Με άνοδο 2,1% αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο την πρώτη ημέρα συναλλαγών ως αναδυόμενη αγορά, μετά από μία δεκαετία και πλέον.
Η Ελλάδα έχει γίνει η μόνη χώρα που υποβιβάστηκε από το στάτους της ανεπτυγμένης αγοράς. Ο κορυφαίος πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών MSCI την αξιολογούσε ως ανεπτυγμένη από τον Μάιο του 2001, αλλά τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι θα την επαναφέρει στο στάτους της αναδυόμενης.
Ο υποβιβασμός έχει συνεισφέρει στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς πολλοί αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ότι η καταπονημένη χώρα θα ταιριάζει καλύτερα σε μια επενδυτική βάση η οποία είναι πιο συνηθισμένη στις προβληματικές οικονομίες και στην πολιτική αβεβαιότητα.
Επιπλέον, οι ελληνικές εταιρίες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες σταθμίσεις στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI από εκείνες που είχαν στους δείκτες των ανεπτυγμένων. Η HSBC είχε εκτιμήσει παλαιότερα ότι θα είναι λιγότερα από 200 εκατ. δολ. τα παθητικά κεφάλαια που παρακολουθούν τους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών τα οποία θα φύγουν από την Ελλάδα, ενώ οι εισροές από τους επενδυτές των αναδυόμενων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολ.
"Δεν χάνουν κανέναν πελάτη και μόνο να κερδίσουν έχουν", σχολιάζει ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix. "Τουλάχιστον προσφέρει κάποια διασπορά. Η Ελλάδα ελπίζουμε ότι βρίσκεται στην αρχή του κύκλου και όχι στο τέλος, όπως ορισμένες αναδυόμενες αγορές".
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει λίγη από την ορμή του το τελευταίο διάστημα, αλλά και πάλι έχει αναρριχηθεί 29% φέτος και πάνω από 38% στο 12μηνο, με αποτέλεσμα να είναι μία από τις αγορές με την καλύτερη εμφάνιση στον κόσμο.
Η JPMorgan Asset Management περιλαμβάνεται στους επενδυτές που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το European Smaller Companies Investment Trust του αμερικανικού επενδυτικού οίκου έχει στάθμιση overweight στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο Francesco Conte, εκ των διαχειριστών του trust, προτιμά ιδιαίτερα την Jumbo, την ελληνική επιχείρηση λιανικής παιχνιδιών, που έχει ενισχυθεί σχεδόν 93% φέτος.
Η Franklin Templeton και Fidelity, δύο άλλοι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ, κατέχουν έκαστη πάνω από 15% της εταιρίας.
Ωστόσο, τα hedge funds είναι οι βασικοί οδηγοί στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έχουν αγοράσει μετοχές των καταπονημένων τραπεζών αλλά και εταιριών που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από τη βαθιά ύφεση.
Η Ελλάκτωρ, όμιλος που ασχολείται με κατασκευές, διαχείριση απορριμμάτων και μεταλλεία, το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ και ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος ΟΤΕ έχουν πολύ καλή παρουσία τη φετινή χρονιά, εν μέρει χάρη στο ενδιαφέρον των hedge funds.
Το Baupost, μεγάλο αμερικανικό hedge fund του Seth Klarman που έχει γίνει διάσημο για τις επενδύσεις του σε προβληματικές εταιρίες και ενεργητικά, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ και έχει ήδη βγάλει 41 εκατ. ευρώ από το στοίχημά του φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την Ελλάδα πάντως. Παρά το «κούρεμα» των ομολογιούχων το 2012, η αναπάντεχα βαθιά και μακροχρόνια ύφεση έχει ανεβάσει το δανειακό βάρος της χώρας περισσότερο απ' όσο περίμεναν οι δανειστές της. Η οικονομική συρρίκνωση έχει αρχίσει να περιορίζεται, αλλά παραμένει σοβαρή.
Αν η ανάπτυξη απογοητεύσει και πάλι ή αν επιμείνει ο αποπληθωρισμός, θα είναι πολύ δύσκολο να πέσει ο συντελεστής του χρέους επί του ΑΕΠ στον στόχο του 120% ως το 2020, προειδοποίησε χθες σε έκθεσή του για την χώρα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurría.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation