Οι αγορές ομολόγων περιμένουν την σύνοδο

Το αν θα αντέξει η αγορά τις πολλές ομολογιακές εκδόσεις του Ιανουαρίου στην Ευρώπη, είναι θέμα που επαφίεται στους πολιτικούς, όχι μόνο στους διαχειριστές χρέους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, λοιπόν, παραμένει η σύνοδος κορυφής.

  • Lex
Οι αγορές ομολόγων περιμένουν την σύνοδο
Πραγματικά, όλα είναι σχετικά στον κόσμο των ομολόγων. Οι διαχειριστές του γαλλικού δημοσίου χρέους, μπορούν να πουν στους προϊστάμενους πολιτικούς ότι το κόστος δανεισμού της χώρας έχει μείνει σχεδόν ασάλευτο τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, οι αγοραστές των 8 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν σήμερα, έσπευσαν να συγκρίνουν τα γαλλικά επιτόκια με εκείνα των ανταγωνιστών της.

Ολοι έμειναν ευχαριστημένοι. Όμως θα ακολουθήσουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά.

Οι επενδυτές στην δημοπρασία των 4 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα, που ήταν το επίκεντρο της γαλλικής σημερινής δημοπρασίας, έλαβαν επιτόκιο 3,29%. Τέτοια εποχή πέρσι, τα αντίστοιχα ομόλογα είχαν yield 3,36%. Η διαφορά όμως είναι ότι τα γερμανικά Bunds έδιναν πέρσι επιτόκιο 2,9% ενώ τώρα δίνουν 1,9%.

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά σπουδαίος μήνας για τους εκδότες ομολόγων: Θέλουν να δώσουν ώθηση στην έναρξη των χρηματοδοτικών τους προγραμμάτων, ενώ οι επενδυτές διαθέτουν φρέσκα κεφάλαια καθώς και πρόσθετο ρευστό από ομόλογα που λήγουν. Ετσι, γίνεται δύσκολο να αποτιμηθεί πραγματικά η επενδυτική διάθεση.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, σκοπεύει να πουλήσει 16 δισ. ευρώ σε ομόλογα αυτό το μήνα, αλλά οι επενδυτές περιμένουν 15 δισ. ευρώ από λήξεις. Σε μεγάλο βαθμό, αυτές θα ανακυκλωθούν κατευθείαν σε νέα ομόλογα. Χωρίς τις λήξεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν αυτόν τον μήνα 5 δισ. ευρώ λιγότερο απ’όσο θα επιστρέψουν.

Όμως αυτά τα κεφάλαια δεν μοιράζονται ισομερώς: Η Γερμανία και η Ολλανδία, που ευνοούν οι επενδυτές, θα αποπληρώσουν αντιστοίχως 22 δισ. και 12 δισ. ευρώ περισσότερα απ’όσα θα ζητήσουν. Η Ιταλία, αντιθέτως, θα ζητήσει 20 δισ. ευρώ σε καθαρά νέα κεφάλαια.

Το αν θα αντέξει η αγορά αυτές τις νέες εκδόσεις με οικονομικά βιώσιμα επιτόκια, είναι ένα θέμα που επαφίεται στους πολιτικούς, όχι μόνο στους διαχειριστές χρέους. Τυχόν υποβαθμίσεις, όπως η δυνητική αποκαθήλωση του ΑΑΑ της Γαλλίας από την Standard & Poor’s μέσα στον Ιανουάριο, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ταλαντεύσεις.

Όμως οι σεισμοί που πραγματικά τρέμουν οι επενδυτές, είναι οι πολιτικοί σεισμοί. Ο πραγματικός κίνδυνος, λοιπόν, είναι η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του Ιανουαρίου.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v