Η Καταλονία, η Σκοτία και τα... ομόλογα

Όταν οι χώρες «σπάνε» οι δανειστές συχνά μένουν να ψάχνουν τα λεφτά τους. Με την Σκοτία και την Καταλονία περισσότερο από ποτέ κοντά στην απόσχιση, μήπως πρέπει οι επενδυτές ομολόγων να ανησυχούν;

  • James Mackintosh
Η Καταλονία, η Σκοτία και τα... ομόλογα
Όταν οι χώρες «σπάνε» οι δανειστές συχνά μένουν να ψάχνουν τα λεφτά τους. Με την Σκοτία και την Καταλονία περισσότερο από ποτέ κοντά στην απόσχιση, μήπως πρέπει οι επενδυτών ομολόγων να ανησυχούν;

Δεν υπάρχει ακόμα λόγος πανικού. Το δημοψήφισμα στη Σκοτία θα γίνει το 2014 ενώ η Ισπανία επιμένει ότι το δημοψήφισμα στην Καταλονία θα είναι παράνομο, ακόμα και αν τα κόμματα που είναι υπέρ της διάσπασης, κερδίσουν τις εκλογές της Κυριακής.

Είναι εύκολο να δει κανείς γιατί η ανεξαρτησία δείχνει δελεαστική. Ολο και περισσότερη εξουσία ασκείται από τις Βρυξέλλες, ενώ οι κεντρικές κυβερνήσεις προσφέρουν λίγα και απαιτούν λιτότητα.

Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι ποιο πλούσια αλλά και ποιο χρεωμένη από την Ισπανία. Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των 27.430 ευρώ του 2011 είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ιταλίας, ενώ η υπόλοιπη Ισπανία με 22.284 ευρώ είναι περισσότερο κοντά στην Ελλάδα και το μέσο όρο της Ευρώπης.

Αν το χρέος μοιραστεί με βάση το ΑΕΠ, η Καταλονία θα έχει χρεός 94% του ΑΕΠ της, πολύ υψηλότερο από αυτό της υπόλοιπης Ισπανίας (79%). Οι φόροι της, όμως, δεν θα χρειάζεται πλέον να «επιδοτούν» την Ισπανία.

Η Σκοτία από την άλλη πλευρά, θα μοιάζει περισσότερο με την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει το πετρέλαιο.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι επενδυτές θα εξοργιστούν γιατί τα δουν τα ομόλογα τους να μετατρέπονται σε χρέος μιας χώρας για την οποία δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία. Τα επιτόκια σίγουρα θα ανέβουν.

Το χειρότερο σενάριο είναι οι νέες χώρες να τεθούν εκτός Ευρώπης εξαιτίας μιας εκδικητικής τακτικής από τους Ισπανούς και Βρετανούς πολιτικούς, κάτι που θα καταστρέψει το εμπόριο τους. Οι Βρυξέλες υποστηρίζουν τις προειδοποιήσεις ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν θα είναι αυτόματη, αν και είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα τεθεί εκτός η Καταλονία. Η οικονομίας της είναι ανάλογου μεγέθους με την ελληνικής και η έξωσή της από το ευρώ θα προκαλέσει ζημιά.

Ισπανία και Βρετανία θα υποφέρουν επίσης. Χάνοντας την βιομηχανική βάση της Καταλονίας θα φανεί η αδυναμία της Ισπανίας. Στη Βρετανία, ένα διχασμένο βασίλειο ίσως οδηγήσει στο να χαθεί η αξία της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα και τα επιτόκια ύψους 1,8% των ομολόγων θα είναι ακόμα δυσκολότερο να δικαιολογηθούν.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v