FT: Γιατί μια... αποτυχία συμφέρει την Ελλάδα

Τι κρύβει η ρήτρα της επαναγοράς ομολόγων. Ποιοι προβλέπεται να συμμετάσχουν και σε ποιες τιμές και ποιοι όχι. Γιατί η αποτυχία «συμφέρει» την Αθήνα. Τι λένε οι αναλυτές.

  • Robin Wigglesworth, Peter Spiegel και Ralph Atkins
FT: Γιατί μια... αποτυχία συμφέρει την Ελλάδα
Οι οικονομολόγοι συχνά περιγράφουν τις κρατικές επαναγορές χρέους ως «χαμένη δουλειά», μια απώλεια χρόνου και χρήματος. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τους ρυθμιστές της ευρωζώνης από το να βάλουν την επαναγορά ομολόγων μέσα στη σύνθεση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Σε ονομαστική αξία, τα θέλγητρα είναι οφθαλμοφανή. Επαναγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, τα οποία κινούνται κάτω από την ονομαστική τους αξία και αποσύροντάς τα, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το συνολικό δανειακό της βάρος.
 
Αν και τα περισσότερα από τα ελληνικά χρεωστούμενα στον ιδιωτικό τομέα εξανεμίστηκαν με την προηγούμενη αναδιοργάνωση του χρέους 200 δισ. ευρώ, περίπου 62 δισ. ευρώ παραμένουν στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών, λίγων Ευρωπαίων επενδυτών και όλο και περισσότερων hedge funds που ποντάρουν στην επαναγορά.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η επαναγορά θα καλύψει κάτι παραπάνω από το μισό από τη μείωση του χρέους που προβλέπει η χθεσινή συμφωνία, χαμηλώνοντας το δανειακό βάρος της Ελλάδας από το 144% του ΑΕΠ στο 126,6% το 2020. Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times, οι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι 11 ποσοστιαίες μονάδες από αυτήν τη μείωση θα προέλθουν από την επαναγορά.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτατοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσο χρέος θα καταφέρουν να αποσύρουν με το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 10,2 δισ. ευρώ σε δάνεια που θα δοθούν στην επόμενη δόση των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Κανένας μας δεν γνωρίζει πραγματικά», σχολίασε ανώτατος διπλωμάτης. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η τιμή της επαναγοράς των ομολόγων δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τις τιμές στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή - δηλαδή περίπου 28 σεντς στο ευρώ κατά μέσο όρο για όλες τις λήξεις, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Exotix.

Αν και η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα διολίσθησε έως το χαμηλό των 11,6 σεντς στο ευρώ στα τέλη Μαΐου, η τιμή που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές δεν αφήνει περιθώρια για να δελεαστούν οι ομολογιούχοι. Οι τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία της Ελλάδας πιθανότατα θα εξαναγκαστούν να υπογράψουν την επαναγορά, αλλά τα hedge funds μάλλον θα αρνηθούν διεκδικώντας καλύτερη συμφωνία.

Πράγματι, η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων ανήλθε ως πάνω από τα 29 σεντς στο ευρώ, δείχνοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως μπορεί να υπάρχει και καλύτερη τιμή.

Ο Hans Humes της Greylock Capital, hedge fund με έδρα στη Νέα Υόρκη, που μετείχε στη συντονιστική επιτροπή των πιστωτών φέτος, υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στην κατοχή των hedge funds.

«Πολλοί αγόρασαν φθηνά, οπότε θεωρητικά μπορεί να πουλήσουν, αλλά όχι σε τέτοια τιμή», δήλωσε στους F.T. «Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα 40 σεντς, αλλά αν οι Ευρωπαίοι κυνηγήσουν την τιμή προς τα πάνω, θα είναι αυτοκαταστροφικό».

Ορισμένα hedge funds είναι πιθανόν να μη συμμετάσχουν, διεκδικώντας το πλήρες ποσό. Η Elliott Associates, επιθετικό fund, που έφτιαξε το όνομά του μηνύοντας κυβερνήσεις, κατέχει ένα κομμάτι αναδομημένου ελληνικού χρέους και «δεν πρόκειται να εξέλθει για καμία τιμή χαμηλότερη του 100%», προβλέπει Ευρωπαίος τραπεζίτης.

Αν το πρόγραμμα επαναγοράς αποτύχει, θα ρίξει σε ταραχή για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που με τόσο κόπο και καθυστέρηση συμφωνήθηκε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει την επόμενη δόση βοήθειας από την πλευρά του οργανισμού αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την επαναγορά. Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα επιστρέψει απαιτώντας περισσότερη ανακούφιση στο χρέος, αν δεν πετύχει η επαναγορά τους στόχους της.

Παρά τις ελπίδες μείωσης του χρέους, που εναπόκεινται στην επαναγορά, η αποτυχία του προγράμματος ίσως είναι καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν σε επαναγορές ομολόγων θα ήταν καλύτερα να δοθούν αλλού, δεδομένου ότι το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα έχει χαμηλούς τόκους και κανένα χρεόγραφο δεν λήγει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Προτίμησαν την εύκολη λύση, ενώ πιο περίπλοκες και πιο αποδοτικές λύσεις δεν εξετάστηκαν», σχολίασε ο τραπεζίτης. «Είναι χαράμι για τα επίσημα κεφάλαια και αναπόφευκτα το ελληνικό πακέτο θα πρέπει να ξανανοίξει».


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v