Γκρος: Οι αγορές δεν ζήτησαν ποτέ λιτότητα

Οι αγορές ομολόγων δεν ζήτησαν ποτέ λιτότητα από τις κυβερνήσεις... Ζητούν ανάπτυξη, λέει ο ισχυρός άνδρας της Pimco στους FT. Πόσο καιρό οι επενδυτές θα πιστεύουν στη μαγεία της Fed και της ΕΚΤ;

  • Dan McCrum
Γκρος: Οι αγορές δεν ζήτησαν ποτέ λιτότητα
Ο Μπιλ Γκρος, διαχειριστής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο, προχωρά σε σκληρή επίθεση εναντίον της Βρετανίας και της ευρωζώνης ως προς τα σχέδια ταχείας μείωσης του χρέους με αυστηρά μέτρα λιτότητας, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας.

«Η Βρετανία και σχεδόν όλη η Ευρώπη κάνουν λάθος γιατί πιστεύουν ότι η λιτότητα, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα, είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. Δεν είναι» δήλωσε ο κ. Γκρος σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα».

Επίσης διατυπώνει αυτές τις απόψεις ενώ η διεθνής οικονομική κοινότητα συζητά τον αντίκτυπο των στατιστικών λαθών που αποκαλύφθηκαν στην ακαδημαϊκή έρευνα των Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεϊν Ράινχαρτ, η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην επιχειρηματολογία υπέρ της λιτότητας. Ενώ οι κυβερνήσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου πασχίζουν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία σφίγγουν πολύ δυνατά το λουρί.

Ο κ. Γκρος, ο οποίος διαχειρίζεται τα 289 δισ. δολ. του Total Return Fund της Pimco, είναι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην αγορά ομολόγων με μεγάλη επιρροή.

Εσφαλμένα δόθηκε η εντύπωση ότι αυτό που ζητούσαν οι αγορές από τις κυβερνήσεις ήταν να προχωρήσουν στον δρόμο της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. «Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων ζητούν ανάπτυξη, όπως ακριβώς και οι επενδυτές στα χρηματιστήρια. Δεδομένου ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε ύφεση ή στασιμότητα, τότε τα spreads των ομολόγων θα διευρυνθούν, ακόμη κι αν μία χώρα μπορεί να τυπώσει το δικό της νόμισμα ή να γράψει τις δικές της επιταγές», δήλωσε ο κ. Γκρος.

«Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντική η δημοσιονομική λιτότητα. Είναι σημαντικό να έχεις έναν συγκριτικά μέσο ή χαμηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ» είπε και συμπλήρωσε: «Το ερώτημα, όμως, είναι πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει».

Ο κ. Γκρος προειδοποίησε ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική θα αποτύχει να πυροδοτήσει υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και τόνισε πως μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

Υπέδειξε τις πρόσφατες κινήσεις στην αγορά χρυσού και σε τίτλους που σχετίζονται με την πορεία του πληθωρισμού ως ενδείξεις για την αλλαγή του κλίματος. «Οι αγορές αρχίζουν να αναρωτιούνται για τη μαγεία όχι μόνο της Fed, αλλά επίσης και της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και για την Τράπεζα της Ιαπωνίας ως προς το εάν θα δουλέψει στο τέλος», δήλωσε.

Ο κ. Γκρος τάσσεται υπέρ των πολιτικών που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

«Νομίζω ότι, δημοσιονομικά, οι κυβερνήσεις παντού κάνουν λάθος ως προς την πολιτική που ακολουθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καθώς σίγουρα δεν έχουν προκαλέσει επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτός είναι ο δρόμος προς την ευημερία».

Ενδεχομένως να εξαντλούνται οι εναλλακτικές των κυβερνήσεων. «Από την στιγμή που πέφτεις στην κινούμενη άμμο, δύσκολα μπορείς να βγεις. Ούτε με τη δημοσιονομική ούτε με τη νομισματική πολιτική. Είναι πραγματικά ένας αγώνας».

Ενώ, λοιπόν, πολλοί επενδυτές προειδοποιούν ότι το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων από τη Fed -γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση- θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη εκτίναξη του πληθωρισμού, ο κ. Γκρος θεωρεί ότι τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είναι μία από τις λιγότερο κακές επενδύσεις. «Είναι το πιο καθαρό βρόμικο πουκάμισο», είπε χαρακτηριστικά.

Στα τέλη Μαρτίου, το Total Return Fund είχε τοποθετήσει το ένα τρίτο των κεφαλαίων του σε treasuries, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Η προτίμηση του κ. Γκρος για τα αμερικανικά ομόλογα έρχεται σε αντίθεση με την προ διετίας έκκλησή του να αποτραπεί η κρίση χρέους της χώρας, εκμηδενίζοντας τις τοποθετήσεις του fund σε αμερικανικά ομόλογα.

Η κίνηση αποδείχθηκε λάθος και οδήγησε σε μία σπάνια χρονιά με ζημίες για τον άνδρα που βρίσκεται στην τρίτη θέση της Morningstar για τους διαχειριστές ομολόγων διεθνώς την τελευταία 15ετία.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v