Mantega: Νέος κίνδυνος για πόλεμο νομισμάτων

Ο ΥΠΟΙΚ της Βραζιλίας κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για "προστατευτισμό". Υποστηρίζει πως η Q3 έχει μοναδικό στόχο την αποδυνάμωση του δολαρίου και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.

  • John Paul Rathbone και Jonathan Wheatley
Mantega: Νέος κίνδυνος για πόλεμο νομισμάτων
Ο Guido Mantega, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, προειδοποίησε ότι η κίνηση «προστατευτισμού» από τις ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέα ποσοτική χαλάρωση θα πυροδοτήσει πολέμους νομισμάτων με ενδεχόμενες δραστικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν επιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Mantega σε συνέντευξή του στους Financial Times συμπληρώνοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed θα επιφέρει «μόνο οριακά οφέλη για τις ΗΠΑ, καθώς δεν καταγράφεται έλλειψη ρευστότητας… ενώ παράλληλα, η ρευστότητα δεν πηγαίνει στην παραγωγή».

Δήλωσε πως στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι να υποχωρήσει το δολάριο και να δοθεί στήριξη τις αμερικανικές εξαγωγές.

Επεσήμανε την κίνηση της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα να επεκτείνει και το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Fed και δήλωσε ότι αποτελεί απόδειξη των αυξανόμενων διεθνών εντάσεων. «Αυτό είναι πόλεμος νομισμάτων» δήλωσε.

Ο κ. Mantega είχε αναφέρει για πρώτη φορά τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων πριν από δύο χρόνια όταν το δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ώθησε μαζικά κεφάλαια στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να υπάρξει επώδυνη ανατίμηση στα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών και ειδικότερα της Βραζιλίας.

Η Fed ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών τίτλων που στηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια – με την κωδική ονομασία QE3 – και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει μέχρις ότου βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας. Σε συνδυασμό με τις αγορές μακροπρόθεσμων Treasuries υπό την «Operation Twist» η Fed θα αγοράζει συνολικά τίτλους 85 δισ. δολ. μηνιαίως για τον επόμενο χρόνο, όπως περίπου έκανε και με το δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) το 2010.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα ύψους 10 τρισ. γεν (128 δισ. δολ.) επεκτείνοντας το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρις. γεν, σε μία επιχείρηση που σε μεγάλο βαθμό στοχεύει στην αποδυνάμωση του γεν.
Ο κ. Mantega δήλωσε ότι η Βραζιλία «προς το παρόν έχει δει τις επιπτώσεις από την αλλαγή προσδοκιών» καθώς ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η επιχείρηση. «Η αποστροφή κινδύνου έχει μειωθεί και τα ζωώδη ένστικτα αυξάνονται» τόνισε.

Οι συνεχιζόμενες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης όμως, θα πλήξουν το εμπόριο ανά τον κόσμο, από τις αναπτυσσόμενες χώρες με τις ανεπτυγμένες εξαγωγικές οικονομίες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία. «Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις παραπονέθηκαν για την ισχυρή συναλλαγματική τους ισοτιμία. Εάν το πιο αδύναμο δολάριο οδηγήσει σε ενίσχυση του εμπορικού ανταγωνισμού, τότε θα αναγκαστεί και η Βραζιλία να υιοθετήσει μέτρα που θα ανακόψουν την ανατίμηση του ρεάλ» δήλωσε ο κ. Mantega.

Δεν ξεκαθάρισε σε ποια μέτρα θα μπορούσε να προχωρήσει. Είναι όμως, γνωστό ότι η Βραζιλία έχει αναπτύξει σειρά μέτρων από το 2010 για να χαλιναγωγήσει την ισοτιμία του ρεάλ – εκ των οποίων και η φορολόγηση των εισροών κεφαλαίου– ορισμένα εκ των οποίων προσφάτως καταργήθηκαν. «Θα έλεγα ότι σήμερα η ισοτιμία βρίσκεται σε λογικά επίπεδα, είναι υπερτιμημένη έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων της Βραζιλίας, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα οι βραζιλιάνικες επιχειρήσεις είναι ακόμη ανταγωνιστικές».

Η Βραζιλία τον τελευταίο χρόνο μείωσε το βασικό της επιτόκι κατά 500 μονάδες βάσης ώστε να δώσει ώθησης την ανάπτυξη. Κατά τον κ. Mantega ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει φέτος το 2% και το 4,5% τον επόμενο χρόνο. Δήλωσε ότι είναι «μύθος» πως η Βραζιλία είναι προστατευτική οικονομία και επεσήμανε ως παράδειγμα την πολύκροτη μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από το Μεξικό αποτελεί ένα νόμιμο «μέσο εμπορικής άμυνας»¨

«Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Βρετανία είναι περισσότερο προστατευτικές από τη Βραζιλία» κατέληξε
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v