Ε.Ε: Καπέλο 20 δισ. από την πρόταση Schaeuble

Καταπέλτης για την πρόταση Schaeuble ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης είναι έγγραφο της Κομισιόν, που εκτιμά ότι το γερμανικό σχέδιο θα στοιχίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

  • Peter Spiegel και Quentin Peel
Ε.Ε: Καπέλο 20 δισ. από την πρόταση Schaeuble
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι το γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως να αναγκάζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παράσχουν επιπλέον 20 δισ. ευρώ για να αποφύγουν την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ένα ενημερωτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποκαλύπτουν οι "Financial Times", προειδοποιεί ότι ίσως χρειαστούν αυτά τα επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, μετά την προτεινόμενη παράταση της λήξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης επιλεκτική χρεοκοπία. 

Όπως αναφέρεται και σε δεύτερο σχετικό δημοσίευμα των "Financial Times", το οποίο υπογράφουν οι ίδιοι συντάκτες, το έγγραφο της Κομισιόν σημειώνει ότι όσο μεγαλύτερη πίεση ασκηθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετέχουν τόσο πιθανότερη είναι η υποβάθμιση των ελληνικών τίτλων σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Πράγματι, οι θεμελιώδεις προτάσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πρόγραμμα -όπως η μέγιστη συμμετοχή των ομολογιούχων σε εθελοντική βάση, η βιωσιμότητα του χρέους και η αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος ή της επιλεκτικής χρεοκοπίας- είναι "αμοιβαία αντιφατικές", προειδοποιεί το έγγραφο.

Επιπλέον, μετρητά μπορεί να απαιτηθούν εκτάκτως και για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί να αποδεχθεί τα υποβαθμισμένα ομόλογα ως collateral. Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα που είναι σε collateral -περίπου 70 δισ. ευρώ- μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν.

"Εάν παρ' όλα αυτά προσπαθήσετε να μειώσετε το χρέος και πυροδοτήσετε κίνδυνο χρεοκοπίας, τότε θα πρέπει να χρηματοδοτήσετε όλη την ελληνική οικονομία", δήλωσε ο κ. Christian Noyer, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. "Εν τέλει, τα μειονεκτήματα φαίνεται πως υπερτερούν των πλεονεκτημάτων", δήλωσε και ο κ. Mario Draghi, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι υπουργοί, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη, αναζητούν τρόπο εμπλοκής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ώστε να αποσπάσουν την έγκριση των κοινοβουλίων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, χωρίς να προκαλέσουν, όμως, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για την Αθήνα.

Ο στόχος είναι να ανανεωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τα 85 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που λήγει από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014. Πρακτικά, όμως, κάποιος θα πρέπει να αναμένει πολύ λιγότερα από την ανανέωση όλου αυτού του χρέους εάν επιλέξει τον δρόμο της αποκλειστικά εθελοντικής συμμετοχής.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μία τέτοια κίνηση, που θα επιτευχθεί μόνο μέσω της πειθούς, μπορεί να πυροδοτήσει υποβάθμιση. Από την άλλη πλευρά, είναι ανέφικτο να υπολογίσει κανείς τα οικονομικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα εκ των προτέρων.

Πράγματι, "ο καθορισμός της ακριβούς ταυτότητας όλων των ιδιωτών επενδυτών είναι δύσκολος και οι τοποθετήσεις στους σε ομόλογα που θα λήξουν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου είναι επίσης άγνωστες".

Οι τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι βασική πηγή εσόδων για τις τράπεζες της χώρας. Στα τέλη Απριλίου είχαν τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα ύψους 45,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 8,9% των περιουσιακών τους στοιχείων και στο 140% των κεφαλαίων τους. Το έγγραφο της Κομισιόν εκτιμά ότι 15 - 20 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών.

Οι υπουργοί εξετάζουν τρεις εναλλακτικές για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες καθορίστηκαν σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πιο δραστική είναι η εθελοντική ανταλλαγή τίτλων
, η οποία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση στη διάρκεια λήξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων για να κερδίσει χρόνο η Αθήνα ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Ο κ. Wolfgang Schaeuble, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρότεινε επιμήκυνση 7 ετών. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι η επιτυχής ανταλλαγή ομολόγων με 100% συμμετοχή θα εκμηδένιζε την ανάγκη για θεσμική χρηματοδότηση για τα επόμενα πεντέμισι χρόνια, πέραν των 57 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των 110 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε τον προηγούμενο χρόνο.

Το σχέδιο αυτό, όμως, ενδέχεται να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου η ευρωζώνη θα πρέπει να στηρίζει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η δεύτερη και η τρίτη εναλλακτική αφορούν στην εθελοντική μετακύλιση (rollover) ομολόγων, η οποία είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσει υποβάθμιση των ομολόγων. Γι' αυτόν τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Γαλλία προτιμούν αυτές τις εναλλακτικές.

Στη μία περίπτωση, γίνεται λόγος για συντονισμένη μετακύλιση των ομολόγων στη λήξη τους, που θα οργανωθεί πιθανότατα από την ίδια την Αθήνα και θα σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να οδηγήσει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή επενδυτών. Στην άλλη περίπτωση, η οποία έχει και το χαμηλότερο επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης, γίνεται λόγος για ανεπίσημη μετακύλιση ομολόγων.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v