Τριγμοί στην Τρόικα: Ρήγμα μεταξύ Κομισιόν-ΔΝΤ

Οι “αγιατολάχ του ΔΝΤ” και οι κόντρες στους κόλπους της τρόικα. Πότε ράγισε το γυαλί και γιατί κορυφώθηκε η σύγκρουση στην κυπριακή υπόθεση. Η στρατηγική της Λαγκάρντ και οι γκρίνιες των ευρωπαίων αξιωματούχων.

  • Peter Spiegel στις Βρυξέλλες
Τριγμοί στην Τρόικα: Ρήγμα μεταξύ Κομισιόν-ΔΝΤ
Η αναταραχή που συνοδεύει την τελευταία εβδομάδα την "τρισκατάρατη" κυπριακή διάσωση των 10 δισ. ευρώ θα τελειώσει πιθανότατα καταστρέφοντας πολλά στο πέρασμα της, από την κυπριακή οικονομία, ως τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου της ΕΕ.

Αλλά ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι ίσως να έχει πληγεί και ένα βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση: η σχέση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και των κεντρικών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην εβδομαδιαία της συνάντηση την Παρασκευή, συμφώνησε να θίξει το ζήτημα απευθείας σε υπουργούς της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη δομή όπου το ΔΝΤ και η Επιτροπή εργάζονται από κοινού στην “τρόικα” των διαπραγματευτών.

“Το μοντέλο της τρόικα έχει γίνει δυσλειτουργικό”, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.

Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη πριν από τρία χρόνια, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα δύο θεσμικά όργανα ήρθαν στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών στις 15 Μαρτίου χωρίς να έχουν κοινή πρόταση για το πως θα συγκροτηθεί η κυπριακή διάσωση, μια αποτυχία που αποδόθηκε στις πολωμένες συζητήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

Ανώτατοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι εντάσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίζει να προσπαθεί να βρει τρόπους να μην αναγκαστεί η Κύπρος να αντλήσει το σύνολο των 5,8 δισ. ευρώ για τη διάσωση από τις κυπριακές καταθέσεις, παρά την επιμονή του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τα μέτρα.

“Η επιτροπή συνεχίζει να προσπαθεί να εργαστεί με τους Κύπριους ηγέτες, να τους βοηθήσει να βάλουν κάτι στο τραπέζι, ακόμα και αν είναι κάτι που δεν κολλάει” σημείωσε ένας αξιωματούχος προσκείμενος στην στάση του ΔΝΤ. “ Έχουν αυτή την συμπεριφορά, ότι είναι εκεί για να σώσουν τις αρχές σε κάθε χώρα, και αυτό απλά καταλήγει σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια χρονική ανάσα, όχι να λυθεί το πρόβλημα… Έτσι κάνουν κακό”.

Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει διαμαρτυρίες για αυτή η δυσλειτουργία, λέγοντας ότι έχει οδηγήσει σε δεσμεύσεις που νόμιζαν ότι είχαν εξασφαλίσει προτού διαπιστώσουν το αντίθετο… λίγες ώρες αργότερα.

Τα δύο θεσμικά όργανα αποτελούν δύο από τους τρεις πυλώνες της λεγόμενης “τρόικας” των διαπραγματευτών που είναι υπεύθυνοι για την συμφωνία και την εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών διασώσεων, μια δομή που καθορίστηκε τρία χρόνια πριν όταν η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφώνησαν από κοινού να συνεισφέρουν το πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην χρηματοδότηση των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι ο τρίτος πυλώνας.

Κατά την πρώτη χρονιά κατά τη διάρκεια της κρίσης, η σχέση ήταν σχετικά ομαλή, κάτι που οι αξιωματούχοι της ΕΕ αποδίδουν στον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι από τότε που ο κ. Στρος Καν οδηγήθηκε στην έξοδο και τον αντικατέστησε η Κριστίν Λαγκάρντ - μια άλλη πρώην υπουργός Οικονομικών - το ΔΝΤ βασίζεται περισσότερο σε αυτούς που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχους “αγιατολάχ του προσωπικού του Ταμείου”. Επέμειναν σε πιο αξιόπιστες προβλέψεις για το χρέος προτού δεσμεύσουν τα δάνεια του ΔΝΤ.

“Η Λαγκάρντ αφήνει τους γραφειοκράτες να λένε πως έχουν τα πράγματα και μετά αφήνει την πολιτική κρίση για τον εαυτό της” σημείωσε ένας αξιωματούχος που συμμετείχε σε αρκετές διασώσεις. “O Στρος Καν δεν ήθελε να το προβάλλει, αλλά ήταν άνθρωπος που έκλεινε συμφωνίες. Η Λαγκάρντ θέλει μια αμερόληπτη εικόνα για την κατάσταση και τις περισσότερες φορές μένει εκεί” πρόσθεσε.

Οι διαφορές εκφράστηκαν πρώτη φορά δημόσια στην περσινή αναθεώρηση της ελληνικής διάσωσης, όπου οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επέμειναν στην επιβολή απωλειών στους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους - κάτι που συνάντησε έντονη αντίδραση από τις Βρυξέλλες - και μετά πίεσαν να επιβληθούν απώλειες και στα δάνεια των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Οι εντάσεις αυτές κλιμακώθηκαν στην Κύπρο. Αν και η κ. Λαγκάρντ και ο Όλι Ρεν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, διατηρούν ένα φιλικό πλαίσιο, ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως ανησυχεί ότι μπορεί να προκληθεί μόνιμη ζημιά μεταξύ των υπαλλήλων των δύο οργανισμών.

“Το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Επιτροπής και του ΔΝΤ ήταν πολύ έντονο στην περίπτωση της Κύπρου και θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο”, υποστήριξε ο Μουτάμπα Ράχμαν, αναλυτής της Eurasi Group και πρώην μέλος του προσωπικού της Επιτροπής.

“Το επεισόδιο εγείρει ερωτήματα για την δυνατότητα της τρόικας να εξυπηρετήσει το σκοπό της ως ένας θεσμός που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη διαχείριση της κρίσης”, σημείωσε.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους στην συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ Ρεν πήγε τόσο μακριά ώστε να πει στο ΔΝΤ και στους ηγέτες της ευρωζώνης ότι δεν συμφωνεί με την τελική δομή της διάσωσης, αλλά θα τη στηρίξει δημόσια γιατί θέλει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο. Ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του κ. Ρεν, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Άλλος αξιωματούχος της τρόικας επέμεινε ότι οι δύο πλευρές “τα βρήκαν” μετά την ολονύχτια συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, αλλά άλλοι δεν ήταν τόσο θερμοί. “Υπήρξε κάποια απόσταση σε επίπεδο κλιμακίων στην τρόικα”, αναγνώρισε ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας. “Η όλη διαδικασία ήταν κάπως περίεργη”.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v