ΟΟΣΑ: Όλοι αναπτύσσονται εκτός της ευρωζώνης

Η ανάκαμψη θα παρακάμψει την ευρωζώνη μέχρι τουλάχιστον το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους, προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Και από το σύνολο της ευρωζώνης, μόνο η Γερμανία θα εμφανίσει ανάπτυξη και όχι συρρίκνωση.

  • Claire Jones, Economics Reporter
ΟΟΣΑ: Όλοι αναπτύσσονται εκτός της ευρωζώνης
Η ανάκαμψη θα παρακάμψει την ευρωζώνη μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ, που απαρτίζεται κυρίως από αναπτυσσόμενες οικονομίες, προειδοποίησε επισης στην έκθεσή του ότι στο νομισματικό μπλοκ αναπτύσσονται «φούσκες» σε τιμές ενεργητικών. Υπογραμμίζει επίσης ότι η εκτίναξη που εμφανίζουν οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην G7 δεν επαληθεύεται, μέχρι στιγμής, από την οικονομική εμφάνιση των κρατών.

«Η πραγματική οικονομία δεν έχει ακόμη πλήρως αντικατοπτρίσει την βελτίωση στην χρηματιστηριακή ψυχολογία, ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης. Και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να ξεφύγουν κάποιες τιμές ενεργητικών από τα όρια των θεμελιωδών δεδομένων, ειδικά όσον αφορά τα εταιρικά χρεόγραφα,» τονίζει ο ανώτατος οικονομολόγος του πολυεθνούς οργανισμού, Pier Carlo Padoan.

Στην ευρωζώνη δεν έχει εμφανιστεί καθόλου οικονομική ανάπτυξη μετά το β΄ εξάμηνο του 2011.

Η ύφεση στην ευρωζώνη βάθυνε στο δ΄τρίμηνο του περασμένου έτους, όπου το ΑΕΠ των 17 μελών συρρικνώθηκε συνολικά 0,6%. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο σύνολο του 2013.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μεγαλώσει περισσότερο η απόκλιση ανάμεσα στην ανάπτυξη της Γερμανίας και όλων των υπολοίπων.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- θα γλιτώσουν την συρρίκνωση και θα αναπτυχθούν 0,4% στο α΄ τρίμηνο και 1% στο β΄ τρίμηνο του 2013.

Αυτό θα οφείλεται όμως αποκλειστικά στην σχετικά δυναμική εμφάνιση της Γερμανίας, της λοκομοτίβας της ευρωζώνης, που ο ΟΟΣΑ περιμένει ότι θα διευρυνθεί 2,3% στο α΄ τρίμηνο και 2,6% στο δεύτερο.

Η 2η και η 3η μεγαλύτερη οικονομία θα συρρικνωθούν στο α΄ εξάμηνο. Η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,6% στο Q1 και θα αναπτυχθεί 0,5% στο Q2, ενώ η ιταλική θα συρρικνωθεί 1,6% και 1% αντίστοιχα.

Η Βρετανία θα αποφύγει το τρίτο σκέλος της ύφεσης, καθώς θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,5% στο Q1 του 2013 και 1,4% στο Q2.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα επιστρέψουν σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης. Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 3,5% και 2% στο α΄ και το β΄ τρίμηνο 2013. Η ιαπωνική πιθανότατα θα εμφανίσει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 3,2% και 2,2% αντίστοιχα.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v