Οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να είναι... λίγοι

Αν δεν αλλάξει η στρατηγική των πολιτικών, οι κεντρικές τράπεζες θα φορτώνονται όλο και περισσότερο παράπλευρες απώλειες. Η ανεπαρκής ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία θα αγριέψουν, προειδοποιεί ο Εl Erian.

  • Mohamed El-Erian
Οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να είναι... λίγοι
Η κυβερνητική πολιτική θα μείνει πίσω από την οικονομική πραγματικότητα, και αυτή είναι η εύκολη πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά. Η πιο δύσκολη πρόβλεψη αφορά το κατά πόσον θα καταφέρουν οι κυβερνήσεις να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες ή θα καθυστερήσουν τις μεγάλες αποφάσεις, όπως ακριβώς έκαναν και το 2012.

Εξαιτίας της πολιτικής αποτυχίας, οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν άκρως ενεργητικές και φέτος, εφαρμόζοντας μέτρα που μέχρι λίγα χρόνια φάνταζαν ανήκουστα. Τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκαναν γενναίες παρεμβάσεις, που αποδείχθηκαν κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση (λίγης) ανάπτυξης.

Όμως, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα. Για δύο λόγους:

Πρώτον, τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν αρκούν με δεδομένη τη σφοδρότητα του προβλήματος. Όσο κι αν το θέλουν, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τονώσουν αποτελεσματικά τη ζήτηση σε οικονομίες που είναι κολλημένες στην παγίδα της ρευστότητας.

Δεν έχουν τα μέσα να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα σε οικονομίες που επί χρόνια αρνούνταν να επενδύσουν επαρκώς στους ανθρώπους και στις υποδομές τους. Και δεν μπορούν να επιβάλουν με κάποια ασφάλεια την απομόχλευση σε τόσο πολλές καταχρεωμένες περιπτώσεις, ειδικά σε εκείνες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά τους προγράμματα.

Δεύτερον, η ανταπόκριση των υπόλοιπων ρυθμιστικών θεσμών που διαθέτουν πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία περιορίζεται λόγω πολιτικής. Παρά τη μικρή πρόοδο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να συγκλίνουν σε μια κοινή ανάλυση για το τι συνέβη και σε ένα αξιόπιστο όραμα για το μέλλον. Κι αυτό πολλαπλασίασε τα προβλήματα κρατών όπως η Ελλάδα, που είναι φορτωμένα με κλιμακούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Στις ΗΠΑ, η κυβερνητική πόλωση επιβράδυνε τα βασικά στοιχεία της οικονομικής σύγκλισης, με κυρίαρχη την τριετή αποτυχία έγκρισης του ετήσιου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Οι αβεβαιότητες για τον δημοσιονομικό γκρεμό (μια πληγή που αυτοπροκλήθηκε) πολλαπλασίασαν το πρόβλημα.

Η απουσία νέας στρατηγικής είναι η βασική αιτία που παραμένει η ανεργία τόσο ψηλά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, που τα χρέη και τα ελλείμματα δεν έχουν μπει ακόμη σε μεσοπρόθεσμα διαχειρίσιμη τροχιά και που είναι τόσο μεγάλη η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας.

Το 2013 θα αυξηθεί πολύ η ανάγκη και η σημασία να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Αν δεν υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στη στρατηγική, οι κεντρικές τράπεζες θα φορτώνονται όλο και περισσότερο παράπλευρες απώλειες και ακούσιες συνέπειες. Και εν τω μεταξύ θα επιμένουν πεισματικά η ανεπαρκής ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν καλύτερες αποδόσεις από τους ρυθμιστές το 2013. Οι προσδοκίες τους είναι λογικές, πλην όμως θα καταλήξουν ατυχείς.


Ο αρθρογράφος είναι chief executive και co-chief investment officer της Pimco.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v