Η Γερμανία υποβαθμίζεται κομήτης χτυπά τη Γη

Η πιθανότητα να ίσχυε η φήμη ότι θα χάσει την αξιολόγηση "ΑΑΑ" η Γερμανία ήταν ίση με το να χτυπήσει κομήτης τον πλανήτη Γη τις επόμενες μέρες. Όμως κατάφερε να ταρακουνήσει τις αγορές, που τελούν υπό καθεστώς φόβου.

  • Lex
Η Γερμανία υποβαθμίζεται κομήτης χτυπά τη Γη
Η Γερμανία θα χάσει τη βέλτιστη αξιολόγηση "ΑΑΑ". Ναι, και ένας αστεροειδής θα χτυπήσει τη Γη την επόμενη εβδομάδα.

Ελάχιστες είναι οι χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ασφαλέστερες από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Κι όμως, οι traders πήραν στα σοβαρά μια φήμη ότι θα υποβαθμιστεί η γερμανική οικονομία, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, προκαλώντας πρόσκαιρες απώλειες της τάξεως του 4% στον δείκτη DAX και 1% στο ευρώ.

Η φήμη ήταν ξεκάθαρα γελοία. Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας λόγος υποβάθμισης -οι Γερμανοί, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες, είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τα υψηλά δημοσιονομικά τους στάνταρ- αλλά και οι οίκοι δεν κινούνται αιφνιδιαστικά όταν διακυβεύεται η μοίρα των διεθνών αγορών. Η Standard & Poor’s, για παράδειγμα, είχε προειδοποιήσει πολλούς μήνες πριν για την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Φυσικά, ψεύτικες φήμες κυκλοφορούν συνέχεια στις αγορές. Όμως, οι Αρχές θα πρέπει να κάνουν έρευνα γι' αυτήν τη συγκεκριμένη. Αν, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο ένα hedge fund που έχει σορτάρει τις γερμανικές μετοχές, θα πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας.

Ίσως πάλι όχι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, αν ένας επενδυτής είναι τόσο ανόητος ώστε να πιστέψει τέτοια γελοία υπόθεση, του αξίζει να χάσει λεφτά. Οι επόπτες έχουν ευθύνη να προστατεύσουν τους αθώους επενδυτές, όμως υπάρχουν και όρια.

Οι επενδυτές πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από αυτό το επεισόδιο. Η όλη υπόθεση, είτε ήταν παράλογη, είτε παράνομη είτε απλώς αστεία, δείχνει ότι, για την ώρα τουλάχιστον, ο φόβος συνεχίζει να κυριεύει τις αγορές.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v