Διχάζονται οι γνώμες για την ευρωζώνη

Αρκετοί επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζουν να πιστεύουν ότι το χειρότερο για τις αγορές πέρασε στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, αλλά είναι αρκετοί και όσοι δεν αποκλείουν καθόλου το ξανακύλισμα.

  • David Oakley, Richard Milne
Διχάζονται οι γνώμες για την ευρωζώνη
Δεν το λέμε δυνατά, αλλά κάποιοι επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζουν να πιστεύουν ότι το χειρότερο πέρασε στην κρίση χρεών της ευρωζώνης για τις αγορές.

Καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί κατακόρυφα στις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης στην περιφερειακή ευρωζώνη, αναλόγως αυξάνεται και η εμπιστοσύνη ότι οι αγορές βρίσκονται σε σημείο καμπής.

Ωστόσο, με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και με φόβους ότι μπορεί να παραμονεύουν στους ισολογισμούς των τραπεζών ή στα στατιστικά των εθνών κι άλλοι κίνδυνοι, οι γνώμες διχάζονται.

Ειδικότερα, φαίνεται να έχει ανοίξει ένα διατλαντικό χάσμα ανάμεσα στους απογοητευμένους Αμερικανούς και στους πιο αισιόδοξους Ευρωπαίους σχετικά με το κατά πόσον οι χώρες με προβλήματα -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία- μπορούν να επαναφέρουν τις οικονομίες σε υγιή κατάσταση.

Ο κ. Kenneth Rogoff, ο καθηγητής του Χάρβαρντ που διετέλεσε και επικεφαλής στο ΔΝΤ, είναι από τους απαισιόδοξους και σε γενικές γραμμές είναι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να παραδεχτούν το μέγεθος της κρίσης.

Πολλοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι και επενδυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν τις θετικές εξελίξεις, καθώς οι ρυθμιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης δεν θα φτάσουν ποτέ ξανά τόσο κοντά στο σημείο ανάφλεξης όπου βρέθηκαν στις 7 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ κ. Don Smith, οικονομολόγος της Icap στο Λονδίνο, δηλώνει: «Πιστεύω ότι το χειρότερο πέρασε… Βλέπουμε βελτίωση στις αγορές και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι αξιόπιστα και αποδίδουν».

Ο κ. Gary Jenkins της Evolution Securities προσθέτει: «Έχουμε περάσει τα χειρότερα, αν θεωρήσουμε ότι η 7η Μαΐου ήταν το σημείο αναφοράς. Τότε, η αγορά έδειχνε στα πρόθυρα κατάρρευσης, το σύστημα σχεδόν είχε διαλυθεί».

Οι περισσότεροι όμως επενδυτές στην Ευρώπη δηλώνουν ότι είναι πρώιμο να πούμε πως το χειρότερο πέρασε. Ο κ. Arif Hussein, διευθυντής ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος στην AllianceBernstein, δηλώνει: «Με δεδομένη την κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ευρωζώνης, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες περίοδοι μεγάλου στρες στα επόμενα 1 - 2 χρόνια».

Ο κ. Hussein πιστεύει ότι οι άγνωστοι παράγοντες είναι η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αναπτύξει πιο ισχυρούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι απεργίες και διαμαρτυρίες που καθυστερούν τη λιτότητα και μια πιθανή αντίδραση της Γερμανίας στην περαιτέρω βοήθεια των αδύναμων μελών.

Πιο σημαντικός, ίσως, είναι ο κίνδυνος να διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε διπλή ύφεση ή να μην καταφέρουν να τονώσουν την ανάπτυξη με την ποσοτική χαλάρωση, οπότε οι πιέσεις στις υπόλοιπες οικονομίες θα ενταθούν και θα τεθεί σε δοκιμασία η αποφασιστικότητά τους στα μέτρα λιτότητας.

Υπό ένα τέτοιο σενάριο, οι επενδυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα οπωσδήποτε θα χρειαστεί παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, που λήγει τον Μάρτιο του 2013. Επίσης, μια αναδιοργάνωση χρέους ή αδυναμία αποπληρωμής θα καταστούν πιθανότερες.

Η Πορτογαλία επίσης θα δυσκολευτεί να αναθερμάνει την ήδη στάσιμη οικονομία της, ενώ τα τραπεζικά προβλήματα στην Ισπανία θα κλιμακωθούν. Τέλος, στην Ιρλανδία, που επί μακρόν θεωρούνταν «μοντέλο» της ηπείρου, η κυβέρνηση έχει συναντήσει εμπόδια τελευταία, καθώς το κόστος διάσωσης των τραπεζών αποδείχτηκε πολύ πιο δαπανηρό απ’ όσο αρχικά πιστευόταν.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός Ιρλανδού αξιωματούχου: «Αν νομίζουν οι αγορές ότι τελείωσε, τότε κοιτάξτε εμάς. Η Ιρλανδία πρέπει να μας αφυπνίζει ότι τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχτούν όπως περιμένουμε».
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v