Δύο χρόνια χρηματιστηριακό ράλι…

Ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά ράλι της Ιστορίας κλείνει τα δύο χρόνια του. Οι προοπτικές για το μέλλον του είναι ευοίωνες, αν εξαιρέσουμε τη σκιά των χρηματοπιστωτικών ανισοτήτων. Οι εκτιμήσεις.

  • Lex
Δύο χρόνια χρηματιστηριακό ράλι…
Ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά ράλι της Ιστορίας κλείνει τα δύο χρόνια του. Οι τιμές των μετοχών έχουν καλύψει πολύ δρόμο από τον μετά Lehman Brothers «πάτο» στις 9 Μαρτίου 2009. Ο δείκτης FTSE-All World έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι αναδυόμενες αγορές έχουν κερδίσει περίπου 145%.

Ο Μάρτιος του 2009 ήταν οπωσδήποτε μια μεγάλη ευκαιρία για αγορές. Όπως γίνεται φανερό στις αποτυπώσεις των γραφικών, το τωρινό ράλι είναι πλέον μεγαλύτερο από αυτό που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1982, το οποίο και είχε αποδειχτεί ότι ήταν η αρχή της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής bull market στην Ιστορία (με μια βραχεία διακοπή τον Οκτώβριο του 1987). Είναι όμως μικρότερο από το ράλι που είχε ξεκινήσει το 1932 και έληξε στο δεύτερο χαμηλό του.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Τρεις παράγοντες θα αποδειχτούν καθοριστικοί για το μέλλον της bull market.

Οι αποτιμήσεις σήμερα δεν είναι ούτε ελκυστικές ούτε αποθαρρυντικές, αν κρίνουμε από τον κυκλικά προσαρμοσμένο συντελεστή τιμής/κέρδη στο 24 για τον δείκτη S&P 500, όπως τον υπολογίζει ο κ. Robert Shiller του Πανεπιστημίου Yale. Ο συντελεστής αυτός είναι σχεδόν τόσο υψηλός όσο ήταν στα σημαντικά υψηλά του 1901 και του 1966, αλλά παραμένει ελάχιστα υψηλότερος από τον μέσο όρο 100 ετών και αισθητά χαμηλότερος από την αιχμή του 50 που εμφανίστηκε στην περίοδο της άνθησης του Nasdaq το 2000.

Η γενναιόδωρη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική έχει βοηθήσει να ενισχυθούν οι τιμές των ενεργητικών. Και όχι μόνο οι μετοχές: οι δείκτες Dow Jones-UBS των βιομηχανικών μετάλλων και αγροτικών προϊόντων έχουν ενισχυθεί 117% και 87% αντιστοίχως. Η σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τα διψήφια επίπεδα είχε βοηθήσει να συντηρηθεί το ράλι του 1980. Από εδώ, όμως, η μόνη πορεία που θα μπορούσαν να έχουν τα επιτόκια είναι ανοδική.

Φαίνεται ότι, για να στοιχειοθετηθεί η προοπτική της χρηματιστηριακής αισιοδοξίας, ο βασικός παράγοντας θα είναι η πραγματική οικονομία. Και οι πιθανότητες είναι κατά κύριο λόγο θετικές: τα αναπτυσσόμενα έθνη συνεχίζουν να αναπτύσσονται, υπάρχει ανάκαμψη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο της ανάπτυξης με τα κέρδη.

Αλλά οι χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες (η μόχλευση εντός των χωρών και οι εμπορικές ανισότητες μεταξύ τους) συνεχίζουν να ρίχνουν τη σκιά τους. Αυτές οι ανισορροπίες ή οι προσπάθειες εξομάλυνσής τους θα μπορούσαν να σβήσουν εδώ το διετές ράλι τιμών.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v