Η Ελλάδα ήδη αναδιαρθρώνει τα χρέη της

Υπό το βάρος των οφειλών του Δημοσίου, η κατάσταση στον κλάδο υγείας είναι δραματική και ξένες φαρμακευτικές περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα και προειδοποιούν για άμεσες ελλείψεις φαρμάκων.

  • Andrew Jack και Kerin Hope
Η Ελλάδα ήδη αναδιαρθρώνει τα χρέη της
Η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές προς φαρμακευτικές εταιρίες λίγους μήνες αφού προχώρησε σε αναδιάρθρωση των χρεών -ύψους 4,5 δισ. ευρώ- προς τους προμηθευτές της, γεγονός που προκαλεί αμφιβολίες και για την ασφάλεια των νοσηλευομένων, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο φαρμακευτικός κλάδος αναφέρει ότι έχει καταβληθεί μόνο το 30% του 1,2 δισ. ευρώ των πληρωμών από οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων από τις αρχές του προηγούμενου έτους. Από το χρέος του 2011 έχει καταβληθεί μόλις το 1%.

Η κρίση ρευστότητας στον κλάδο υγείας καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στα προγραμματισμένα μέτρα άντλησης εσόδων μέσω ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, ωστόσο, ανησυχούν ακόμη περισσότερο ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων.

"Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική", δήλωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών σε επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι "είναι θέμα χρόνου να καταγραφούν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά".

Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και άλλοι προμηθευτές του κλάδου υγείας, πολλοί εκ των οποίων επιβάλλουν σκληρότερους όρους πληρωμών, ενώ κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

"Υπάρχει ακόμη μεγάλος όγκος οφειλών από τον προηγούμενο χρόνο και δεν έχουμε λάβει σχεδόν τίποτα για το 2011", αναφέρει ο κ. Παύλος Αρναούτης, γενικός γραμματέας του ΣΕΠ, του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται πλέον ομόλογα από μικρές εταιρίες του κλάδου υγείας ως εγγύηση για την παροχή δανείου, αναφέρει ο κ. Αρναούτης. "Από πέρυσι αυτές οι εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με σκληρότερους όρους πληρωμών, από 6 μήνες σε 60 ημέρες. Πολλοί αγωνίζονται να επιβιώσουν".

Η Roche προχώρησε σε μείωση του εργατικού της δυναμικού στην Ελλάδα και επιβάλλει πλέον άμεση πληρωμή των προϊόντων της. Οι αμερικανικές εταιρίες παροχής ιατρικού εξοπλισμού Beckton Dickinson και Covidien έκλεισαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα και τις μετέφεραν σε Έλληνες διανομείς.

Πολλές εταιρίες που έλαβαν κυβερνητικά ομόλογα τον Δεκέμβριο που πέρασε  έναντι προηγούμενων οφειλών τα ρευστοποίησαν με σημαντικό discount. Τα ομόλογα που εκδόθηκαν για να καλύψουν ανεξόφλητα χρέη της περιόδου 2007 - 2009 ατύπως είναι διαπραγματεύσιμα με discount 35% - 40%, γεγονός που δείχνει την εντεινόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το κρατικό της χρέος.

Η κατάσταση προκαλεί επίσης εντεινόμενες ανησυχίες για ελλείψεις σε ορισμένα ζωτικής σημασίας φάρμακα, ενώ κάποια προϊόντα, όπως αναλώσιμα μιας χρήσης, που χρησιμοποιούνται σε χειρουργεία, ήδη βρίσκονται σε έλλειψη, με αποτέλεσμα ορισμένες επιλεγμένες εγχειρήσεις να αναβάλλονται.

Η κ. Στέλλα Μαρκάκη, συνταξιούχος δασκάλα, η οποία περιμένει να κάνει μία ορθοπεδική εγχείρηση, δήλωσε: "Ο γιατρός μου με έστειλε σε συναδέλφους του σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία για να προσπαθήσουμε να κανονίσουμε την εγχείρηση, αλλά δεν έχω καταφέρει να μπω στη σειρά για κάποιο χειρουργείο".

Ο κ. Νίκος Πολύζος, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, δηλώνει πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αναδιοργάνωση του συστήματος πληρωμών, ώστε να γίνει συμβατό με τους κανονισμούς για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

"Η διαδικασία επιταχύνεται και είμαστε βέβαιοι ότι οι οφειλές που εκκρεμούν θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου", ανέφερε.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v