Τα τρία σενάρια του 2011 για οικονομία και αγορές

Το σενάριο της καταστροφής, το σενάριο της ανάκαμψης και το σενάριο της γκρίνιας, που κατά τη στήλη LEX είναι το πιθανότερο για το 2011 και σημαίνει πως αγορές & οικονομία θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο με το 2010.

  • Lex
Τα τρία σενάρια του 2011 για οικονομία και αγορές
Οι προβλέψεις που διατυπώνονται στα τέλη του έτους δίνουν συχνά την παραπλανητική εντύπωση της ακρίβειας. Οι αναλυτές βάζουν στα μοντέλα τους τα καθιερωμένα στοιχεία και εξάγουν μία πρόβλεψη για τους δείκτες σε βάθος 12μήνου. Δεν περιλαμβάνουν ούτε καν περιθώριο λάθους σε αυτές τις προβλέψεις, πόσο μάλλον να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια από το δικό τους.

Η κρίση αποκάλυψε πως τέτοιες μέθοδοι οδηγούν σε αλαζονεία. Είναι προτιμότερο να αναγνωρίζει κανείς την αβεβαιότητα. Είναι πιο λογικό να εξετάζει τα διάφορα πιθανά σενάρια και τις αντίστοιχες πιθανότητες στις οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν. Ιδού λοιπόν τρία πιθανά σενάρια για το 2011.

1. Το σενάριο της γκρίνιας: Οι αγορές συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο με το 2010, αντιδρώντας κάθε φορά στα οικονομικά μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και η ανθεκτική ζήτηση της Κίνας επιτρέπουν μία συνεχιζόμενη βραδεία και δύσκολη ανάκαμψη από την κρίση.

Το βάρος της συνεχιζόμενης απομόχλευσης στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά, η αδύναμη αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ και, επιπλέον, η απειλή σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, στην περίπτωση όπου φανεί στον ορίζοντα πιθανότητα βιώσιμης ανάπτυξης, περιορίζουν τα κέρδη για τις αγορές. Πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου 70%.

2. Το σενάριο της καταστροφής: Οι αγορές ομολόγων αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το αμερικανικό έλλειμμα και οδηγούν την ευρωζώνη σε υπαρξιακή κρίση. Η πιστοληπτική αξιολόγηση των κυβερνήσεων δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματική ώστε να στηρίξει και την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις των επενδυτών να βυθίζονται στα επίπεδα του 2008. Η κινεζική οικονομία προσγειώνεται ανώμαλα. Πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου ίσως ακόμη και 20%.

3. Το σενάριο της ανάκαμψης: Οι Αμερικανοί καταναλωτές αυξάνουν τις δαπάνες τους. Η κινεζική οικονομία κινείται ομαλά και οι επενδυτές επιστρέφουν στις αγορές. Οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να επενδύσουν τη ρευστότητά τους και οι μετοχές απολαμβάνουν ένα σημαντικό ράλι. Όλοι είναι χαρούμενοι εκτός από τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου περίπου 10%.

Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τις εξελίξεις είναι η αμερικανική αγορά ομολόγων και η κινεζική οικονομία. Εάν αποφευχθούν τα προβλήματα και στις δύο περιπτώσεις, τότε αποφεύγεται και το σενάριο της καταστροφής. Ενδεχόμενη ανάκαμψη στις αξίες των deals και στις τιμές των κατοικιών θα οδηγήσει στο σενάριο της ανάκαμψης.

Εάν δεν γίνει τίποτε από αυτά, τότε θα πρέπει να περιμένετε το σενάριο της γκρίνιας, που πρακτικά σημαίνει πως για έναν ακόμη χρόνο κάθε νέα πληροφορία ως προς τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία θα μεταβάλλει αντίστοιχα και το κλίμα στις διαφορετικές αγορές.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v