Ξαναγράφεται το σχέδιο διάσωσης τραπεζών

Πρόταση της Κομισιόν που φέρνουν στο φως οι FT αναθεωρεί τα πάντα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κράτη θα πρέπει να μοιράζονται το κόστος με τον ESM ή να τον εξασφαλίζουν έναντι μελλοντικών ζημιών.

Ξαναγράφεται το σχέδιο διάσωσης τραπεζών
Τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης τραπεζών, όπως έγινε στην Ιρλανδία, θα πρέπει να επωμιστούν μεγάλο μέρος από το κόστος της στήριξης των χρηματοοικονομικών οργανισμών εάν θέλουν να λάβουν μελλοντικά πακέτο βοήθειας από το μηχανισμό της ευρωζώνης, σύμφωνα με πρόταση την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών και αναγκάζει τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης είτε να επενδύσουν από κοινού με το μηχανισμό στήριξης ESM σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε να εξασφαλίσουν τον ESM έναντι κινδύνου ζημιών.

Με αυτό τον τρόπο όμως, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών «να σπάσουν το φαύλο κύκλο» μεταξύ των χρεοκοπημένων τραπεζών και των κρατών.

Στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκαν για να στηρίξουν τις τράπεζες εκτίναξαν τα κρατικά ταμεία, αναγκάζοντας το Δουβλίνο και τη Λευκωσία να προχωρήσουν σε πλήρη πακέτα στήριξης και τη Μαδρίτη να εξετάζει παρόμοια λύση.

Πολλοί σε Ιρλανδία και Ισπανία ήλπιζαν ότι οι προτάσεις για τις αποκαλούμενες απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από τον ESM, που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, θα άλλαζαν τους όρους του παιχνιδιού, καθώς θα μετέφεραν το κόστος της στήριξης των τραπεζών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς στον ΕSM ο οποίος χρηματοδοτείται και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης.

Με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε ένα τέλος στην πιο δηλητηριώδη δυναμική της κρίσης στην ευρωζώνη και θα προστατεύονταν οι κυβερνήσεις από την ανάγκη στήριξης των τραπεζών. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας η στήριξη των τραπεζών αντιστοιχούσε στο 40% του ΑΕΠ.

Η δισέλιδη πρόταση όμως, που φέρει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναγκάσει τις χώρες εκείνες που μπορούν, να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κρατικά κονδύλια στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ώστε να γίνουν βιώσιμες προτού καταβληθούν κεφάλαια από τον ESM.

Στην περίπτωση που μία χώρα αντιμετωπίσει κίνδυνο χρεοκοπίας μετά την στήριξη των τραπεζών, η εθνική κυβέρνηση θα πρέπει και πάλι να «αποζημιώσει τον ESM για οιαδήποτε μελλοντική ζημία» ή να εξασφαλίσει ότι ο ESM θα αποπληρωθεί πλήρως.

«Εδώ και καιρό είναι εμφανές ότι υπάρχει εφησυχασμός από την πλευρά των κρατών – μελών ως προς την πολιτική της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM» δηλώνει ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group Consultancy και συμπληρώνει: «Απέχουμε ακόμη πολύ από την σαφή διάσπαση μεταξύ των τραπεζών και των κρατών που υπογράφηκε τον Ιούνιο».

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το προσχέδιο κείμενο που αποκαλύπτουν οι FT, λέγοντας απλώς ότι έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο να καταλήξουν σε τελική απόφαση και πως μέχρι τότε αυτή η προσχέδια πρόταση ενδέχεται να αλλάξει.
 
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα έχουμε εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να οριστικοποιήσουμε τις συζητήσεις τον Ιούνιο», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος προσκείμενος στις συζητήσεις.

Το θέμα είναι καυτό για την Ιρλανδία, της οποίας τα κεφάλαια στήριξης των 67,5 δισ. ευρώ εξαντλούνται το Νοέμβριο. Ιρλανδοί αξιωματούχοι βροντοφωνάζουν ότι θα υπάρξουν προβλήματα να πειστούν οι αγορές στην πλήρη χρηματοδότηση της κυβέρνησης φέτος χωρίς να υπάρξει κάποια βοήθεια στα 64 δισ. ευρώ που πρέπει να δαπανηθούν για την στήριξη των τραπεζών.

Βάσει της πρότασης που αποκαλύπτουν οι FT, η Ιρλανδία θα μπορούσε να λάβει κάποια στήριξη από τον ESM αν και πιθανότατα θα είναι ένα μικρό τμήμα των 28 δισ. ευρώ που δαπάνησε για να στηρίξει τις δύο τράπεζες της χώρας που έχουν επιβιώσει.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Δουβλίνο δεν σχολιάζει τα έγγραφα που αποκαλύπτουν οι FT.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v