Ήρθε η ώρα για το ελληνικό κούρεμα

Ακόμη και με κούρεμα 80% η ΕΕ θα αντέξει τη διάσωση της Ελλάδας, που κοστίζει το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης (ή 5% μαζί με Ιρλανδία-Πορτογαλία), μέγεθος αμελητέο μπροστά στο κόστος που θα είχε η διάλυση του ευρώ.

  • Lex
Ήρθε η ώρα για το ελληνικό κούρεμα
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι ρυθμιστές της ευρωζώνης δείχνουν ότι έχουν πια αποδεχτεί πως η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Άργησαν να το παραδεχτούν, αλλά ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος.

Η ευρωζώνη είναι τώρα αντιμέτωπη με δύο τρομερές ευθύνες: να βάλει σε καραντίνα την Ελλάδα και να τονώσει την καρδιά της κοινότητας, ειδικά την Ιταλία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάστασης. Και χρειάζεται οι ρυθμιστές να εμφανιστούν αρκετά γενναίοι να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Πόσο χρεοκοπημένη είναι η Ελλάδα; Η Barclays Capital εκτιμά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί γενικό πλεόνασμα 7,4% του ΑΕΠ το 2015 για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ότι το μέγιστο εφικτό ποσοστό οικονομικά και πολιτικά είναι 2,5%. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, ο συντελεστής του χρέους επί του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 400% το 2050.

Μια αναδιάρθρωση θα μειώσει την τρέχουσα καθαρή αξία του ελληνικού χρέους (στα 330 δισ. ευρώ ή περίπου 150% του ΑΕΠ σήμερα) κατά το ήμισυ τουλάχιστον και κατά προτίμηση θα το κατεβάσει κάτω από τον στόχο της ευρωζώνης στο 60%. Είναι πολύ καλύτερα να γίνει μία φορά η αναδιάρθρωση και όχι ξανά και ξανά.

Για να αντιμετωπιστεί το αναξιόχρεο της χώρας θα πρέπει να επιβληθεί κούρεμα. Στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να κριθεί απαραίτητο ποσοστό 80%. Κάτι λιγότερο ίσως να μην είναι επαρκές να αποκαταστήσει το αξιόχρεο και να επιτρέψει την επιστροφή στις αγορές.

Οι τράπεζες και ασφαλιστικές ανά την Ευρώπη, μαζί με τους μετόχους τους, θα υποστούν πλήγματα από μια τέτοια κίνηση, αλλά θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις. Η Capital Economics εκτιμά ότι το κόστος επίλυσης της ελληνικής κρίσης ανέρχεται περίπου στα 140 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αν προστεθούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (προοπτική μάλλον αναπόφευκτη καθώς οι οικονομίες τους υποβαθμίζονται σε "junk"), το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 5%.

Η εναλλακτική λύση, η διάλυση της ευρωζώνης, θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v