Ιταλογαλλικός άξονας για χαλάρωση κανόνων ΕΕ

Η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν για χαλάρωση των κανόνων του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού. Αντιτίθενται στα ποσοτικά κριτήρια των δημοσιονομικών κανόνων αλλά και στο ύψος των προστίμων για τα κράτη-παραβάτες.

  • Joshua Chaffin, Guy Dinmore και Ben Hall
Ιταλογαλλικός άξονας για χαλάρωση κανόνων ΕΕ
Η Ιταλία και η Γαλλία καταγράφουν πρόοδο στην καμπάνια χαλάρωσης του πλέον φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων στους κανόνες σχεδιασμού του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από την ίδρυση της ΟΝΕ το 1999, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και ανθρώπους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα πακέτο προτάσεων με στόχο την αποτροπή της συσσώρευσης δημοσίων χρεών που συνέβαλαν στην κρίση χρέους της Ελλάδας κα άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Το σχήμα της τελικής νομοθεσίας αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου
κατά την τελευταία συνάντηση της ομάδας οικονομικής σύγκλισης, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ομάδα εργάζεται παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα παρουσιάσει τις συστάσεις της στους ηγέτες των κρατών-μελών στα τέλη του μήνα, ελπίζοντας σε ταχεία υιοθέτηση. Ο κ. Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως "ορισμένες από τις προτάσεις της Κομισιόν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η ευρωζώνη όμως χρειάζεται πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης".
 
Η Ιταλία, με στήριξη από τη Γαλλία και το Βέλγιο, φαίνεται πως έχει απομακρύνει τη συζήτηση από τα αυστηρά μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές μέχρι ποιον βαθμό.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ κ. Jan Kees de Jager, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε πως ορισμένες κυβερνήσεις δεν έχουν πλέον την ίδια θέληση να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα, δεδομένης της χαλάρωσης της κρίσης. "Ορισμένες χώρες δυσανασχετούν στο άκουσμα των πραγματικών κυρώσεων που έχουν πραγματικό αντίκτυπο, και μάλιστα ιδιαίτερα νωρίς", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Είναι ώρα να δείξουμε στους πολίτες μας ότι εννοούμε αυτά που λέμε".
 
Ευρωπαίοι διπλωμάτες παλεύουν τους τελευταίους μήνες με την πρόκληση της δημιουργίας αρκετά αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση και κατά συνέπεια η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών, ενώ παράλληλα θα λαμβάνουν υπόψη και τις ανάγκες των μεμονωμένων κρατών-μελών. "Πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την αξιοπιστία", αναφέρει βοηθός του κ. Van Rompuy.

Οι προτάσεις της Κομισιόν στηρίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους και σε ημιαυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες.

Ο κ. Olli Rehn, επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, υποστηρίζει ότι η έμφαση σε ποσοτικά κριτήρια είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι οι κανόνες δεν θα υπονομευτούν από πολιτικές ερμηνείες. Έχει την ισχυρή στήριξη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Η Ιταλία, όμως, αντιμετωπίζοντας από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στην Ε.Ε, πιέζει για πιο ποιοτική προσέγγιση, που να λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες.

Το σημείο όπου έχει επικεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης είναι το ανώτατο όριο του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος για τα κράτη-μέλη, που προτείνει ο κ. Van Rompuy. Βάσει της δικής του πρότασης, τα κράτη-μέλη που παρουσιάζουν μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από αυτό το όριο θα πρέπει να μειώσουν τη διαφορά κατά το ένα εικοστό κάθε χρόνο σε μία τριετή περίοδο ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Αυτή η αυστηρή φόρμουλα μείωσης του δημοσίου χρέους έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην Ιταλία, όπου το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 116% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με τη Eurostat. Το χρέος του Βελγίου ανέρχεται στο 97% του ΑΕΠ.

Η Ρώμη υποστηρίζει ότι το σχέδιο του κ. Rehn είναι παραπλανητικό, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το ιδιωτικό χρέος, που βρίσκεται σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα στην Ιταλία. Ζητά μία μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή των κανόνων.

"Αυτή είναι μία γραμμή αποδεκτή σχεδόν από όλους", αναφέρει Ιταλός αξιωματούχος. "Η Ιταλία δεν δημιουργεί ένα πρόβλημα, αλλά μία γενική συμφωνία".

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι υποχρεωτικές μειώσεις χρέους ενδεχομένως να πυροδοτήσουν αμφισβητήσιμες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζουν ότι η τελική κρίση για τη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων θα πρέπει να λαμβάνεαι σε πολιτικό επίπεδο και όχι από αριθμητικούς χάρτες.

"Τα επιχειρήματά μας εισακούονται περισσότερο από παλαιότερα", αναφέρει Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν επίσης επιχειρηματολογήσει ενάντια στο επίπεδο των προστίμων -τα οποία ο κ. Rehn θέτει στο 0,2% του ΑΕΠ-, ενώ επί τάπητος τίθεται και το εάν οι παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων θα στερούνται τα κεφάλαια για την αγροτική πολιτική και άλλα τμήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Van Rompuy δήλωσε: "Έχουμε συμφωνία ως προς τα κύρια σημεία, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v