Προς εκτίναξη κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Ορισμένες προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό στο 1 τρισ. μέχρι το 2020. Η Ευρώπη προσπαθεί να επωφεληθεί. Στα σκαριά επενδυτική συνθήκη ΕΕ - Κίνας, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

  • Jamil Anderlini
Προς εκτίναξη κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη
Ορισμένοι Ευρωπαίοι θα έχουν την εντύπωση πως η Γηραιά Ήπειρος εξαγοράζεται από το Πεκίνο. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε, έχουν ανακοινωθεί κάποιες πολύκροτες κινεζικές επενδύσεις σε εταιρίες όπως η Volvo, ενώ υπάρχει μπαράζ δημοσιευμάτων για την ανερχόμενη οικονομική ισχύ του Πεκίνου.

Η εντύπωση ενισχύεται και από την πρόταση για χρήση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας – που ανέρχονται στα 3,2 τρισ. δολ. – από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ή να ανακοπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.

Με τόσο μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός «παίκτης» στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για τον κουμπαρά που χρησιμοποιεί η Κίνα Α.Ε. για να εξαγοράσει μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Στην πραγματικότητα, οι συνολικές επενδύσεις εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου από την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (των 27 μελών), αν και αυξάνονται ταχύτατα, παραμένουν εξαιρετικά μικρές, στα 15 δισ. δολ., σύμφωνα με νέα έρευνα της οικονομικής συμβουλευτικής, Rhodium Group. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 0,2% όλων των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Για να γίνει κατανοητό, οι συνολικές μεγάλες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες είναι ισάξιες με την εβδομαδιαία αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο 2011. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων τελεί υπό καθεστώς αυστηρής διαχείρισης, γεγονός που δεν επιτρέπει την απορρόφησή αυτών των κεφαλαίων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, το Πεκίνο ενθαρρύνει τις κρατικές επιχειρήσεις που είναι πλούσιες σε ρευστότητα να επεκταθούν πέρα των κινεζικών συνόρων. Έτσι, οι επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό αναμένεται να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία, οι συνολικές άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό, από 30 δισ. δολ το 2002, άγγιξαν στα τέλη Ιουνίου τα 330 δισ. δολ..Και πάλι όμως, αντιστοιχούν στο 1,6% των συνολικών διεθνών επενδύσεων από όλες τις χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες του Πεκίνου και το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, το Rhodium Group εκτιμά ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επενδύσουν έως και 1 τρισ. δολ. στο εξωτερικό μέχρι το 2020, εκ των οποίων μεγάλο μέρος θα απορροφηθεί από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Τα επενδυτικά ενδιαφέροντα της Κίνας κινούνται από τους φυσικούς πόρους προς τοποθετήσεις σε ανεπτυγμένες οικονομίες, σε γνωστά brands, στον τεχνολογικό κλάδο και σε κανάλια διανομής. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό αυτό το 1 τρισ. δολ.» αναφέρει ο Thilo Hanemann, διευθυντής έρευνας του Rhodium Group.

Οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν κατά το 2010. Εάν ολοκληρωθούν ορισμένες μεγάλες συμφωνίες που έχουν τεθεί επί τάπητος στους κλάδους ενέργειας, φυσικού αερίου και τεχνολογίας, τότε το σύνολο των άμεσων κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη φέτος μπορεί να αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ και το Πεκίνο εξετάζουν το ενεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων για μία επενδυτική συνθήκη που θα καταστήσει ευκολότερο για τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην Ευρώπη και θα τις στηρίξει σε ενδεχόμενη ενίσχυση του προστατευτισμού στην Γηραιά Ήπειρο.

Ενώ όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή σε όλες τις ξένες επενδύσεις, Κινέζοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι η μεταχείριση των κινεζικών επιχειρήσεων δεν είναι δίκαιη και πως συχνά θεωρούνται απειλή, ενώ αντιθέτως οι Αμερικανοί επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ευρώπη είναι η ελλιπής εμπειρία των κινεζικών επιχειρήσεων σε διεθνείς συμφωνίες και η ανικανότητά τους να προσαρμοστούν στο νομικό και πολιτικό περιβάλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

«Προς το παρόν έχουμε δει ελάχιστα success stories κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη» αναφέρει ο Tao Jingzhou, της νομικής εταιρείας Dechert και συμπληρώνει: «Πρόκειται για μία μάχη λόγω του υψηλότερου κόστους αλλά και του πολύ διαφορετικού νομικού πλαισίου, ειδικότερα όσον αφορά την εργασιακή νομοθεσία»
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v