Φόβος για τους χειρισμούς της Ευρώπης

Το δίλημμα «περισσότερη ένωση ή διάσπαση» προεξοφλούν οι αγορές. Η Ελλάδα σε ρόλο Ιφιγένειας λέει Βρετανός υπουργός, ενώ τα επιτόκια ανεβαίνουν σε περιφέρεια, Γερμανία. Αντικρουόμενες δηλώσεις από ΕΚΤ, Bundesbank.

Φόβος για τους χειρισμούς της Ευρώπης
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας την Τρίτη χτύπησε ιστορικό ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ. Σηματοδοτεί το γεγονός πως περιορίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών πως η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης χρέους και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των φορέων χάραξης της πολιτικής για το πώς θα εφαρμοστεί η διασυνοριακή εποπτεία των τραπεζών.

Το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού τίτλου έφτασε το 6,8%, δύο μέρες μόνο μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να στηρίξουν με 100 δισ. ευρώ τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από την αύξηση των επιτοκίων σε χώρες που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, αυτές στις οποίες τα επιτόκια ήταν σε ιστορικό χαμηλό τις τελευταίες ημέρες.

«Η κρίση επιδεινώνεται με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό», δηλώνει ο Mark Schofield, επικεφαλής αναλυτής στη Citigroup. «Οι επενδυτές συνεχώς αυξάνουν την τιμολόγηση και στα δύο άκρα, σε αυτά που επιβαρύνονται είτε από τη διάλυση της ευρωζώνης είτε -αντίθετα- από τη δημοσιονομική ένωση».

Στελέχη επιμένουν ότι η Ε.Ε. έχει αρκετούς πόρους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για να αντιμετωπίσει την κρίση μέσα από τους μηχανισμούς διάσωσης, τη στιγμή όπου η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα έχει στραφεί στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και στην πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών.

Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, μίλησε υπέρ της ευρωπαϊκής ρύθμισης των τραπεζών, παρότι σταμάτησε πολύ πριν φτάσει σε πανευρωπαϊκή λύση, γεγονός που το Βερολίνο φοβάται ότι θα φορτώσει τη χώρα με το βάρος από τα χρέη άλλων κρατών.

«Η Γερμανία, και μπορώ να το πω αυτό για το σύνολο της χώρας, είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για την ενοποίηση, αλλά δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πράγματα για τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή από την κατάσταση όπου είμαστε σήμερα», σημειώνει.

Στο Λονδίνο ο υπουργός George Osborne ρωτήθηκε για το εάν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να πειστεί η Γερμανία να σώσει το κοινό νόμισμα. «Απλά, δεν ξέρω αν η γερμανική κυβέρνηση θέλει την ελληνική έξοδο για να εξηγήσει στην κοινή γνώμη της χώρας γιατί πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα ευρωομόλογα και κινήσεις που σχετίζονται με αυτό», είπε σε επιχειρηματική συνάντηση που διοργανώθηκε από τους Times.

O Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, επίσης τοποθετήθηκε γύρω από το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μπει επικεφαλής στην επίβλεψη των κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης.

Τα σχόλιά του τόνισαν την αποφασιστικότητα στελεχών της ΕΚΤ να οδηγήσουν σε τραπεζική ένωση, παρά τον σκεπτικισμό της γερμανικής Bundesbank αλλά και τον κίνδυνο να εμπλακούν σε αντιπαράθεση με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από το ξεκίνημά της, το 1998, η ΕΚΤ είχε ως κύριο στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Μιλώντας όμως στη Φρανκφούρτη, ο κ. Constancio υποστήριξε ότι οι συνθήκες της Ε.Ε. ήδη περιλαμβάνουν προβλέψεις που δίνουν στην ΕΚΤ ευθύνες εποπτείας. Από τις 17 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι 14 ήδη έχουν ευθύνες για την εποπτεία των τραπεζών, είπε. «Θεσμική ενίσχυση δεν θα είναι απαραίτητη».

Η παροχή δυνατοτήτων εποπτείας από την ΕΚΤ υποστηρίζεται και από τον Christian Noyer, κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας. Η Βρετανία, που δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, επίσης ευνοεί την αξιοποίηση της ΕΚΤ για την τραπεζική ενοποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη θέση της ΕΚΤ για το θέμα. Οι Γερμανοί πολιτικοί φοβούνται ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ θα μειώσει τον έλεγχό τους στο θέμα του πληθωρισμού. Ώρες πριν ο Andreas Dombret, στέλεχος της γερμανικής Bundesbank, σημείωνε ότι μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση «δείχνει πρώιμη».

Από την πλευρά του, η Sabine Lautenschlager, αντιπρόεδρος της Bundesbank, υποστήριξε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ότι «της τραπεζικής ένωσης πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση».

Η τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νομισματικής ένωσης, αντέτεινε η EKT μέσα από την έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Σε αυτήν αναγνώρισε την πιθανή επιδείνωση της κρίσης κρατικού χρέους ως το μεγαλύτερο ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα, το οποίο ίσως προκαλούσε βαθιά ύφεση.

Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times (με τους οποίους το Euro2day.gr έχει αποκλειστική συνεργασία), η ΕΚΤ βλέπει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μειώνουν τον ισολογισμό τους κατά 1,5 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2013, κυρίως μέσα από τις πωλήσεις ενεργητικού, ποσό που είναι μικρότερο από την εκτίμηση του ΔΝΤ. Η έκθεση του ταμείου δεν έλαβε υπόψη τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που ο κ. Constancio υποστήριξε ότι θα ήταν «πρακτικά αδύνατον να αξιολογηθεί».
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v