Το ΔΝΤ αυτομαστιγώνεται για την Ελλάδα

Η στήριξη της Ελλάδας ήταν, και παραμένει, πολιτικό γεγονός, που σχεδιάστηκε στην Ευρώπη, επισημαίνει η γνωστή στήλη LEX. Αξιοθαύμαστη η αυτοκριτική του ΔΝΤ. Ίσως και η Κομισιόν να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

  • LEX
Το ΔΝΤ αυτομαστιγώνεται για την Ελλάδα

Συγχωρέστε με, θα αυτομαστιγωθώ. Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ρόλο του στη στήριξη της Ελλάδας το 2010, που κοινοποιήθηκε την Πέμπτη, περιλαμβάνει σκληρή αυτοκριτική. Επισημαίνει την έκπληξη του ΔΝΤ για το πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, τις αισιόδοξες εκτιμήσεις βάσει των οποίων δομήθηκε το πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ και την αποτυχία του ταμείου να μη δυσπιστεί σε όσα του λένε. Όλα αυτά είναι χρήσιμα. Η πραγματική αξία αυτής της έκθεσης, όμως, δεν διαφέρει από την ανάλυση για μία επιχείρηση που εξαρχής ήταν καταδικασμένη να χρεοκοπήσει.

Στην έκθεση είναι εμφανής η έντονη δυσφορία του ΔΝΤ που ήταν το τρίτο μέρος στην τρόικα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η οξεία απάντηση της Κομισιόν στην έκθεση – «διαφωνούμε θεμελιωδώς»- δείχνει ότι με τον ίδιο τρόπο έβλεπαν και οι Βρυξέλλες τον ρόλο του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι το ταμείο παρείχε σχεδόν το ένα τρίτο της χρηματοδότησης και το μεγαλύτερο μέρος της τεχνογνωσίας για να ξεκαθαριστεί αυτό το μπέρδεμα μετά την εθνική κατάρρευση.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης -πως ήταν λάθος που καθυστέρησε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- μπορεί να παρομοιαστεί με προσπάθεια άρνησης –ή τουλάχιστον αναβολής  του αναπόφευκτου. Δύο χρόνια αργότερα χρειάστηκε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, που περιελάμβανε αναδιάρθρωση του χρέους και στήριξη των τραπεζών. Η ύστερη γνώση δείχνει ότι ήταν επίσης αφελές, και μάλιστα σε ακραίο βαθμό, να εκτιμά κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές από το 2012.

Η στήριξη της χώρας ήταν, και παραμένει, πολιτικό γεγονός, που σχεδιάστηκε στην Ευρώπη. Είναι αφοπλιστικό και αξιοθαύμαστο για το ΔΝΤ που έχει τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση να πιστέψει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί καλύτερα εάν είχε ενεργήσει διαφορετικά ή πιο αποφασιστικά. Ίσως και η Κομισιόν να επιδείξει την ίδια αξιοπρεπή αυτοκριτική όταν συντάξει τη δική της έκθεση για τη στήριξη της Ελλάδας.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v