και πίεσε τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων της Αμερικής να κάνουν περισσότερες προσλήψεις μακροχρόνιων ανέργων.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ψυχραιμία στην ομιλία. «Ο πρόεδρος έδωσε περισσότερες υποσχέσεις που ακούγονται ευχάριστα στο αφτί, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα που πραγματικά αντιμετωπίζει η Αμερική», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος στο σώμα Cathy McMorris Rodgers.

Ο πρόεδρος πίεζε το Κογκρέσο επί έναν χρόνο και πλέον να ανεβάσει τον ελάχιστο μισθό, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί ήταν αντίθετοι, θεωρώντας ότι θα πλήξει την απασχόληση.

Το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό επιστέγασε πάντως το κυρίαρχο θέμα της ομιλίας αλλά και της δεύτερης θητείας του Β. Obama: την εκστρατεία μείωσης της ανισότητας - αν και η ομιλία του επικεντρώθηκε περισσότερο στη δημιουργία ευκαιριών, παρά στο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, «τα εταιρικά κέρδη και οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί θεαματικά. Αλλά οι μισθοί έχουν μείνει ακίνητοι. Η ανισότητα μεγαλώνει. Η ανοδική εργασιακή κινητικότητα έχει μείνει στάσιμη». Η τάση αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μια νύχτα, παραδέχτηκε ο Β. Obama, τονίζοντας όμως ότι η ομιλία του είναι μια περίληψη πρακτικών προτάσεων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε επίσης το θέμα που θεωρείται βασικό για τη μείωση της δημοτικότητάς του, τη δραστική μεταρρύθμιση του προγράμματος ασφάλισης, προκαλώντας τους Ρεπουμπλικανούς να παρουσιάσουν μια εναλλακτική λύση, αντί να προσπαθούν να το ανατρέψουν. «Αν έχετε συγκεκριμένα σχέδια για μείωση του κόστους, κάλυψη περισσότερων ανθρώπων και περισσότερες επιλογές, να πείτε στην Αμερική τι θα κάνατε διαφορετικά. Να δούμε αν βγαίνουν τα νούμερα», σχολίασε.

Ο επίλογος της ομιλίας του αφιερώθηκε στην εξωτερική πολιτική, για την οποία ο Β. Obama επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν κάποια στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αν πετύχουν συμφωνία με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει εν συνεχεία περιοδεία σε πολιτείες, για να προβάλει τις στρατηγικές που περιέγραψε στην ομιλία του.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v