Τα φοιτητικά δάνεια "βαρίδι" στην οικονομία ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, 39 εκατ. Αμερικανοί έχουν χρέος σχεδόν 1 δισ. δολ. από σπουδαστικά δάνεια –ένα ποσό 3πλάσιο από του 2004, καθώς τα φοιτητικά ήταν τα μόνα δάνεια που έμειναν απτόητα από την κρίση.

  • Shannon Bond (Ν. Υόρκη)
Τα φοιτητικά δάνεια βαρίδι στην οικονομία ΗΠΑ
Ο Mike Murphy ήθελε να γίνει γιατρός σαν τον πατέρα του και αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, συνέχισε την ιατρική σχολή και ειδικεύθηκε στην ψυχολογία. Σήμερα, 32 ετών, εργάζεται σε κλινική της Βοστόνης, όπου ζει με την σύζυγό του και την κόρη τους. Είχε καταφέρει αυτό που ήθελε με πολύ σκληρή δουλειά –και έχοντας συσσωρεύσει ένα σπουδαστικό χρέος ύψους 200.000 δολαρίων.

«Είναι δύσκολο να πληρώνεις 1.000 ευρώ τον μήνα για το φοιτητικό δάνειο και να έχεις και οικογένεια,» δηλώνει σήμερα ο κ. Murphy, που νοιώθει πολύ στριμωγμένος, καθώς η δόση -την οποία θα πληρώνει επί 30 χρόνια- καταναλώνει το ένα τρίτο του εισοδήματος του ζευγαριού. Η σύζυγος υποχρεώνεται να δουλεύει επίσης και οι γονείς των δύο νέων βοηθούν να ξεπληρωθεί το αυτοκίνητο και να πληρωθεί το νοίκι.

Ο κ. Murphy είναι ένας από τους 39 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν χρέος 966 εκατ. δολ. από σπουδαστικά δάνεια –ένα ποσό που έχει τριπλασιαστεί από το 2004, σύμφωνα με την Federal Reserve Νέας Υόρκης. Τα φοιτητικά δάνεια ήταν τα μόνα που συνέχισαν να αυξάνονται σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης και το 2010 είχαν ξεπεράσει τα δάνεια αυτοκινήτων και τα δάνεια πιστωτικών καρτών, και έγιναν η μεγαλύτερη πηγή καταναλωτικού χρέους μετά τα στεγαστικά.

Σήμερα, αντιμέτωπη με την αυστηρή πίστωση από τις τράπεζες και την γενικότερη καταναλωτική επιφύλαξη, αυτή η νέα γενιά δανειοληπτών μειώνει τις δαπάνες. Δεν χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες, δεν αγοράζουν σπίτι και αυτοκίνητο και δεν ανοίγουν αποταμιευτικό λογαριασμό για τους σπουδές των δικών τους παιδιών.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι αυτή η τάση αυξάνει την πιθανότητα να γίνει προβληματική η αγορά των σπουδαστικών δανείων υπονομεύοντας περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, όπου η καταναλωτική δαπάνη καταλαμβάνει το 70% του ΑΕΠ.

«Οι καταναλωτές με μεγάλα σπουδαστικά δανειακά βάρη είναι πιθανό να κάνουν λιγότερες δαπάνες και θα δυσκολευθούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο,» αναφέρει ετήσια έρευνα του υπουργείου Οικονομικών.

Η μείωση στις δαπάνες είναι εμφανής στα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας Fed. Τα δάνεια εκτός φοιτητικών για τους δανειολήπτες ηλικίας 25 με 30 μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο από το 2005 ως το 2012. Περίπου 7% των νεαρών δανειοληπτών έλαβαν στεγαστικό δάνειο πέρσι, σε σύγκριση με 17% το 2005, μολονότι η αγορά σπιτιού έχει γίνει φθηνότερη και τα επιτόκια κινούνται σε αρνητικά χαμηλά.

Πίσω από την εκτίναξη των φοιτητικών δανείων βρίσκονται η αύξηση στις εγγραφές, καθώς πολλοί Αμερικανοί επέστρεψαν ή παρέμειναν στα θρανία κατά τα χειρότερα χρόνια της ύφεσης, καθώς και στην αύξηση του κόστους εκπαίδευσης. Ο αριθμός των δανειοληπτών εκτινάχθηκε 70% από το 2004 ως το 2012 και το μέσο κόστος ανά δανειολήπτη (στα 24.301 δολ. σήμερα) αυξήθηκε με το ίδιο ποσοστό στην εν λόγω περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed Ν. Υόρκης.

Με απλά λόγια, έχουν αυξηθεί τόσο ο αριθμός των ανθρώπων που πληρώνουν για σπουδές όσο και τα ποσά που πληρώνουν. Σχεδόν 13% των αποφοίτων χρωστούν πάνω από 50.000 δολάρια. Στις ανώτατες κλίμακες υπάρχει ένα 3,7% που χρωστούν πάνω από 100.000 δολ. έκαστος.

Από το 2011 που αποφοίτησε ο Kevin Burnett από την νομική σχολή, το δάνειό του έχει αυξηθεί από τα 155.000 στα 163.000 δολάρια, αν και έχει αποπληρώσει περίπου 5.000 δολάρια καθώς εντάχθηκε σε πρόγραμμα αποπληρωμής βάση εσόδων από τον μισθό του ιδίου και της συζύγου του. «Οι δόσεις που πληρώνω δεν καλύπτουν ούτε τους τόκους,» δηλώνει ο 29χρονος που εργάζεται σε ενεργειακή επιχείρηση. «Οπότε, αν και η δόση των 450 δολ. που προκύπτει από το πρόγραμμα αποπληρωμής είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο το συνολικό ποσό των χρεωστούμενων θα συνεχίσει να ανεβαίνει.»

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v