Επικίνδυνα διχασμένη η ΕΕ για την Ελλάδα

Η αναβολή του Eurogroup αντικατοπτρίζει τον βαθύ διχασμό στην ευρωζώνη για την Ελλάδα. Πολλές χώρες αμφισβητούν εάν το νέο πακέτο είναι η σωστή λύση. Ζητούν χρεοκοπία τώρα που υπάρχουν και τα... τείχη προστασίας.

  • Joshua Chaffin, Peter Spiegel, Gerrit Weisman
Επικίνδυνα διχασμένη η ΕΕ για την Ελλάδα
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέβαλαν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που θα ενέκρινε το ζωτικής σημασίας πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ για την Αθήνα, εν μέσω εντεινόμενης διαμάχης στους κόλπους των Ευρωπαίων πιστωτών για τα οφέλη από πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Ο Jean Claude Juncker, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος προεδρεύει στο Eurogroup, δήλωσε πως η αναβολή της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη οφείλεται στην αποτυχία των πολιτικών ηγετών της Ελλάδας να δεσμευθούν στους αυστηρούς όρους του νέου πακέτου, ειδικότερα για την περίοδο μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης -η οποία απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών- έγινε εμφανής η σημαντική διάσταση απόψεων ως προς το εάν θα πρέπει να εμπιστευθούν την Αθήνα με ένα δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η αναβολή ενισχύει τον κίνδυνο να οδηγηθεί τελικά η χώρα σε πλήρη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ. Δείχνει επίσης τη βαθιά διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη.

Ο Olli Rehn, ο ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν επί οικονομικών θεμάτων, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και ζήτησε άμεση επικύρωση του πακέτου στήριξης. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της γαλλικής κυβέρνησης.

Υπάρχει, όμως, μία ομάδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως εκείνες που διατηρούν πιστοληπτική αξιολόγηση τριπλού «Α», η οποία δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία ζητούν όλο και περισσότερο την ελληνική χρεοκοπία.

«Πλησιάζουμε περισσότερο τη χρεοκοπία», δηλώνει ανώτερο στέλεχος της ευρωζώνης και συμπληρώνει: «Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία χάνουν την υπομονή τους».
Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη και θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά γίνονται πιο τολμηρά είναι η αυξανόμενη εκτίμηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία, καθώς έχουν στηθεί χρηματοοικονομικά τείχη προστασίας ενάντια στον κίνδυνο μετάδοσης. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, και αυτό σημαίνει ότι η όποια αντίδραση από το συγκεκριμένο  μέτωπο θα είναι περιορισμένη.

Ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν από δύο χρόνια» να διαχειριστεί ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Philipp Roesler, υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο «δεν είναι πλέον τόσο τρομακτικό». Ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν κάνει δημοσίως παρόμοιες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ορισμένοι απορρίπτουν αυτού του τύπου τα σχόλια, εκτιμώντας ότι πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική. Άλλοι, όμως, διαφωνούν και προειδοποιούν ότι οι απόψεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Ο κόσμος πραγματικά συζητά και αναρωτιέται εάν όντως το να δοθούν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα είναι η σωστή επιλογή αν δεν μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα», δηλώνει άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η αλλαγή του κλίματος έχει οδηγήσει σε πιο σκληρή στάση και τους Έλληνες ηγέτες. Την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη της ευρωζώνης επέπληξαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, και τον έστειλαν πίσω στην Αθήνα με εντολή να βρει επιπλέον 325 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Ο Z.Cl. Juncker δήλωσε πως οι περικοπές των δαπανών δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η κίνηση που έγινε τη νύχτα της Τρίτης, όμως, στοχεύει επίσης και στον Αντώνη Σαμαρά, τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας και ίσως επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Αν και αυτός ψήφισε υπέρ των νέων μέτρων λιτότητας, δεσμεύθηκε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία εάν κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου.

«Μέχρις ότου γίνουν όλα οριστικά σε χαρτί, με πραγματικά ισχυρές εγγυήσεις από την Ελλάδα και με την απαραίτητη νομοθεσία, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις», σημειώνει ο Jan Kees de Jager, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v