Το Βερολίνο ζητά lifting στις ευρωπαϊκές συνθήκες

Σχέδιο με μικρές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, χωρίς σύγκληση συνέλευσης, ετοιμάζει το Βερολίνο. Το μοντέλο του ESΜ. Η κόντρα με το Λονδίνο και η ασυμβατότητα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

  • Peter Spiegel και Quentin Peel
Το Βερολίνο ζητά lifting στις ευρωπαϊκές συνθήκες
Το Βερολίνο ετοιμάζει σχέδιο για μικρές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να οργανωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη. Δεν προχωρά, όμως, σε πλήρη επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών, η οποία θα επέτρεπε στη Βρετανία να επαναφέρει εξουσίες από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να παραμείνει εντός της Ε.Ε. η Βρετανία. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση που συζητά το Βερολίνο θα εμποδίσει τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron να εκμεταλλευθεί τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

Η στρατηγική θα πάρει ως μοντέλο τις δύο μεμονωμένες συνθήκες που υιοθετήθηκαν προσφάτως -τη μία για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των 500 δισ. ευρώ και την άλλη για το δημοσιονομικό συμβόλαιο περί πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς- που συντάχθηκαν και επικυρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες.

Ο κ. Cameron ήλπιζε να εκμεταλλευθεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον στο Βερολίνο για πλήρη αναθεώρηση των συνθηκών της Ε.Ε. ώστε να επαναδιαπραγματευθεί την ένταξη της Ε.Ε. Η στρατηγική του Βερολίνου, όμως, για μία νέα συνθήκη με περιορισμένο εύρος αναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να βρεθεί και πάλι στη διλημματική θέση που είχε αντιμετωπίσει τον Δεκέμβριο του 2011, όταν απέρριψε το δημοσιονομικό συμβόλαιο, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. προχώρησαν χωρίς εκείνον.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble μιλά όλο και πιο ανοιχτά για την πρόθεσή του να αλλάξουν οι συνθήκες της Ε.Ε. ώστε να υπάρξει καλύτερη νομική στήριξη στη νέα «τραπεζική ένωση» της ευρωζώνης - ειδικότερα για το νέο πανευρωπαϊκό σύστημα στήριξης των τραπεζών, που κατά τον ίδιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς μεταφορά εξουσιών στις Βρυξέλλες, που να στηρίζεται όμως από τις συνθήκες της Ε.Ε.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποπτεύονταν ότι η στάση του κ. Schaeuble ήταν διαπραγματευτικό τέχνασμα, που δεν είχε τη στήριξη της Angela Merkel. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι, όμως, δηλώνουν ότι οι κινήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι μέρος της ευρύτερης αποφασιστικότητας για νέες συνθήκες με την πλήρη στήριξη της Α. Merkel, η οποία απογοητεύεται όλο και περισσότερο από την αργή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη.

Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι απομονωμένοι στο θέμα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, ζήτημα πολύ επικίνδυνο πολιτικά σε πολλές χώρες, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου πιθανότατα θα απαιτηθεί δημοψήφισμα.

Οι αξιωματούχοι, όμως, δηλώνουν ότι η Α. Merkel πιστεύει πως η δομή διακυβέρνησης της ευρωζώνης δεν είναι κατάλληλη για τον ρυθμό της παγκοσμιοποίησης, όπου οι ανταγωνιστές σε άλλα οικονομικά μπλοκ μπορούν να κινούνται πολύ ταχύτερα, αντιδρώντας στις οικονομικές αλλαγές. Οι Γερμανοί ηγέτες πιστεύουν ότι μόνο με την εδραίωση των εξουσιών στις Βρυξέλλες μέσω μιας νέας συνθήκης θα μπορέσει η ευρωζώνη να γίνει αρκετά αποτελεσματική ώστε να είναι ικανή για ανταγωνισμό.

Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, μεγάλες αναθεωρήσεις στους κανόνες μπορούν να γίνουν μόνο μέσω συνέλευσης, όπου θα συμμετέχουν όχι μόνο οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αλλά επίσης το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια. Σε μία τέτοια πλήρη συνέλευση, ο κ. Cameron θα μπορούσε να προωθήσει στην ατζέντα το θέμα του επαναπατρισμού εξουσιών.

Στόχος του Βερολίνου, όμως, είναι να αποφύγει μία τόσο χρονοβόρα και ανεξέλεγκτη διαδικασία. Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κάποιοι «βασικοί κανόνες» μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς να απαιτείται πλήρης συζήτηση για θέματα εθνικής διακυβέρνησης.

Οι συνθήκες της Ε.Ε. παρέχουν τη δυνατότητα «απλοποιημένων» αλλαγών, που δεν χρειάζονται τη σύγκληση συνέλευσης. Οι διαδικασίες αυτές, όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αλλαγή της εσωτερικής λειτουργίας της Ε.Ε. και όχι για τη μεταφορά εξουσιών από τις εθνικές κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες.

Ένα ακόμη θέμα είναι η χρονική συγκυρία των αλλαγών. Θα μπορούσαν, όμως, να γίνουν από τον επόμενο χρόνο, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην προσεχή σύνοδο τον επόμενο μήνα.

Η Α. Merkel βλέπει με συμπάθεια την επιθυμία του κ. Cameron για βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Παρ' όλα αυτά, είναι πεπεισμένη ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βελτίωση της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και όχι απλώς επαναπατρίζοντας εξουσίες στις εθνικές κυβερνήσεις.

Το Βερολίνο και το Λονδίνο συμφωνούν ότι ορισμένες από τις νομοθεσίες που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες είναι άχρηστες, όπως η οδηγία για το ωράριο των εργαζομένων που επιβάλλει 48ωρο την εβδομάδα σε όλη την Ε.Ε. Το Βερολίνο αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για περισσότερα μέτρα απελευθέρωσης στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών, αν και αυτό είναι ευαίσθητο θέμα για τη Γερμανία. Οι Γερμανοί, όμως, θέλουν να ενισχύσουν την ενιαία αγορά και όχι να την παροπλίσουν.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v