Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις βαθιές διαφορές για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση μοιράζοντας την πρόταση για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών eurogroup.
Η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Jeroen Dijsselbloem είναι απόδειξη ότι οι γερμανικές αντιρρήσεις προκαλούν ριζική αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων.
Οι υπουργοί βρίσκονται σε διάσταση όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός ενιαίου συστήματος της ευρωζώνης, που θα κλείνει τις αποτυχημένες τράπεζες και θα πληρώνει το κόστος της εκκαθάρισής τους, αλλά οι έντονες επιφυλάξεις του Βερολίνου αμφισβητούν την υπόσχεση να ολοκληρωθεί η συμφωνία φέτος.
Για να λήξει το αδιέξοδο, ο κ. Dijsselbloem προτείνει να ξανασχεδιαστεί το προσχέδιο των Βρυξελλών και να διαχωριστούν τα πιο ακανθώδη σχέδια για ενιαίο ταμείο εκκαθαρίσεων σε μια ξεχωριστή πρόταση με διαφορετική νομική βάση.
Έτσι θα αντιμετωπίζονταν οι κύριες ανησυχίες του Βερολίνου και θα μπορούσε να επιταχυνθεί η επίτευξη συμφωνίας για τις λιγότερο διαφιλονικούμενες μεταρρυθμίσεις - δίνοντας σε ένα κεντρικό σώμα όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να αποφασίσει πότε και πώς οι προβληματικές τράπεζες πρέπει να κλείσουν.
Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, οι διπλωμάτες μιλούν για τη λύση της σταδιακής δημιουργίας ενιαίου ταμείου σε ορίζοντα δεκαετίας, έτσι ώστε οι δαπάνες για τη διάλυση μιας τράπεζες να καλύπτονται αρχικά σε εθνικό επιπεδο κατά τη μεταβατική φάση.
Ο κ. Dijsselbloem παραδέχεται ότι οι Βρυξέλλες και «ορισμένα κράτη μέλη» είναι αντίθετοι με τη λύση του μοιράσματος της πρότασης.
Το καθεστώς εκκαθαρίσεων αποτελεί κεντρικό κομμάτι της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης, ένα έργο που έχει στόχο να παραδώσει την εθνική εξουσία επί των τραπεζών σε κεντρικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο και, ως εκ τούτου, να ξεκλειδώσει ο δανεισμός.
Ενώ η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει για την ενιαία εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κινήσεις για το μοίρασμα του κόστους μιας τραπεζικής εκκαθάρισης έχουν κάνει μικρή πρόοδο, έστω κι αν αυτό σχετίζεται με τη σύσταση ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τον κλάδο.
Οι διπλωμάτες φοβούνται ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες την επόμενη Τρίτη όπου θα συνεδριάσει το eurogroup στις Βρυξέλλες. Έχουν γίνει πάντως προετοιμασίες για έκτακτη συνάντηση την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου.
Οι σκέψεις του κ. Dijsselbloem είναι εντυπωσιακές, γιατί είναι πολύ σπάνιο να ξανασχεδιάσει η Κομισιόν μια πρόταση υπό ξεχωριστά τμήματα των ευρωπαϊκών συμφωνιών. Τέτοιου είδους αναθεωρήσεις έχουν συμβεί 5-6 μόνο φορές στην Ιστορία της Ε.Ε.
Το επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ των υπουργών είναι η απόφαση της Κομισιόν να στηρίξει το ταμείο και την εξουσία τραπεζικών εκκαθαρίσεων στο τμήμα της ευρωπαϊκής συνθήκης που είναι αφιερωμένο στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών αγορών μέσω πλειοψηφικής λήψης αποφάσεων - το Άρθρο 114.
Μολονότι οι νομοθέτες από τρεις θεσμούς της Ε.Ε. -την Κομισιόν, το συμβούλιο υπουργών και την ΕΚΤ- ισχυρίζονται ότι είναι ορθή η βάση της ενιαίας αγοράς, το Βερολίνο επιμένει ότι τα νομικά θεμέλια του ταμείου θα είναι σαθρά και ευάλωτα σε παρερμηνείες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble πιέζει για να χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική νομική βάση -το Άρθρο 352-, που απαιτεί ομοφωνία και θεωρείται πιο κατάλληλη για να αντεπεξέλθει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να εισδύσουν σε εθνικούς προϋπολογισμούς.
Οι νομικοί του συμβουλίου θεωρούν ότι είναι σφάλμα να χρησιμοποιηθεί το Άρθρο 352 όταν η κατάλληλη νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις είναι διαφορετική, θέση την οποία στηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. τονίζουν επίσης ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες: εκτός του ότι δίνει σε όλες τις χώρες το δικαίωμα βέτο, το Άρθρο 352 απαιτεί έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Η Λιθουανία, που είναι υπεύθυνη να προχωρήσει τη συμφωνία υπό την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., πρόσφατα παραδέχτηκε σε ενημέρωση των πρεσβευτών ότι δεν εντοπίζεται καμία «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζικών καταρρεύσεων.
Προσθέτει ότι οι επιπλέον συζητήσεις για την ανάγκη κρατικής υποστήριξης του ενιαίου ταμείου, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω δασμού στον κλάδο, «αυξάνει πολύ τον κίνδυνο σημαντικής καθυστέρησης του έργου της ενιαίας αρχής εκκαθαρίσεων».
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation