Οι ολιγάρχες της Ρωσίας ανακάμπτουν

Η γενιά των Ρώσων ολιγαρχών, που αρκετοί θεώρησαν ότι επλήγη ανεπανόρθωτα από τη χρηματοοικονομική κρίση, ανακάμπτει δριμύτερη, όπως δείχνει η ετήσια κατάταξη των 500 πλουσιότερων Ρώσων του περιοδικού "Finans".

  • Charles Clover και Neil Buckley
Οι ολιγάρχες της Ρωσίας ανακάμπτουν
Αυτή θα είναι μία καλή χρονιά για τους οίκους δημοπρασιών, τους brokers πολυτελών σκαφών και τους μεσίτες του Kensington. Κι αυτό γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες ανακάμπτουν και είναι περισσότεροι από ποτέ.

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των 500 πλουσιότερων Ρώσων του περιοδικού "Finans", στα τέλη του 2010 η Ρωσία είχε να επιδείξει 145 δισεκατομμυριούχους (σε δολάρια). Πρόκειται για νέο ρεκόρ -το προηγούμενο είχε καταγραφεί το 2007, με 101 δισεκατομμυριούχους- και σηματοδοτεί την επαναφορά μιας γενιάς που αρκετοί νόμισαν ότι επλήγη ανεπανόρθωτα όταν το χρηματιστήριο της Ρωσίας έπιασε πάτο τον Φεβρουάριο του 2009.

Η ανάκαμψη, όμως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η συνολική περιουσία των 10 πλουσιότερων Ρώσων για το 2010 ανήλθε στα 182 δισ. δολ., που αντιστοιχεί σε αύξηση 30%, από τα 139 δισ. δολ. του 2009. Η απόσταση, πάντως, από τα 221 δισ. δολ., που είχαν καταγραφεί το 2007, παραμένει μεγάλη.

Η ανάκαμψη αποδίδεται εν μέρει στα κέρδη του 20% που κατέγραψε το 2010 η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά. Αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή ανάπτυξη στην κινεζική ζήτηση για πρώτες ύλες, που εξακολουθεί να είναι η πηγή του πλούτου για τους Ρώσους ολιγάρχες.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι αποκαλούμενοι άρχοντες του χάλυβα της Ρωσίας - όπως χαρακτηρίζονται οι ιδιοκτήτες ή ακόμη και πρώην ιδιοκτήτες μεταλλευτικών εταιριών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κ. Vladimir Lisin, ο χαμηλών τόνων πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της NLMK Steel, με έδρα στο Novolipetsk, με εκτιμώμενη περιουσία 28,3 δισ. δολαρίων.

Τη δεύτερη καταλαμβάνει ο κ. Mikhail Prokhorov, ο οποίος πούλησε τις μετοχές του στη Norils Nickel, στο αποκορύφωμα της αγοράς, την άνοιξη του 2008, και κατά συνέπεια ήταν ο μόνος ολιγάρχης με αρκετή διαθέσιμη ρευστότητα όταν κατέρρευσαν στη συνέχεια οι αγορές.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κ. Alisher Usmanov, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Metalloinvest, μιας ακόμη εταιρίας του κλάδου των μετάλλων, και μέτοχος της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Arsenal.

Ο κ. Oleg Deripaska, επικεφαλής της εταιρίας αλουμινίου Rusal, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον προηγούμενο χρόνο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με εκτιμώμενη περιουσία στα 19 δισ. δολ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ανάκαμψη για έναν ολιγάρχη, ο οποίος στην αρχή της κρίσης αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα μόχλευσης.

Ο κ. Roman Abramovich, ο ιδιοκτήτης της Chelsea, ο οποίος πούλησε την πετρελαϊκή του εταιρία Sibneft το 2005 και πλέον έχει τοποθετήσεις σε μεταλλευτικές εταιρίες, κατέχει την πέμπτη θέση. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004 όπου ο πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας βρίσκεται εκτός τριάδας.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι για τους Ρώσους ολιγάρχες η χρηματοοικονομική κρίση ήταν ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς (σύμφωνα με τα στοιχεία του "Finans") ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε στους 49 στα τέλη του 2008, για να ενισχυθεί στους 77 το 2009. Βασική αιτία ήταν η ευρεία χρήση μετοχών ως collateral για τη λήψη δανείων, γεγονός που πολλαπλασίασε τις ζημίες όταν υποχώρησε η αγορά.

Τα αρχεία του περιοδικού "Finans" αποκαλύπτουν και μία εντυπωσιακή πτώση: της Elena Baturina, συζύγου του πρώην δημάρχου της Μόσχας κ. Yuri Luzhkov, ο οποίος έχασε το αξίωμά του τον Σεπτέμβριο. Η πτώση της κ. Baturina στον κατάλογο του "Finans" ήταν η πιο εντυπωσιακή: από 47η βρέθηκε στην 94 θέση, με μείωση της περιουσίας της κατά το ήμισυ, στο 1,1 δισ. δολάρια.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v