Ο Αργεντινός ΥΠΟΙΚ κι η φυγή από "Φακέλους"

Ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών H. Lorenzino διέκοψε συνέντευξη που είχε με Ελληνίδα δημοσιογράφο και... έφυγε. Οι δύσκολες ερωτήσεις για τον πληθωρισμό, οι αιτιάσεις του και τα δεδομένα του ΔΝΤ.

Ο Αργεντινός ΥΠΟΙΚ κι η φυγή από Φακέλους
Ο H. Lorenzino υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής διέκοψε απότομα μια συνέντευξη με την Ελληνίδα δημοσιογράφο της τηλεόρασης Ελένη Βαρβιτσιώτη (σ.σ.: της εκπομπής "Νέοι Φάκελοι"), όταν εκείνη τον πίεσε για το ζήτημα του πληθωρισμού στη χώρα του.

Ο κ. Lorenzino δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή είναι στο 10,2% «ή κάπου εκεί», αλλά όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο τι σχεδιάζει να πράξει ώστε να άρει την μορφή του ΔΝΤ για το θέμα, διέκοψε τη συνέντευξη και δήλωσε: «Θέλω να φύγω».

Η φράση του υπουργού έχει κάνει το γύρο του Twitter αλλά και των μέσων μαζικών ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, είναι ότι αν και είχε συμφωνηθεί να γίνουν μόλις τρεις ερωτήσεις η συνέντευξη συνεχιζόταν για ώρα, δεν έγιναν σεβαστά τα off the record σχόλια και η φράση «θέλω να φύγω» ειπώθηκε εκτός "κειμένου".

Λόγω της περασμένης ώρας οι αξιωματούχοι προσφέρθηκαν να συνεχίσουν τη συνέντευξη την επόμενη ημέρα. Το υπουργείο κατέκρινε την «έλλειψη επαγγελματισμού» της ελληνικής τηλεόρασης.

Στο video ο κ. Lorenzino ακούγεται να δηλώνει: «Η συζήτηση για τα στατιστικά δεδομένα του πληθωρισμού στην Αργεντινή είναι περίπλοκη». Και πράγματι είναι όταν τα στοιχεία που δημοσιεύει η κρατική υπηρεσία της χώρας είναι απαξιωμένα από το 2007 και ανεπίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 24%.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πρόστιμο σε οικονομολόγους για δημοσίευση στατιστικών που, σύμφωνα με την ίδια παραμόρφωναν την αλήθεια, ενώ έχει κατηγορηθεί για πρακτικές του τύπου «πυροβολώ τον κομιστή» (shoot-the- messenger type practices).

Και αν ο πληθωρισμός είναι μια καυτή πατάτα τότε δεν πρέπει καν να συζητηθεί θέμα φτώχειας.

Τα επίσημα δεδομένα λένε ότι η φτώχεια έχει υποχωρήσει στο 5,4%. Ωστόσο έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου τοποθετεί το μέγεθος στο 26,9%.


© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v